De communicatie binnen onze vereniging speelt een cruciale rol in het informeren en verbinden van leden, evenals in het enthousiasmeren van het publiek voor natuur- en milieuactiviteiten. De Werkgroep Communicatie zet zich in om via diverse kanalen relevante en inspirerende informatie te delen.
U kunt de werkgroep bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat doet de Werkgroep Communicatie?

De communicatiewerkgroep verzorgt en onderhoudt meerdere communicatiekanalen, waaronder:

  • Website: Via ivn-s-hertogenbosch.nl of kortweg ivndenbosch.nl bieden we een centrale plek voor informatie over activiteiten, natuurgebieden en verenigingsnieuws. Onze cursussen en activiteiten staan ook ok de landelijke website ivn.nl
  • Nieuwsbrief: maandelijks ontvangen de leden een nieuwsflits met komende activiteiten van de vereniging en derden in de regio.
  • Social media:  Via onze pagina facebook.com/ivndenbosch en instagram account @ivndenbosch trekken we een breed publiek en heeft inmiddels meer dan 650 volgers.
  • Verenigingsblad Den Boschrietsangher: Dit kwartaalblad, samengesteld en verspreid door de werkgroep, is gericht op onze leden en bevat een breed scala aan artikelen over natuur en activiteiten.
  • Persberichten: Door regelmatig persberichten te verspreiden, vergroten we onze zichtbaarheid in lokale media. Heb je ideeën voor nieuwe distributiekanalen of wil je zelf een persbericht maken? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Folders: Onze kleurrijke wervingsfolders informeren potentiële leden en geïnteresseerden over wat IVN 's-Hertogenbosch te bieden heeft.
  • Bossche Omroep: elke maand schrijven we artikelen en natuurweetjes voor de Bossche Omroep.
  • Info stand:Op beurzen, open dagen of andere activiteiten presenteren wij ons middels een presentatiewand en divers foldermateriaal van onze vereniging. 
  • Jaarverslag: de werkgroep publiceert het jaarverslag met ale activiteiten van de vereniging  IVN com schema

Zelf informatie plaatsen?

Wil je als lid informatie of een activiteit delen via de website? Dat kan!

Toegankelijkheid en privacy

De website is uitsluitend toegankelijk voor leden van IVN 's-Hertogenbosch. Na inloggen kun je persoonlijke gegevens beheren en artikelen plaatsen. Heb je problemen met inloggen of ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Gebruik de opties op de inlogpagina of neem contact op met de beheerder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij besteden veel zorg aan het gebruik van beeldmateriaal. Indien je een foto van jezelf tegenkomt die je liever verwijderd ziet, laat het ons weten.

Kom erbij!

De communicatiewerkgroep is altijd op zoek naar enthousiaste leden die willen bijdragen aan het beheer van onze communicatiekanalen. Of je nu handig bent met tekst, beeld, of sociale media – er is plek voor iedereen. Samen zorgen we ervoor dat onze vereniging zichtbaar en inspirerend blijft!

Contactpersoon:
Hanneke Valkenburg
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (speciaal voor Den Boschrietsangher)       

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.             (speciaal voor de website).

 

 

BRS 2020

 Den Boschrietsangher

Hoewel er in 2020 begrijpelijkerwijs weinig verenigingsactiviteiten konden worden gemeld, hebben we dank zij de creatieve bijdragen van onze trouwe en onze nieuwe auteurs weer steeds een goed gevuld en inhoudelijk afwisselend verenigingsblad kunnen uitbrengen, waarvoor onze dank. Het motto ‘door en voor leden’ is ook dit jaar geheel waargemaakt.

Vanwege de coronacrisis heeft de Copyservice Stichting SWZ haar activiteiten gestaakt. Wij hadden een jarenlange bijzondere band met de stichting en we hebben hen bedankt voor hun betrokken inzet. De papieren versie van Den Boschrietsangher is vanaf nummer 2 van de 48e jaargang geproduceerd door de firma Onlyprint in Landgraaf, geheel tot tevredenheid van de redactie. Een hele verbetering is de nieuwe bindwijze: twee nietjes in de rug. De oplage per nummer was doorgaans 240 exemplaren. Wij danken ook de verspreiders van de papieren Boschrietsangher voor hun arbeid!

