Het Karregat in 2006

 

Het gaat goed met het Karregat!

De enkele Waterlobelia, die in 2005 bloeide, was inderdaad de voorbode van een enorm aantal dat dit jaar in bloei kwam. Eind april waren de eerste bloeistengels al te zien, daarna ging het hard en stonden door het hele ondiepe natte gedeelte massaal bloeiende planten. Zelfs op 21 oktober heb ik nog een bloeiend plantje gezien. Ook het Oeverkruid heeft zich flink uitgebreid. Je moet er voor door de knieën, maar dan kon je ook de bloemetjes van het Oeverkruid ontdekken. De Moeraswolfsklauw heeft sporen gemaakt, de Kleine en de Ronde zonnedauw hebben zich volop laten zien, de Dophei breidt zich nog steeds uit, met andere woorden: het plaggen is hier een groot succes geworden.

 

Wanneer het in de tweede helft van april mooi weer is, is het tijd voor de libellen om uit te sluipen: de larven van de voorjaarsvliegers zijn volgroeid en als het een paar dagen warm is kunnen ze massaal uit het water komen. Vuurjuffers en Viervlekken zijn hiervan een voorbeeld. Als de vleugels voldoende stevig zijn om te vliegen, verwijderen de libellen zich van het water om verder uit te kleuren. Na een paar dagen zijn ze geslachtsrijp en keren terug naar het water om een partner te zoeken, te paren en eitjes af te zetten, dit laatste samen of het vrouwtje alleen, eventueel onder toezicht van het mannetje.

Het libellen-seizoen is dan begonnen en dit jaar hebben we de volgende soorten waar kunnen nemen: Vuurjuffer, Azuurwaterjuffer, Variabele waterjuffer, Watersnuffel, de Grote en Kleine Roodoogjuffer, Lantaarntje, Koraaljuffer, Gewone pantserjuffer, Tengere pantserjuffer, Houtpantserjuffer, Zwervende pantserjuffer, Viervlek, Smaragdlibel, Noordse witsnuitlibel, Platbuik, Grote keizerlibel, Gewone oeverlibel, Bruine glazenmaker, Paardenbijter, Zwarte-, Bloedrode-, Bruinrode-, Steenrode- en Geelvlekheidelibel. Op één na waren het bekende soorten van het Karregat: de Koraaljuffer is dit jaar voor het eerst hier gezien. Het is een rode waterjuffer, die zich o.a. onderscheidt van de Vuurjuffer door de rode poten (een Vuurjuffer heeft zwarte poten) en de vliegtijd: de Vuurjuffer opent het seizoen in april en vliegt dan voornamelijk in mei en juni, de Koraaljuffer heeft zijn hoofdvliegtijd in juli en augustus. Twee keer in augustus heb ik een Koraaljuffer gezien. We hopen nu natuurlijk op een populatie van deze mooie rode juffers en zullen hier volgend jaar extra alert op zijn!

 

Het Karregat is geen echte vlindertuin, toch zien we een behoorlijk aantal soorten passeren: het Kleine koolwitje en Klein geaderde witje, Gehakkelde aurelia, Dagpauwoog, Citroenvlinder, Atalanta, Bonte zandoog, Kleine vuurvlinder, Boomblauwtje, Groot dikkopje, Oranje zandoog, Gamma-uiltje, Sint-jacobsvlinder, Lieveling. Het Oranje zandoogje hadden we hier ook niet eerder gezien, maar die had blijkbaar een goed jaar: hij is op veel plaatsen gemeld. De trekvlinders Atalanta en Distelvlinder zijn dit jaar ook veelvuldig gezien, de Atalanta hebben we een aantal keren in het Karregat gezien, de Distelvlinder is er ongetwijfeld ook wel eens gepasseerd, maar we hebben hem niet kunnen betrappen.

 

Verder hebben mijn mede-waarnemer Evelien Conemans en ik de vaste bewoners van het Karregat gezien: de Wespspin, die ook dit jaar weer coconnetjes met nakomelingen heeft achtergelaten, en de Moerassprinkhaan, die niet alleen te zien, maar ook te horen is. Als het verder rustig is hoor je de zachte tikken. Natuurlijk zijn er veel meer vaste bewoners, maar het gaat ons te ver om alles op naam te brengen, maar elk jaar komt er weer wat bij!

 

Tineke Cramer, oktober 2006

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.