IVN organiseert regelmatig cursussen waarin je leert om meer te zien in de natuur. Voorbeelden uit het verleden zijn de basisnatuurcursus, cursus tuinbeleving, cursus vogelgeluiden en natuuroudercursus. En de uitgebreide natuurgidsenopleiding, voor mensen die natuurgids willen worden. Zie hieronder voor onze lopende cursussen en onze plannen voor de komende tijd.

Klik in het menu links voor

  • Natuurcursussen (deze pagina).
  • Natuur(groot)oudercursus, voor ouders en grootouders en anderen die met kinderen op scholen willen werken.
  • Afgeronde cursussen en cursus- en excursieverslagen.
  • Specifieke informatie voor cursisten.
  • Natuurschool, een club IVN-leden die het leuk vinden om verschillende zaken in de natuur te bekijken.

Meer weten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij de meeste cursussen krijgen leden van IVN 's-Hertogenbosch korting op het cursusgeld. 

pettelaar 2De  cursus is inmiddels volgeboekt.

Je kunt je weer inschrijven voor de basiscursis natuur en landschap in je eigen omgeving. Vele onderwerpen komen aan bod zoals landschap, ecologie, fauna en flora in de winter, vogels, sporen, paddenstoelen, bomen, zaden. Maar wel andere onderwerpen en gebieden dan in de voorjaarscursus.

buitenles BasisnatuurcursusDeze cursus is inmiddels al gestart, opgeven is niet meer mogelijk ...

 

Je kunt je weer inschrijven voor de Basiscursus Natuur en landschap in eigen omgeving - voorjaar 2023 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inschrijving gebeurt op volgorde van wanneer je inschrijving bij de coördinator basiscursus binnenkomt. Lesavonden op woensdagavond in de BBS, Brede Bossche School Nieuw Zuid, Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. Excursies op zaterdagochtend in natuurgebieden rondom Den Bosch, de cursist komt zelfstandig naar de excursieplaats.

lepelaars b300De vogelcursus is inmiddels volgeboekt.

 

In november 2022 start IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch met onze "Vogelcursus voor beginners". De cursus is bedoeld voor de beginnende vogelliefhebber die meer wil weten over vogels. In 7 lessen en 5 excursies willen we je inleiden in de basis van het vogelkijken en het genieten daarvan. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop. Zo komen tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels aan bod. Verder zoomen we onder andere in op herkenning van de vogel, hun geluid, hun gedrag en hun drijfveren.

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2Deze opleiding is inmiddels volgeboekt.

Er wordt momenteel samen met de andere IVN-afdelingen binnen het Groene Woud (‘s-Hertogenbosch, Oisterwijk, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Oirschot en Best) gewerkt aan de organisatie van een nieuwe Natuurgidsenopleiding. De bedoeling is om najaar 2022 te starten.

Wat leer je tijdens de Natuurgidsenopleiding?
In de IVN-Natuurgidsenopleiding leer je meer over jezelf en je houding ten opzichte van de natuur. Je werkt samen met andere cursisten en je oefent vaardigheden en werkvormen om andere mensen te stimuleren de natuur te beleven, te onderzoeken en te beschermen. Tijdens de cursus wordt gebruikgemaakt van het cursusboek van de landelijke IVN-organisatie. Dit wordt aangevuld met materiaal van de docenten zelf.

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2Deel je enthousiasme over het Bossche Broek en doe mee aan de training voor excursieleider Bossche Broek in het voorjaar van 2022.  

De cursus is inmiddels volgeboekt.

Aanleiding. De afdeling 's-Hertogenbosch van IVN Natuureducatie organiseert regelmatig publiekswandelingen in de natuurgebieden van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor het Bossche Broek zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om hun enthousiasme te delen tijdens een begeleide natuurwandeling. Na een training ga je samen met een collega 2 of meer excursies verzorgen per jaar voor een groep van maximaal 14 deelnemers.

Is het leuk? Ja, natuurlijk is het leuk om met een groep mensen op stap te gaan en ze met andere ogen te leren kijken naar de natuur rond om hen heen. Er is niet voor niets een groep gidsen die dat al jaar in - jaar uit met veel plezier doet. En bij de cursus krijg je ook veel informatie over het Bossche Broek en wat je daar allemaal kunt beleven. Je wordt vast nog enthousiaster over het Bossche Broek dan je al was. 

thumb AAK serie kuikens 5cIn november 2021 start IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch nu het weer kan met onze “Vogelcursus voor beginners”. De cursus is bedoeld voor de beginnende vogelliefhebber die meer wil weten over vogels. In 7 lessen en 5 excursies willen we je inleiden in de basis van het vogelkijken en het genieten daarvan. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop. Zo komen tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels aan bod. Verder zoomen we onder andere in op herkenning van de vogel, hun geluid, hun gedrag en hun drijfveren.

moerputten b300De cursus is volgeboekt. 

Dit najaar start IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch weer met een basisnatuurcursus; dit is een brede natuurcursus, waarin je met allerlei onderdelen van de natuur kennismaakt: landschap, vogels, vruchten en zaden, paddenstoelen, flora en fauna in de winter, mossen, bomen. En je leert een aantal natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch kennen.

Lesavonden op woensdagavond in de Brede Bossche School Nieuw Zuid, Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. Excursies op zaterdagochtend in natuurgebieden rondom Den Bosch.

groene academie 20180204Op www.degroeneacademie.nl vind je alle activiteiten, waarbij je meer kan leren over natuur en landschap in Noord-Brabant. Opleidingen, cursussen, workshops of lezingen, laat je verrassen door het veelzijdige aanbod! Of bied je aan als docent via de Groene academie.

De Groene academie is een initiatief van Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Soortenorganisaties.

 


Foto: Liselotte Schoo

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.