De abonnees op de elektronische versie hebben zoals gebruikelijk bij het verschijnen van een nieuw nummer weer een link ontvangen naar de IVN-website, waar het blad, en ook de nummers van voorafgaande jaargangen te vinden zijn.

 

Folder 2021De IVN-folder

Ook in 2020 is er weer een wervingsfolder met informatie over de vereniging verschenen, een kleurig omslag met normaal tweemaal per jaar een inlegvel waarop de activiteiten van het seizoen worden vermeld. Bij gebrek aan activiteiten is er in het tweede halfjaar geen inlegvel gemaakt. Ook het reeds geproduceerde omslag van 2021 zal het nog zonder inlegvel moeten doen totdat er weer activiteiten worden opgestart.

 

Andere communicatiemiddelen

De website www.ivn-s-hertogenbosch.nl (of ivndenbosch.nl) had dit jaar weinig verenigingsactiviteiten te melden. Populair in deze coronatijd waren de pagina's 'Wandelingen en ommetjes' en 'Natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch'. Onze Facebook-pagina wordt inmiddels gevolgd door 650 personen. De digitale nieuwsbrief is vanaf de start in 2013 gegroeid van iets minder dan 200 naar 540 ontvangers in 2020. De Bossche omroep publiceerde weer colums 'IVN Natuurmomentje' van Herman van Eijck. Persberichten zijn er dit jaar alleen de eerste twee maanden nog verspreid, daarna sporadisch voor een aantal activiteiten die in de zomer nog konden doorgaan.

Alle schrijvers, redacteurs, website- of facebook-beheerders, rondbrengers: bedankt voor je inzet.

Ferd Sauter 

De website van het IVN / VNW ’s-Hertogenbosch is gemaakt met het Content Management Systeem (CMS) Joomla. Het grote voordeel hiervan is dat je niet hoeft te programmeren om informatie op de website te zetten,maar dat je dat eenvoudig, net alsof je in Word aan het werk bent, kunt doen. Om de website te kunnen aanpassen moet je inloggen als lid. Daarnaast heb je dan de rechten nodig om inhoud toe te voegen. Deze zaken worden door de webmaster geregeld. In de linkerkolom op de HOME-pagina tref je het inlogformulier aan. Inloggen doe je met de door de webmaster verstrekte gegevens. Gebruikelijk is het om bij een CMS te spreken van een front-end en een back-end. Het front-end  is het gedeelte wat de gebruiker van de website ziet en waar leden die bepaalde rechten hebben ook artikelen kunnen toevoegen en aanpassen. Het back-end is het gedeelte waar de websitebeheerder allerhande zaken kan regelen, zoals de layout, het toevoegen van menu's en categorieën en waar ook gegevens van leden (b.v. websiterechten, nieuwsbriefontvanger of niet) worden bijgehouden.

Documentatie over Joomla: https://www.joomlacommunity.nl/aan-de-slag/je-eerste-joomla-site of https://docs.joomla.org/Main_Page/nl.

Deze handleiding gaat over het back-end, een handleiding voor het front-end vind je hier.

Cache Als je een wijziging doet en je ziet niet direct het effect op de website, dan kan het zijn dat de cache er voor zorgt dat je de oude pagina nog ziet. Systeem - Cache opschonen - Alles verwijderen zou dit probleem moeten oplossen.

Let op: slechts een beperkt aantal personen heeft toegang tot het back-end, de webmaster verleent toegang.

Als je bent ingelogd, kun je...

1. Een artikel maken of aanpassen

2. Een categorie/menu-item toevoegen



N.B. je kunt ook aan artikel aanmaken via het front-end. De handleiding hiervoor staat hier en wordt hier niet meer herhaald.

Artikel aanmaken via het back-end gaat via het menu: Inhoud - Artikelen - Nieuw artikel toevoegen en dan vind je ongeveer dezelfde pagina als bij het front-end. Denk wel aan het invullen van Status, Categorie, Speciaal, Toegang in de rechterkolom.

