altDe werkgroep Natuurexcursies zorgt voor natuur gidsen tijdens de excursies.

Om natuurgids te worden dien je het 'Natuurgidsendiploma' te halen. Dit kan via de cursus IVN-natuurgids die door het IVN verzorgd wordt.

Activiteiten van de werkgroep Natuurgidsen:

IVN/VNW organiseert en begeleidt wandelingen en excursies met natuurgidsen in natuurgebieden rondom 's-Hertogenbosch, maar ook in de stad zelf. Wij kennen twee soorten wandelingen:

1- De natuurexcursies voor een breed publiek (natuurwandelingen)

2- Natuurexcursie (natuurwandeling) op aanvraag


Publiekswandelingen
De publiekswandelingen worden maandelijks verzorgd voor een breed publiek. Door middel van deze wandelingen willen de natuurgidsen de belangstelling en waardering voor de natuur bevorderen. Wilt u iets meer weten over de natuur of natuurgebieden in de regio? Wandel dan met ons mee. Deze wandelingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig.  Zie voor het programma de activiteitenkalender op onze website of onze folder.

 

Natuurwandeling op aanvraag
Wilt u met een eigen gezelschap met een IVN-gids op pad in een gebied naar eigen keuze in/rond de gemeente 's-Hertogenbosch (bijvoorbeeld tijdens verenigings-, bedrijven- of familieuitjes), dan kan dat! 
Voor de begeleiding van deze wandelingen vragen wij een kleine vergoeding van € 35,- per 2 uur per gids. Het aantal deelnemers per gids is maximaal 15. Houd u er rekening mee dat we een groep vrijwlligers zijn en niet kunnen garanderen of de aanvraag altijd door kan gaan. Neem daarom tijdig, uiterlijk 4 weken van te voren, contact op met het secretariaat van de vereniging:

tel. 073-6412670 

Voor de gidsenwerkgroep was 2020 een jaar vol contrasten. Onze doelstelling is om mensen kennis te laten maken met de natuur, maar door de uitbraak van Covid-19 werd alles anders. De meeste van de 25 gidsen waren bang om besmet te raken, voor zichzelf of omdat ze ook mantelzorger zijn en daarom konden ze daarom niet gidsen. En door allerlei Coronamaatregelen van de overheid zoals het beperken van het aantal deelnemers en de anderhalve-meter-maatregel waren de publiekswandelingen zoals we die gewend waren, niet mogelijk. Van de 16 geplande publieksactiviteiten werden er uiteindelijk zes uitgevoerd, meest in aangepaste vorm. De activiteiten van de gidsenwerkgroep in chronologische volgorde:

26 januari 2020: Lange wandeling door de Moerputten en het Vlijmens Ven

Onder leiding van René Giebels en Ton Joore hebben 15 deelnemers een lange zondagochtendwandelling gemaakt met prachtig weer. Het was een geslaagde wandeling waarbij ze reeën, zilverreigers en allerlei watervogels hebben gespot. Wel was de recreatiedruk deze zondag heel erg groot, en de parkeerplaats aan de Deutersestraat overvol.

29 februari 2020: Bezoek aan de reigerkolonie bij kasteel Maurick.

‘Op deze (ver)schrikkeldag waren Jaco, John, Herman en René aanwezig om ‘het publiek’ rond te leiden. Jaco en John besloten de negen deelnemers te gidsen in één groep. Op naar de reigerkolonie. Enthousiast vertelden we over het schandalige gedrag van ontrouwe en elkaar onder schijtende reigers. Even enthousiast begon het te stortregenen. We konden niet anders dan schuilen. Twee mensen haakten af. Het verhaal over het park konden we nog kwijt, maar kletsnat verlieten anderen onze groep. Uiteindelijk hebben wij het grootste gedeelte van de wandeling met drie(!) mensen gedaan. Het werd zelfs droog. We konden ons vervolgens o.a. verbazen over het rode hazelaarbloemetje, het talrijke Groot hoefblad, mossen en korstmossen, reeën en de Rhododendronknopvreter. Afsluiten met een heerlijk kopje koffie in kasteel Maurick bleek vervolgens bepaald geen straf te zijn’. Jaco Wijsman

12 augustus 2020: Avondwandeling op de Nulandse Heide.

‘Deze publiekswandeling was in meerdere opzichten heel bijzonder:

  • Het was de eerste sinds februari omdat i.v.m. het Coronavirus vanaf maart alle publieksactiviteiten waren geannuleerd.
  • Het was bloedheet, midden in de langst hittegolf die Nederland onderging sinds de weerregistratie door het KNMI.

Ter voorbereiding van de herstart van de publiekswandeling had onze nieuwe werkgroepscoördinator José van Oers per mail een onderzoekje gedaan onder de natuurgidsen met de vraag of je weer wilde gaan gidsen en onder welke voorwaarden. Vervolgens heeft José een Gidseninstructie opgesteld o.b.v. de landelijke Corinarichtlijnen, aangevuld met de door de IVN-gidsen genoemde maatregelen. Met die instructie in gedachten heeft José voor de IVN-natuurgidsen onderling twee testwandelingen georganiseerd, een in het Bossche Broek en een op de Nulandse heide.

