De werkgroep lezingen van IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch organiseert in het winterhalfjaar lezingen over diverse natuuronderwerpen. Hieronder de lezingen voor de komende maanden. In de lente/zomer zijn er meestal geen lezingen.

Natuurlezing wintergasten in Nederland afgelast

woensdag 8 december 2021, 20.00 - 22.00

Kleine zwaan verkl 1301 02 Small

Door de gewijzigde Covid-Maatregelen zijn wij genoodzaakt om de lezing van 8 december "Wintergasten in Nederland" te annuleren.Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurlezing de Peel

woensdag 12 januari 2022, 20.00 - 22.00

De Peel SmallIVN Natuureducatie afd. 's-Hertogenbosch organiseert op woensdag 12 januari  2022 om 20.00 uur een  lezing over de Peel.

Aanmelden voor de lezing is verplicht: klik hier voor het aanmeldformulier. 

De lezing wordt verzorgt door Jan Nillesen.  Jan is gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de randen van de Peel. Vanaf zijn jeugd is zijn voorliefde uitgegaan naar natuurstudie en aardkunde.  Daarbij was hij actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging [KNNV], IVN en Werkgroep Geologie en Landschap. In 2013 werd aan hem door de KNNV de ARJA prijs uitgereikt voor de meest samenhangende beschrijvingen van natuur en landschap.


De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van Oost Brabant en de Peel: een gevarieerd gebied van terrassen, beken, beekdalen, dellen, rijten, broeken, goren en krochten. Met hoogvenen, bossen, graslanden, heidevelden en landduinen. Aan de orde komen de aardkundige verschijnselen die het landschap modelleerden en die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen het landschap inrichtten. Speciale aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg. Natuurkrachten van tektoniek, water en wind droegen bij aan de vormgeving. De mens voegde er elementen aan toe, maar de mens deed er soms ook afbreuk aan.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.  

Let op de IVN website www.ivn-s-hertogenbosch.nl voor actuele informatie m.b.t. de coronamaatregelen. Voelt u zich niet goed blijf thuis.


Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat  5,  5216 SB
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurlezing List en bedrog in de natuur

woensdag 9 februari 2022, 20.00 - 22.00

zweefvlieg pendel 2 SmallIVN Natuureducatie afd. s-Hertogenbosch organiseert op woensdag  9 februari  2022 om 20.00 uur een  lezing over "List en bedrog in de natuur".

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via dit aanmeldformulier.

De lezing wordt gegeven door Rini Kerstens. Rini  is oud-biologieleraar en zal tijdens de lezing prachtige foto’s  tonen.

De natuur vormt voor velen een bron van inspiratie. Elk seizoen is weer anders, maar altijd boeiend en mooi. Zowel in de eigen tuin als wat verder weg in het bos, op de heide, in de wegberm. Als je wat verder kijkt blijkt de natuur echter ook een ware "slangenkuil" te zijn, waarin hevig strijd wordt geleverd om het (voort-)bestaan.


Het gaat om vijanden ontlopen en een partner bemachtigen. Om te overleven is een groot aantal uiteenlopende talenten en vaardigheden ontwikkeld. Camouflage, imponeren en afschrikken, op het verkeerde been zetten en misleiden, geraffineerde verleidingstechnieken en botweg bedriegen. Ook in de ons direct omringende natuur kom je dat allemaal tegen. De lezing probeert een indruk te geven van deze trukendoos van list en bedrog

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.   

Let op de IVN website www.ivn-s-hertogenbosch.nl voor actuele informatie m.b.t. de coronamaatregelen. Voelt u zich niet goed blijf thuis.


Grote zaal BBS Nieuw-Zuid, Jac. Van Looystraat  5  5216 SB ’s-Hertogenbosch
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurlezing Vlinders en andere juweeltjes rond het huis

woensdag 16 maart 2022, 20.00 - 22.00

Bonte slakkendoder

IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch organiseert op woensdag 16 maart 2022 om 20.00 uur een  lezing over  “Vlinders en andere juweeltjes rond het huis”.

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via dit aanmeldformulier.

De lezing wordt verzorgd door Tineke Cramer, die zich al jarenlang verdiept in het leven van vlinders  en andere insecten.

Een beetje zon en dagvlinders zie je al snel in de tuin. Maar wat zit er eigenlijk nog meer verscholen tussen al dat groen? Dagvlinders vormen maar een kleine groep van de meer dan 2000 vlindersoorten. Er zijn prachtige microvlinders, waarvoor je net wat beter moet kijken. En daarbuiten zijn er onder andere schitterende kevertjes, wantsen, bijtjes, wespen en vliegen. Genoeg om eens rustig voor te gaan zitten en van te genieten.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.

De coronamaatregelen kunnen steeds worden aangepast, let daarom kort voor de lezing op de IVN website voor de laatste informatie. Voelt u zich niet goed blijf thuis.

 

Bonte slakkendoder (foto: Tineke Cramer)

Grote zaal BBS Nieuw-Zuid, Jac. Van Looystraat  5  5216 SB ’s-Hertogenbosch
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.