Lees meer

De tekst van "Lees meer over " kan aangepast worden bij ieder artikel, b.v. "Meer foto's bij " of "Vertrekplaats bij ". Bewerk artikel ... Tab opties ... onderin: Lees meer tekst. Er is ook een optie om de titel van het artikel wel of niet te tonen b.v. "Lees meer over: lezing dagvlinders" of "Lees meer": Inhoud ... Artikelen .. opties (rechtsboven) ... Toon titel in lees-meer. Voor zover ik weet kan dit niet per artikel, alleen voor alle artikelen tegelijk. 

Status

Als je hier gedepubliceerd kiest wordt het artikel niet zichtbaar op de website. Pas als je gepubliceerd kiest is het zichtbaar.

Categorie

De IVN-website is onderverdeeld in Categorieën zoals Natuur ervaren, Vereniging, Natuurgebieden en subcategorieën zoals Natuurwandelingen of Bossche Broek; de gebruikte categorieën vind je bovenin het menu. Jouw artikel wordt straks opgeborgen in een bepaalde categorie dat je eenvoudig kunt kiezen d.m.v. het keuzemenu. Het is belangrijk dat je deze categorie goed opgeeft, het bepaalt waar een gebruiker van de website je artikel kan terugvinden. Voor de meeste menu-items kun je zo een artikel plaatsen, dat komt boven aan de webpagina te staan, of net onder een introductietekst.

NATUUR ERVAREN is bedoeld voor activiteiten die voor een breed publiek zijn - VERENIGING is voor activiteiten die bedoeld zijn voor IVN-leden.

LET OP: niet voor alle menu-items kun je een nieuw artikel plaatsen; in dat geval is er maar één artikel gelinkt aan dit menu-item en kun je dus alleen dit artikel wijzigen. Als je vindt dat dat veranderd moet worden,. neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Speciaal

Speciale artikelen worden op de voorpagina geplaatst. De volgorde van de speciale artikelen op de voorpagina ('home') kun je instellen:

Menu's - Hoofdmenu - Home - Weergave - Volgorde artikelen. 

Er zijn twee voor de hand liggende opties:

1) Meest recente eerst (Datum voor sortering: gepubliceerd).

2) Volgorde speciale artikelen.

Kiezen we optie 1), dan kunnen we door de publicatiedatum van een artikel te veranderen, de volgorde van de artikelen wijzigen. Op dit moment is gekozen voor optie 2) en dan regelen we de volgorde van de artikelen op de voorpagina als volgt:

Inhoud - speciale artikelen - Volgorde oplopend. 

Door met de muis op de drie puntjes links van een artikel te gaan staan, kun je het artikel omhoog of omlaag schuiven en zo de volgorde wijzigen. Opslaan is niet nodig (?). Een nieuw artikel wordt weer bovenaan de voorpagina geplaatst. 

Toegang

Hiermee bepaal je wie het recht heeft om een artikel te zien.

LET OP: het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen zien wat het IVN allemaal doet, probeer zoveel mogelijk Iedereen te gebruiken. Als het nodig is, neem dan in je artikel een zin op "activiteit alleen voor leden". Alleen voor b.v. notulen van vergaderingen gebruiken we Leden (na inloggen)

{slide=Artikel zoeken|green|closed}

Inhoud - Artikelen: in de zoekbalk kun je een trefwoord intikken en zoeken in de artikeltitels (dus niet in de hele tekst van het artikel). Met zoekhulpmiddelen kun je het zoeken inperken tot b.v. een bepaalde categorie.

Tip: Met deze trucs kun je in de hele artikeltekst zoeken:

- zoek in het front-end in de zoekbalk

- maak een nieuw (dummy) artikel, voeg een link toe en zoek daar in de zoekbalk.  == is er nog een andere manier?==

{slide=Activiteit toevoegen aan actviteitenkalender|green|closed}

N.B. je kunt ook aan artikel aanmaken via het front-end. De handleiding hiervoor staat hier en wordt hier niet meer herhaald.

Componenten - Jevents - Manage events - Nieuw

De rest spreekt vanzelf. Denk er aan om de categorieën goed in te vullen. 

