Het Karregat in 2009

 01_Nachtvlinderen_Karregat_06-08-2009

Voor het zevende jaar alweer heb ik dit jaar het Karregat regelmatig bezocht. Dit jaar is er voor het eerst ook speciaal aandacht geweest voor de nachtvlinders. Twee keer is er ‘s-avonds met licht gekeken welke nachtvlinders er vlogen.


Op 16 juli en 6 augustus hebben we het laken met licht op kunnen stellen, dankzij de medewerking van Jeannet Blom en Ed Kooiman, van wie we stroom af konden nemen, waarvoor onze hartelijke dank!                       

Het resultaat van deze avonden staat in een aparte tabel. Als het mogelijk is, zullen we volgend jaar ook in het voor- en najaar de nachtvlinders inventariseren.

 

 

Populierenpijlstaart_Karregat_06-08-2009Het voorjaar van 2009 begon goed, bij een bezoek in april sprongen er acht kleine rugstreeppadjes rond, en er waren veel dagvlinders. We telden zeker 12 Bonte zandoogjes, 3 Citroenvlinders, 2 Grote koolwitjes, een stuk of tien kleine witjes, waarvan zeker 5 Klein geaderde witjes, een Boomblauwtje, een Kleine vuurvlinder en een Oranjetipje. Een voor ons ongekende hoeveelheid in één keer voor het Karregat!

Ook de voorjaars-libellen lieten zich goed zien: er waren Vuurjuffers en Viervlekken, een enkele Watersnuffel en Glassnijder. De Venwitsnuitlibellen en Noordse witsnuitlibellen waren eind april ook aan het uitsluipen.

Begin juni kwamen er voor de vlinders nog Grote dikkopjes, Distelvlinders en een Atalanta bij. De libellenpopulatie was uitgebreid met Grote keizerlibellen, Lantaarntjes, Gewone pantserjuffers, Gewone oeverlibellen, Azuurwaterjuffers, Grote roodooglibellen en de eerste Zwarte heidelibellen. Allemaal vaste bewoners van het Karregat.

In juli schoot er voor mijn voeten een hagedis tussen de heideplanten weg, die daar, net als ik, van de zon genoot. De Eikenpages lieten zich wel rustig bekijken en fotograferen, net als de Moerassprinkhaan. De Wespspinnen hadden het druk met het inpakken van hun vangst, die bestond uit Watersnuffels, Witsnuitlibellen en Moerassprinkhanen.

De zomerlibellen waren ook weer aanwezig, de Tengere pantserjuffers, Houtpantserjuffers, Koraaljuffers, Bruine glazenmakers, Paardenbijters, Bruinrode en Steenrode heidelibellen.

De Gehakkelde aurelia en de Dagpauwoog konden we ook bijschrijven op de vlinderlijst. 2009 was in Nederland een goed vlinderjaar, wat ook in het Karregat te merken was, het hele seizoen hebben we meer vlinders dan andere jaren gezien.

De Waterlobelia’s hebben ook weer volop gebloeid, het oeverkruid stond er goed bij en ook de Moeraswolfsklauw, Dophei en Kleine zonnedauw doen het goed. De Ronde zonnedauw is wat minder aanwezig, maar ik heb toch een aantal planten gezien.

De waterstand was dit jaar extreem laag.

Er is een apart overzicht van de libellen (Libellen van het Karregat vanaf 2003), en van de nachtvlinders (Nachtvlinders in het Karregat).

Er zijn enkele libellen  die ik dit jaar gemist heb, waaronder wat zwervers die er niet altijd zijn. De Blauwe glazenmaker, Smaragdlibel, Variabele waterjuffer en de Bloedrode heidelibel zijn niet erg talrijk maar zijn er waarschijnlijk wel geweest. Volgend jaar zal ik daar extra op letten. De Kleine roodoogjuffer vliegt meestal bij de ondiepe gedeeltes die dit jaar droog stonden. Hopelijk zien we die volgend jaar ook weer.

 

Tineke Cramer

Coördinator Werkgroep Vlinders en libellen, oktober 2009

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.