Met veel plezier nodigen wij alle IVN-leden van harte uit voor de presentatie van ons project:

             KLIK HIER -->  VAN OUD NAAR NIEUW


Wij, dat zijn Marja Goosens, Paula Buren, Louise de Kort, Herman van Eijck en Ton Kemp.
Wij zijn IVN natuurgidsen in opleiding. Tijdens onze opleiding ontwikkelden wij een educatieve activiteit.

Interactieve website
Via het menu hier links kan je het natuurgebied ontdekken om er daarna zelf te gaan kijken!

Zelf meedoen?
Als je wilt kan je zelf actief meedoen met het ervaren van de natuur rond Fort ISabelle en de Gement.

isabella1
Oud: Natuur en geschiedenis beleven in het bos rond de Isabella kazerne

gement1
Nieuw: Ontdekken van nieuwe natuurontwikkelingen in de Rijskampen

Dit was vorige week een vraag. Nu kunnen we zeggen dat ons doel bereikt is!

zwerfafval_adoptiegebied_klein

De actieve IVN-vrijwilligers in actie

Enkele IVN-ers hebben de hele ochtend de handen uit de mouwen gestoken en hebben samen ongeveer 20 zakken klein afval geruimd, aangevuld met allerlei groot afval als autobanden, fietswielen, ledikantresten enz. Vooral het aantal bierblikjes was extreem groot.

Daar we onderdeel waren van de gemeentelijk actie Vught zwerfvuildag werden we ondersteund met prikkers, hesjes en afval afvoer.

Gerard, Jos en Ben bedankt voor jullie hulp!

Wie helpt er een handje mee?
Op 19 maart is er de Nationale zwerfafvaldag.

Wij : Paula-Ton-Henk-Marja en Louise zijn in febr. 2011 begonnen met de gidsencursus 'sHOT. Tijdens deze cursus heb je met enkele cursisten een "adoptiegebiedje".
Voor ons is dit het gebied in en rondom fort Isabella / Drongelens kanaal / Natuurcompensatiegebied : Honderd Morgen / De Maij. In dit gebied gaan wij gedurende 1,5 jaar allerlei ontdekkingen doen en mogelijk worden er meerdere acties uitgezet.
Bij onze kennismakingsronde werd er nogal veel zwerfafval geconstateerd.

zwerfvuil in de GementVandaar onze actie: maak het adoptiegebied afvalvrij!
Hiervoor hebben we aansluiting gezocht bij de nationale zwerfafvaldag die ook door de Gemeente Vught georganiseerd wordt. Actietijd 19 maart 09.00-12.00 vanaf brug Kampdijklaan.
Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan voor woensdag 16 maart via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Hopelijk is dit vanaf volgende week verleden tijd!

altDen Bosch - Wandel- en natuurliefhebbers kunnen binnenkort een nieuw stukje natuur gaan ontdekken. Sinds donderdag 13 november 2008 is Natuurmonumenten de nieuwe beheerder van het zogeheten Natuurcompensatieplan Honderd Morgen.
Om de Randweg Den Bosch / Vught te kunnen aanleggen zijn er in het verleden afspraken gemaakt om de natuur die daardoor verloren gaat, te compenseren.

Lees meer over: Elf hectare nieuwe natuur in wandelgebied Gement

 

In november 2008 werd het natuurcompensatiegebied Honderd Morgen in de Vughtse Gement opengesteld. Het was toen een kale, troosteloze vlakte; je moest wel veel fantasie hebben om er een toekomstig natuurgebied in te zien…

 

Eind juni ben ik er nog eens heengegaan om te kijken hoe het er nu bijstaat. Wat een verrassing! De kale zandvlakte bleek te zijn omgetoverd in een complete bloemenzee. Bij de ingang werd ik al verwelkomd door een veldje Grote klaproos. Langs en in de sloten, op de dijk en in het grasland hebben zich kleine leefgebieden gevormd met karakteristieke soorten.

Lees meer over: Bloemenzee in de Honderd Morgen