Het Karregat in 2010

Op een zonnige voorjaarsdag eind maart was het tijd om eens in het Karregat te gaan kijken of de overwinterende dagvlinders weer voldoende opgewarmd waren om te kunnen vliegen. En inderdaad zagen we langs een zonnige beschutte bosrand diverse dagpauwogen en gehakkelde aurelia’s net zo van die eerste zon genieten als wij.

Ook een andere zonaanbidder kwamen we tegen: de levendbare hagedis. Voor de libellen is eind maart nog te vroeg, afgezien van de winterjuffers, maar die hebben het Karregat nog steeds niet gevonden.

Begin mei was het vlinder- en libellenseizoen echt van start: de rode vuurjuffer en de viervlek, echte voorjaarssoorten, waren er weer, net als de venwitsnuitlibel. In totaal kwam ik dit jaar op 24 soorten, een mooie score. Nieuw op de lijst voor het Karregat is de vroege glazenmaker. Een libel die de laatste jaren in onze omgeving steeds meer gezien wordt en die nu dus ook op de soortenlijst van het Karregat staat. De koraaljuffer heb ik niet gezien dit jaar. In zijn vliegtijd (juli-augustus) is het vooral in augustus nogal regenachtig geweest en dan houden die juffertjes zich goed schuil. Ik hoop hem volgend jaar toch weer te zien!

De complete waarnemingenlijst met libellen is te vinden op www.ivn-s-hertogenbosch.nl , bij natuurgebied het Karregat.

Dagvlinders zwerven ook regelmatig door het gebied. De dagpauwoog en de gehakkelde aurelia had ik al vermeld. Verder zag ik dit jaar de citroenvlinder, het bonte zandoogje, klein koolwitje en klein geaderd witje, icarusblauwtje, groot dikkopje, distelvlinder, eikenpage, boomblauwtje, kleine vos en de kleine vuurvlinder.

We hebben dit jaar in verband met het weer (en onze beperkte tijd) maar één avond met licht nachtvlinders kunnen kijken. We zitten nu op 90 soorten nachtvlinders. We gaan door! Het overzicht van de waarnemingen staat op de ivn-site bij het Karregat.

 

Buiten alle mooie waarnemingen, misten we ook iets in het Karregat: er waren dit jaar geen waterlobelia’s meer. Laat in het jaar heb ik nog één rozetje gevonden. Er wordt onderzocht of dit aan de waterkwaliteit ligt, of dat er een andere oorzaak kan zijn. Het oeverkruid, de moeraswolfsklauw en de kleine zonnedauw zijn wel volop aanwezig. Van de ronde zonnedauw heb ik enige exemplaren gezien. Ook de struik- en dophei stonden er goed bij.

Levendbarende hagedissen heb ik verschillende keren gezien, op 9 augustus ook een kleintje. Begin juli heb ik een tiental jonge rugstreeppadjes gezien.

 

In mijn rondje half oktober was er nog van alles te zien. Er waren diverse coconnetjes van de wespspin, waaruit volgend voorjaar weer honderden spinnetjes tevoorschijn komen. Een enkele heidelibel was ook nog bezig voor een volgende generatie, de meeste najaarsvliegers genoten van hun “oude dag”. Eenmeriansborstel_karregat_18-10-2010 kopie meriansborstel (de rups van een nachtvlinder) was volgegeten op zoek naar een plek om te overwinteren. Hij doet dat als pop in een cocon. In het voorjaar is hij dan klaar om uit te vliegen.

Moerassprinkhanen waren dit jaar ook weer volop aanwezig. De grote groene sabelsprinkhaan is erg algemeen en ook regelmatig in het Karregat aan te treffen. De struiksprinkhaan laat zich niet zo gemakkelijk zien, maar hij zit er ook.

Meer foto's van het Karregat zijn te vinden bij - Fotoalbums - op deze site.

 

Tineke Cramer, oktober 2010

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.