Activiteit voor iedereen -> activiteit komt 40 dagen van tevoren op de hoofdpagina

Lezingen -> actviteit komt op de pagina Natuuractiviteiten - Natuurlezingen

Nieuwsbrief -> activiteit komt in de nieuwsbrief.

Toegangsniveau staat eigenlijk altijd op Iedereen; iedereen kan lezen wat er te doen is, als de toegang beperkt is dan liever dat in de tekst aangeven. 

{slide=Categorie en menu-item maken| green|closed}

De IVN-website is onderverdeeld in Categorieën zoals Natuur ervaren, Vereniging, Natuurgebieden en subcategorieën zoals Natuurwandelingen of Bossche Broek. De IVN-website maakt gebruik van categorieën die in principe één op één overeenkomen met menu-items in het hoofdmenu (dit is het menu bovenaan alle pagina's). Er zijn ook menu-items die gekoppeld zijn aan één enkel artikel. Voor een nieuwe categorie/menu-item, ga als volgt te werk:

Inhoud - Categorieën - Nieuwe categorie toevoegen (deze stap kun je overslaan als het menu-item naar één artikel verwijst)

Maak titel (b.v. "Landschapsbeheer" en korte beschrijving (deze wordt niet getoond op de website).

Kies Hoofdcategorie (NATUUR ERVAREN is bedoeld voor activiteiten die voor een breed publiek zijn - VERENIGING is voor activiteiten die bedoeld zijn voor IVN-leden), Status en Toegang (zie bij artikel maken).

Opslaan & Sluiten

Menu's - Hoofdmenu - Nieuw menu-item toevoegen

Titel: zelfde als de categorie ("Landschapsbeheer")

Menu-itemtype: de meest gekozen vormen zijn

A> Selecteren - Artikelen - Categorieblog

In dit geval bestaat de webpagina waar het menu-item naar verwijst, uit een lijst met artikelen die geplaatst worden in de categorie (meest recente bovenaan).

B> Selecteren - Artikelen - Individueel artikel

In dit geval bestaat de webpagina waar het menu-item naar verwijst, uit één artikel; er kan dan ook geen artikel aan toegevoegd worden, wel kan het artikel aangepast worden.

Locatie menu - Hoofdmenu (dit is het menu bovenaan alle pagina's; andere menu's worden elders beschreven...)

Hoofditem - kies item waaronder het menu-item valt

Volgorde - eerst opslaan, kies dan het submenu-item waarna het huidige item moet komen te staan

Opslaan & Sluiten

Maak nu een nieuw artikel (zie hierboven) of selecteer een bestaand artikel en vul dan bij Categorie de nieuw gemaakte categorie "Landschapsbeheer" in.

Tip: Als je wilt dat een artikel altijd bovenaan blijft staan (b.v. een introductie-artikel voor een werkgroep), volg dan deze truc: Menu's - Hoofdmenu - select menu-item b.v. natuurcursussen - tab Blogweergave - Volgorde artikelen - Meest recente eerst - Datum voor sortering - Gemaakt. Ga vervolgens naar het artikel (b.v. Introductie Natuurcursussen) - Tab publicatie - Gemaakt 2115-11-27 (dus over honderd jaar); dan blijft dit artikel de komende 100 jaar als bovenaan de pagina. Op deze manier kun je evt. de volgorde van meerdere artikelen manipuleren.

Zie ook hierboven onder 'Speciaal' over het sorteren van artikelen op de voorpagina.

{slide=Layout van een tabel| green|closed}

Korte handleiding om een raster in te stellen voor een tabel
 
tandradje - bewerk
klik in de tabel - rechtermuis - Cel - Celeigenschappen - 
Geavanceerd - border vakje aanvinken - Breedte 2 - Stijl gesloten - Kleur zwart
Huidige cel bijwerken >>  Alle cellen in de tabel bijwerken
Bijwerken
Opslaan

{slide=Foto-slider| green|closed}

Bovenaan de hoofdpagina schuiven regelmatig foto's in beeld met daaronder een korte tekst. De tekst kunnen we gebruiken om de aandacht te vestigen op een activiteit. De foto's staan onder media - in de map /sliders/h250. We gebruiken n.l. foto's met een hoogte van 250 pixels. Aanpassen van de foto's gaat als volgt:

Componenten - DJ-ImageSlider. Hier kunnen bestaande sliders aangepast worden, aan/uit gezet worden of kan er een nieuwe slider toegevoegd worden. De volgorde is zoals op de website (bovenste eerst); hier kan ook de volgorde aangepast worden door met het symbooltje links te schuiven. 