Met die praktijkervaringen is de instructie compleet gemaakt (in het bezit van alle natuurgidsen).

Kernpunten: Deelnemers moeten zich van tevoren opgeven, 1,5 m afstand, maximaal 6 deelnemers per gids, geen of zeer beperkt gebruik van hulpmiddelen i.v.m. het infectiegevaar en het advies om de handen te desinfecteren.

Nu de publieksw1andeling op de Nulandse heide.

Er hadden zich 12 personen aangemeld, maar een dag van tevoren en op de dag zelf hadden zes personen zich afgemeld i.v.m. de extreme hitte. Uiteindelijk kwamen er maar drie personen opdagen. Op het starttijdstip 19.30 uur was het 33oC, aan het einde, rond 21.30 uur was het nog 29oC.

Van de vier geplande gidsen zijn er twee, John Galast en Cor Haest, met de drie deelnemers aan de wandel gegaan, waarbij ze een soort ‘duet’ hebben opgevoerd. De 1,5 m afstand was begrijpelijk in deze situatie geen enkel probleem. Alhoewe…, je moet alert blijven, want als er leuks te zien is, ontstaat toch de neiging dichter bij elkaar te komen.

Tijdens de korte evaluatie bleken de deelnemers zeer tevreden over de als zeer gevarieerd ervaren natuurwandeling met veel nieuws (terwijl het toch alle drie IVN-leden bleken te zijn)’. Cor Haest

27 augustus 2020: Nacht van de Vleermuis

Om deze activiteiten zoveel mogelijk 'corona-proof' te doen, werden posten ingericht bij de brug over de Binnendieze in de Casinotuin met batdetectors, zaklampen en informatiemateriaal. Voorbijgangers werden tussen 21:00 en 22:30 uur uitgenodigd om naar vleermuizen te kijken en te luisteren. Ongeveer 60 passanten lieten zich informeren, keken en luisterden mee en reageerden meestal erg enthousiast. Beslist voor herhaling vatbaar. Vooral omdat je, anders dan bij gangbare excursies, meer doorsnee publiek bereikt. De volgende gidsen waren actief betrokken: Willem Konickx, Ferd Sauter, Ton Joore, Marja Goossens en John Gallast.

Paspoort Linde23 tot 31 december 2020: Bomenexpo in het van Zwietenpark

Ben van Drunen kwam op het idee om in plaats van de gebruikelijke wandeling met gids bomen te voorzien van een bomenpaspoort, zodat de deelnemers zelfstandig een rondje konden lopen.

Op 23 december hebben we, René Giebels, Ben van Drunen, Willem Koninckx, Jaqueline Bentlage en José van Oers 20 bomen in het Van Zwietenpark voorzien van een paspoort. Voor de publiciteit konden we meeliften met De Bossche Winter. René en Jacqueline zijn zelfs op kerstavond te zien geweest op de Bossche TV. We hadden geen idee of onze bomenexpo mensen zou trekken. Er was wel extra publiciteit, maar in die week was het weer koud met veel regen. Surprise: toen we op 30 december de posters ophaalden bleken er paadjes gelopen te zijn naar de bomen, veel mensensporen in de modder. Een activiteit die voor herhaling vatbaar is?! Daarnaast heeft Willem Koninckx een podcast gemaakt, voor degene die de wandeling nog eens wil maken.

 Aangevraagde wandelingen

Zoals alle jaren zijn er dit jaar een aantal aanvragen voor wandelingen met een gids binnengekomen, in totaal acht. Uiteindelijk werd slechts één wandeling uitgevoerd: tien medewerkers van een bedrijf werden door Ton Joore, John Gallast en José van Oers vanaf parkeergarage Sint-Jan door het Bossche Broek en langs de vestingwerken naar de binnenstad gebracht.

José van Oers

gidsen diploma 20160619 SmallZondag 19 juni hebben 7 leden van het IVN 's-Hertogenbosch de natuurgidsenopleiding van het IVN afgerond. 

Het laatste weekend van de opleiding was in Oisterwijk en er waren excursies en presentaties, waar de Bossche gidsen hun adoptiegebied het Meer van Engelen hebben gepresenteerd. Het weekend werd afgesloten met de diplomauitreiking; op de foto van links naar rechts: Michiel Elands, John Gallast, Bianca Holtrop, Ad van Mil, Nanny Neggers, Nori Verhagen (de zevende gids Willem Konickx kon er niet bij zijn). Meer weten over cursussen en opleidingen? Kijk in het menu Natuur ervaren onder het item Natuurcursussen.

De gidsen van het Meer van Engelen 2016 1190059

De nieuwe gidsen van het Meer van Engelen: Michiel Elands, Ad vab Mil, Bianca Holtrop, Nori Verhagen, Willem Konickx, John Gallast en Nanny Neggers.

 

 

 

 

 

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.