De Bossche Binnenstad

thumb Weichselboom sDe Binnenstad van 's-Hertogenbosch heeft veel bijzonder groen: oude en monumentale bomen, muurplanten en korstmossen, leuke binnentuinen en parkjes, verstopt achter de huizen.

Geschiedenis
Het gaat te ver om hier de geschiedenis van 's-Hertogenbosch te behandelen, daarvoor verwijzen we naar Wikipedia, die ook veel verwijzigingen geeft naar andere websites (b.v. Bossche Encyclopedie).  

 

FloraMuuvaren s
In de binnenstad vinden we op verschilende plekken mooie, oude bomen. Op de foto een meer dan 100-jarige Weichselboom, aan de Parklaan.

Stadsmuur HekelOp de bastions staan ook fraaie oude bomen en op de oude vestingmuren en de muren langs de Binnendieze groeien veel muurplanten die uitstekend gedijen in het stadsklimaat. Klein glaskruid is een van die planten, zeldzaam in Nederland, maar in Den Bosch vrij algemeen op allerhande muren. Ook vinden we veel varens, zoals muurvaren (foto) en tongvaren. In de wandelbeschrijvingen staat meer informatie.  

Fauna
Ook veel soorten vogels en vleermuizen voelen zich thuis in de stad. De Binnendieze is een winterverbljf voor veel vleermuizen en op een mooie zomeravond kun je de vleermuizen onder de Diezebrug bij de Cavaleriestraat zien jagen. Bijzondere vogels in de binnenstad zijn b.v. de zwarte roodstaart (bij het stadhuis), torenvalk bij de Sint-Jan en in de winter vinden we de ijsvogel of grote gele kwikstaart bij de Binnendieze. Maar ook de 'gewone' vogels als merel, houtduif en kauw vinden we natuurlijk in de stad. 

Eilandje dommel b300Wandelen
IVN 's-Hertogenbosch organiseert regelmatig wandelexcursies door de historische binnenstad, onder leiding van IVN natuurgidsen. Zie hiervoor de activiteitenkalender op deze website. Daarnaast zijn er ook wandelingen gemaakt die iedereen zelf kan maken: de wandeling Natuur in de binnenstad-1 laat u de mooiste plekjes zien in het gebied aan de westkant van de binnenstad van 's-Hertogenbosch en voert door de Barbaraplaats, langs de haven, de Dommel en de Mariënburgtuin. Met de wandeling Natuur in de binnenstad-2 wandelt u door het gebied rond de Hinthamerstraat, Jeroen Boschtuin en Zusters van Orthenpoort. De wandeling Natuur in de binnenstad-3 gaat langs de Zuidwal-Spinhuiswal-Parklaan en de Vughterdriehoek en voert door het parkje in het Bleekerstraatje en het Tilmanshofje. De Bossche bomenwandeling is een wat langere wandeling door en langs de Bossche binnenstad met veel aandacht voor de bomen die u onderweg tegenkomt. Voor beschrijving, kaartjes en GPX-bestanden zie onze pagina met wandelingen en ommetjes onder "Natuur in de binnenstad" of "Een Bossche bomenwandeling".

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.