In het tekstvak de tekst die onder de foto komt; liefst met een link. Tip: maak de link vet en in de kleur bruin (steekt af tegen de groene achtergrond). De tekstbalk bedekt wel het onderste gedeelte van de foto, houd hier rekening mee met het uitzoeken van de foto's. Evt. geen tekst opnemen.

{slide=Gidsenmateriaal | green|closed}

Componenten - RSFiles - bestanden. Hier kun je mappen aanmaken en bestanden uploaden. Het deel voor Natuurouders is openbaar, de rest alleen beschikbaar na inloggen (voor natuurgidsen). Bij ieder bestand hoort in ieder geval een kort artikel met informatie over het bestand. Dit verschijnt in het front-end als je op de link klikt en als je op de "Details"-knop klikt.  

Tip: maak per map een leeswijzer. Vink de map aan (dus niet klikken, dan ga je in de map) en klik op "bewerk". Dan kun je met de editor een artikel maken met links naar de bestanden. Kopieer daarvoor in het front-end (!) de link naar het bestand, plak die in het artikel. Vervolgens ^K -> verwijder https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl (de link start nu met het relatieve pad vereniging/). Onder deze link kun je meer informatie opnemen (bijv. dezelfde als die bij het bestand horen).  .... 

 {slide=Componenten/extensies|green|closed}

Kort overzicht van de belangrijkste onderdelen met een aantal voorbeelden.

  • Componenten: kleine apps. Acymailing (nieuwsbrief), Jevents (activiteitenkalender) , RSFiles! (mappen met gidsenmateriaal), Eventgallery (foto-albums), JCE (Joomla tekstverwerker), ...
  • Modules: lichtgewicht extensies (blokkendozen) gebruikt bij het weergeven van pagina's. Fotoslider op Homepage, Login voor leden, OSModul (kaart natuurgebieden), zoeken op de site, ...
  • Plugins zijn meer geavanceerde extensies en zijn in essentie gebeurtenisafhandelaars. Gebruik ik niet veel. Hier kun je plugins aan en uitzetten en instellingen bewerken.
  • Template: bepaalt het ontwerp (layout) van de website. Templates - Stijlen - IVN website template.

Voor meer informatie: zie Joomla documentatie

 

{slide=Fotoalbums maken | green|closed}

Fotoalbums algemeen
Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de foto’s van de fotoalbums op de IVN website op de server van Google staan, maar getoond worden op de website van IVN.  De reden dat we hiervoor gekozen hebben is dat
a) het heel veel serverruimte bespaard,
b) het uploaden van de foto’s in albums eenvoudiger is.

Wat is Google foto’s?
Photo’s is een product van Google. In feite is het één grote bewaarplaats van foto’s.
De foto’s kunnen geordend worden op tijd, onderwerp, of in albums.

Inloggen op Google
Om foto's in het IVN foto-album te zetten moet je inloggen op de IVN account van Google. 
Vraag de webbeheerder om de inloggegevens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ben je al ingelogd met eigen account?
Log dan eerst even uit! 

ivn photos 1Waar vindt je de fotoalbums van het IVN op internet?
Hiervoor moet je eerst inloggen met het IVN account. Daarna ga je rechts bovenin naar het vakje met de 9 vierkantjes en je kiest voor Foto’s. zie afbeelding  -->
Nu kom je bij alle IVN foto’s



Nieuwe fotoalbums maken
Nieuwe albums toe voegen werkt als volgt.

Stappen op hoofdlijnen
Minimaal één bestaande foto selecteren en toevoegen aan album, daarna gebruik maken van de Upload om foto’s op eigen PC te selecteren en te uploaden.
Evntueel de eerste foto weer uit het album verwijderen.

