U geniet van de natuur, ook in uw eigen woonomgeving 's-Hertogenbosch of één van de omliggende gemeenten. Binnen IVN/Vogel- en Natuurwacht  's-Hertogenbosch e.o. kunt u samen met anderen bezig zijn, in en voor die natuur. Natuur en milieu verdienen uw inzet. Maar bovendien zijn zij leuk en leerzaam om te ontdekken en verkennen! De leden van de vereniging beleven samen hun hobby in een informele sfeer. En het is nog zinvol vrijwilligerswerk ook. De vereniging wil mensen stimuleren op hun ontdekkingstocht door de boeiende natuur. Educatie en bescherming zijn de invalshoeken.
Op deze website maakt u kennis met onze vereniging, die wij kortweg 
IVN/VNW 's-Hertogenbosch noemen. 

De Vereniging
IVN/VNW 's-Hertogenbosch is een lokale afdeling van de landelijke vereniging IVN en is in 1994 ontstaan uit een samenwerking tussen de Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch en het IVN. Alleen de provincie Noord-Brabant kent al ruim dertig IVN-afdelingen. Wij wisselen graag kennis en ervaringen uit met anderen en werken dan ook vaak samen met diverse 'groene' organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, KNNV, Vogelbescherming, de Vlinderstichting en Brabants Landschap. 

Actieve vrijwilligers
IVN/VNW 's-Hertogenbosch is een vereniging van actieve vrijwilligers. Het is er gezellig. Er is altijd wat te doen, ook voor mensen zonder gedegen kennis van natuur en milieu. Die kennis komt veelal vanzelf als men actief meedoet.

Onze vereniging kent zowel volwassen als jeugdleden. Zij zijn voornamelijk actief in de werkgroepen. Op deze manier vindt iedereen zijn plekje en kan zo de eigen interesses verder uitdiepen. 

Wat staan we voor?
Wij willen leden en niet-leden stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. Wij zijn vaak te vinden in de Pettelaar, Wamberg, Engelermeer, Heinis, Vughtse Heide of in het Bossche Broek. Maar ook het park of de groenstrook in de straat zijn vaak waardevol en interessant!

Wat bieden we?
- IVN/VNW organiseert uiteenlopende cursussen over planten, dieren en landschappen.
- Voor de jeugd is er de Jeugdnatuurgroep, die zeker een keer per maand op pad gaat in de natuur.
- We zetten natuurpaden uit in de omgeving. 
- Er is zorg voor nestkasten en er wordt onderhoudswerk in natuurgebieden verricht. 
- Ook begeleiden wij wandelingen en excursies met natuurgidsen in natuurgebieden rondom 's-Hertogenbosch, maar ook in de stad zelf. Wij kennen twee soorten wandelingen:

1- De publiekswandelingen

2- Wandelingen op aanvraag

1- Publiekswandelingen
De publiekswandelingen worden maandelijks verzorgd voor een breed publiek. Door middel van deze wandelingen willen de natuurgidsen de belangstelling en waardering voor de natuur bevorderen. Wilt u iets meer weten over de natuur of natuurgebieden in de regio? Wandel dan met ons mee. Deze wandelingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig.  Zie voor het programma de activiteitenkalender op onze website of onze folder. 

2- Wandeling op aanvraag
Wilt u met een eigen gezelschap met een IVN-gids op pad in een gebied naar eigen keuze in/rond de gemeente 's-Hertogenbosch? Bijvoorbeeld tijdens verenigings-, bedrijven- of familieuitjes? Dan kan dat! 
Voor de begeleiding van deze wandelingen vragen wij een kleine vergoeding van € 35,- per 2 uur per gids. Het aantal deelnemers per gids is maximaal 15. Houd u er rekening mee dat we een groep vrijwlligers zijn en niet kunnen garanderen of de aanvraag altijd door kan gaan. Neem daarom tijdig, uiterlijk 4 weken van te voren, contact op met de coördinator van deze werkgroep: Trees Giebels-Hoedemaker. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 
doorkijkje 2 s