DSC 17567 Bomen CoudewaterLigging: Rosmalen, aan de Berlicumseweg.

Toegankelijkheid: Via inrit Berlicumseweg, Peter de Gorterstraat. Het parkdeel is vrij toegankelijk m.u.v. daar waar sloop- en nieuwbouwactiviteiten plaatsvinden. Honden aan de lijn.

Wandelen: IVN heeft een wandelroute over de Wamberg en Coudewater uitgezet; kaartjes, routebeschrijving en GPX vindt u op onze wandelpagina.

 

Eigendom: VOF Landgoed van Coudewater.

 

 

 Geschiedenis

Van 1437 tot 1713 was op het landgoed Coudewater in het nu nog bestaande hoofdgebouw, een dubbelconvent gevestigd van Birgittijnen en Birgittinessen. De naam van dit convent oftewel Abdij was Mariënwater.
De laatste Birgittinessen zijn in 1713 gevlucht naar Uden, naar de nu nog bestaande Abdij Maria Refugie (daar is nu ook het Museum voor Religieuze Kunst gevestigd). In 2013 werd  herdacht en gevierd dat de Birgittinessen 300 jaar in Uden waren. Dus is het ook 300 jaar geleden dat ze uit hun Abdij Mariënwater op het Landgoed Coudewater zijn gevlucht.
De kapconstructie en de kelder van het nog bestaande hoofdgebouw stammen uit de middeleeuwen.
Een beeld van de stichteres van deze orde staat tegenover het hoofdgebouw. In de huidige Mariakapel is een permanente expositie ingericht over een deel van de geschiedenis van de Birgittinessen en de Internationale Organisatie Societas Birgitta Europa. Misschien leuk om bij een wandeling daar eens binnen te gaan.

In 1870 werd op Coudewater een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd, later GGZ Oost Brabant. Sinds 2019 is het landgoed eigendom van de VOF Landgoed van Coudewater, waarin twee projectontwikkelaars en een wooncorporatie samenwerken. Het zal worden bestemd voor wonen en werken. IVN 's-Hertogenbosch is betrokken bij het in stand houden en ontwikkelen van de natuurwaarden van het terrein.

Presentatie "Landgoed Coudewater" als project van de Gidsencursus

     

We hebben onze bevindingen over het Landgoed Coudewater verzameld in een map. Deze bevat de geschiedenis van Coudewater, een inventarisatie van voorkomende soorten bomen en struiken,  planten en paddestoelen, vogels en zoogdieren. De grond- en watersamenstelling de waterdiertjes en weekdieren. Ook de vlinders en insecten  kwamen aan de beurt.Op de eindpresentatie hebben we met een videoband een indruk van het Landgoed Coudewater gegeven. De educatieve activiteit waarmee we de cursus hebben afgesloten is een bomenleerpad voor kinderen van 8 tot 14 jaar. 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.