 

 

 

















Stappen in detail
ivn photos 2 


1. Eenmaal in Google Foto’s, klik je op Albums


2. Eenmaal in Albums, klik je op + Nieuw albumivn nw album

 


3. Nu wordt je gevraagd één of meerdere foto’s te selecteren.
Selecteer een foto door op het rondje links boven in de foto te klikken.

Nu zie je: X 1 geselecteerd en MAKEN.   Klik op MAKEN

IVN album maken

4. Nu heb je een album gemaakt met één (of meerdere) foto’s, en kan je verder gaan met:
4.1. De NAAM van het album .... klik op Naamloos en geef het album een relevante naam.

4.2. Uploaden van foto’s vanaf jouw eigen computer in dit album ( rechts boven op + klikken)
Daarna selecteer je de foto’s op jouw computer

IVN fotos toevoegen

 
4.3. Alle foto’s die je niet in het album wilt kan je verwijderen door op de foto te klikken en daarna op het kruisje links bovenaan de foto.

5. Instellingen aanpassen
Heb je eenmaal een fotoalbum gemaakt, dan kan je de instelling van dat album aanpassen door op de drie stipjes te klikken.
Je kan dan bijvoorbeeld de foto selecteren die als Albumomslag (= eerste foto) gaat dienen.

IVN albuminstellingen


6. Heb je eenmaal een fotoalbum gemaakt, geef dit dan door aan de websitebeheerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
om het album op de IVN website zichtbaar te maken.


{slide=Stylesheets|green|closed}

Met een style worden bepaalde layout-instellingen gedefinieerd. Als je een webpagina bekijkt, kun je met F12 zien welke instellingen gelden: Ctrl-Shift-C klik op een bepaald element van de website. Je kunt dan ook zien welke stylesheet gebruikt wordt. Aanpassen kan per artikel of voor de hele website.  

1) Per artikel.

Als je bijv. de tabel-instellingen in een artikel wilt wijzigen, voeg dan de volgende tekst toe in de HTML code van dat artikel (tab "Code" in de editor):

 <style>
    table,
th,
td {
padding: 10px;
border: 1px solid black;
border-collapse: collapse;
}
</style>

2) Voor de website.

Stylesheets kun je vinden onder Extensies -> Templates. In het hoofdwindow zie je meerdere kolommen:

a) Via de kolom stijl (IVN website template) kom je bij de instellingen van de template.
b) Via de kolom Template (Shaper_helix3 gegevens en bestanden) kom je bij de template-bestanden 
Daar staat ook een mapje CSS, met o.a. bestand template.css.
Alle aanpassingen aan de standaard-styleheets staan in de override CUSTOM.CSS; deze blijft behouden bij een evt. update van Joomla.
CUSTOM.CSS is het bestand waar je aanpassingen in kunt doen; deze zijn in principe geldig voor de hele website, dus weet wat je doet.

Voor meer informatie: zie Joomla documentatie

{slide=Filmpje op website|green|closed}

- Log in bij Youtube; gebruik daarvoor ons gmail-account: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- upload filmpje

- gebruik embed-code op IVN websitepagina, b.v.:

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/mr__68MXsF4?rel=0&ecver=2" width="100%" height="300" style="position: absolute; width: 100%; height: 100%; left: 0;" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

mr__68MXsF4 is in dit geval de Video-ID; die kun je zien in het youtube-adres: https://www.youtube.com/watch?v=mr__68MXsF4

In de 'Latest events module' van Jevents kun je de komende activiteiten op een pagina laten zien. Dit is op dit moment geprogrammeerd in twee modules: Extensies - Modules - 'Activiteiten'. en 'Lezingen' Hiermee kun je verschillende onderdelen van een activiteit uit de activiteitenkalender automatisch op een webpagina tonen. Voor de codes die de verschillende onderdelen van de activiteit laten zien, zie:

https://www.jevents.net/frequently-asked-questions/custom-format-strings

N.B. De module Activiteiten moet aan alle menu's worden toegevoegd. In een artikel kun je daarna

Werkochtend landschapsbeheer - Moerputten

zondag 15 december 2024, 10.00 - 13.00

De laatste werkochtend van 2025 zal plaats vinden in de MOerputten

Activiteit: knotwilgen knotten, 


Deutersestraat
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Winterwandeling Bossche Broek

zaterdag 28 december 2024, 13.30 - 15.30

bronnen en dalflanksloot sLekker wandelen op een frisse wintermiddag. Wat is er nog te zien en te horen in de natuur van het Bossche Broek? IVN Natuurgidsen nemen je mee. 

Honden niet toegestaan (behalve hulphond)
Bossche Broek, Hoek Hekellaan - Pettelaarseweg, 's-Hertogenbosch
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lezing over het belang van het Van Gogh Nationaal Park

woensdag 8 januari 2025, 20.00 - 22.00

van gogh NP brabantIVN Natuureducatie ’s-Hertogenbosch organiseert op woensdag 8 januari 2025 een lezing over het belang van het Van Gogh Nationaal Park voor de natuur en het landschap in het hart van Brabant

Wat is het Van Gogh Nationaal Park?
Ingegaan zal worden op de omvang, doelen en de organisatie.
Waarom is het een kans voor de Brabantse natuur en landschap?

De lezing wordt verzorgd door Toine Cooijmans. Hij is beleidsmedewerker voor Natuurmonumenten in Noord-Brabant.

Hij is lid van het ambtelijk kernteam Van Gogh Nationaal Park.

De lezing wordt gehouden in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac Van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.


Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werkochtend Landschapsbeheer - Mariaburgbos

zondag 12 januari 2025, 10.00 - 13.00

Kappen vogelkers ter bescherming van jonge aanplant

Gele zone langs het hek links van het pad naar het waterwingebied.

 Ook stevige bomen daar.

Parkeren nabij de rode cirkel

 

12 jan



.
  gebruiken, dummy1 is de 'Position' van module Actviteiten.

Voor sommige activiteiten is een aanmeldformuler gewenst: Als iemand zich aanmeldt via dit formulier, dan gebeurt er het volgende:

  1. Aanmelder krijgt een e-mail ter bevestiging.
  2. Contact (bijv. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) krijgt een e-mail met de gegevens van de aanmelder (naam, e-mail, aantal personen).
  3. Als er een maximum aantal deelnemers is ingesteld, dan krijgt de aanmelder direct een bericht als dat maximum is overschreden (dit vervangt dan 1. en 2.). 

Aanmeldformulier maken: Componenten - RSForm Pro! - Beheer formulieren - vink een bestaand (laatste) aanmeldformulier aan - Dupliceer - aanklikken. 

-----------------------------------------------------------------------------

Pas datum en zo nodig plaats aan op de volgende plekken:

Componenten - Intro-veld

Eigenschappen - wijzig formulier - Formulier titel en naam - check foutmeldingbericht en bedankt-bericht

Eigenschappen - gebruiker e-mail - Inhoud - check e-mailtekst

Eigenschappen - Administrator e-mail - Inhoud - check e-mailtekst

-----------------------------------------------------------------------------

Eigenschappen - Scripts : pas max aantal deelnemers aan (bovenin script)

Opslaan en Sluiten

Hulpmiddelen - voeg toe aan menu - Verborgen menu - Menutitel (b.v. Aanmelden IVN excursie 18 oktober 2020)

Agenda-item Maak een agenda-item met de activiteit (zie elders). Voeg de volgende zin toe: klik hier voor aanmelden en link deze zin (selecteer zin - Ctrl-K) aan het zojuist gemaakte menu-item.

Test alles nog een keer.

--- Ferd Sauter --- nog in opbouw

Geactualiseerd: 1 mei 2024 ('Een activiteit toevoegen aan de activiteitenkalender: categorieën')

De website van het IVN ’s-Hertogenbosch is gemaakt met een Content Management Systeem (CMS).

Het grote voordeel hiervan is dat je niet hoeft te programmeren om informatie op de website te zetten. Je publiceert je bericht eenvoudig, net alsof je in Word werkt, op de site.
De inhoud van de website kan ook worden gebruikt voor de IVN-Nieuwsflits.

Om de website te kunnen aanpassen, moet je inloggen als lid. Daarnaast heb je dan de rechten nodig om inhoud toe te voegen. De webmaster regelt je bevoegdheden op de website. In de linkerkolom op de HOME-pagina tref je het inlogformulier aan. Inloggen doe je met de door de webmaster verstrekte gegevens.

Als je bent ingelogd, kun je...

1. Een activiteit toevoegen aan de activiteitenkalender.
Een activiteit toevoegen gaat via het speciale “Gebruikersmenu” helemaal links onderaan op de HOME-pagina.

 2. Een artikel (tekst en afbeeldingen) maken of aanpassen.

  • Een artikel maken of een activiteit toevoegen gaat via het speciale “Gebruikersmenu” helemaal links onderaan op de HOME-pagina.
  • Bestaande artikelen aanpassen kan door op het woord BEWERKEN te klikken (rechts bovenaan bij elk artikel).  

Tip: ben je bezig met een nieuw artikel en wil je deze handleiding ernaast houden? Open dan twee vensters in je browser: één voor deze handleiding en één voor het artikel wat je wil schrijven.

"Activiteit toevoegen" is bereikbaar via het speciale “Gebruikersmenu” helemaal links onderaan op de HOME-pagina.

Titel
De titel van de activiteit, bijvoorbeeld: "Publiekswandeling Wamberg".

Categorieën
Bezoekers van onze website kunnen in de activiteitenkalender zoeken op categorie.
Kies eerst wat de belangrijkste categorie is. De kalender toont namelijk sowieso de activiteiten in de volgende 3 hoofdcategorieën. 

-IVN-activiteiten voor iedereen, óf
-IVN-activiteiten voor leden, óf
-actviteiten van anderen
Van bovenstaande opties klik je er slechts één aan!

'Activiteit voor iedereen': staat vanaf 40 dagen tevoren op de hoofdpagina van de website.
Ook komt de activiteit in de IVN-Nieuwsflits, wanneer deze tijdig verschijnt.

'Activiteit voor leden': komt in de IVN-Nieuwsflits, wanneer deze tijdig verschijnt.
Zo nodig kun je in het tekstveld (zie hierna) nog eens de zin opnemen: "activiteit alleen voor leden".

'Activiteit van anderen': komt in de IVN-Nieuwsflits, wanneer deze tijdig verschijnt.
Deze categorie is bestemd voor activiteiten van andere organisaties, bijvoorbeeld een landelijke wintervogeltelling of een lokaal milieucafé. Naar wens kan je namelijk ook die berichten in de activiteitenkalender publiceren, mits ze
-in of nabij ons werkgebied plaatsvinden
-betrekking hebben op natuur en milieu
-worden georganiseerd door andere stichtingen of verenigingen
 =>benoem deze organisatie in je beschrijving zodat er hierover geen misverstand kan ontstaan

Kies daarna eventuele andere categorieën, zoals jeugd of jongeren, of natuurcursussen.
De websitebezoeker kan ook op deze categorieën zoeken.

Toegangsniveau
Het toegangsniveau bepaalt wie de activiteit kan zien in de kalender. Standaard is: "Iedereen"!
Ten eerste omdat IVN-leden dan niet apart hoeven in te loggen. De meeste IVN'ers doen dat namelijk niet.
Ten tweede om niet-leden te tonen wat het IVN allemaal doet. Wie weet sluiten ze zich bij ons aan, of zoeken ze samenwerking.
Activiteiten met toegangsniveau 'iedereen' zijn zichtbaar in de activiteitenkalender.

Overweeg je ondanks bovenstaande om exclusieve inhoud voor leden te publiceren? Ga dan na of dit echt nodig is.
Zo ja, gebruik dan de optie 'leden (na inloggen)'. De activiteit verschijnt niet in de activiteitenkalender. Pas na inloggen kan het lid de informatie bekijken. De eerder gekozen categorie (zie hierboven) is vanzelfsprekend 'voor leden'.
Let op: informeer de leden over je nieuwe activiteit. Ze zullen niet uit zichzelf inloggen en exclusieve inhoud opzoeken.

Status
Standaard is de status "gepubliceerd".

Tekstveld
Zet hier een korte omschrijving van de activiteit. Zer er een afbeelding bij, linksboven!
Zie 'Artikel maken en aanpassen' voor meer informatie over het plaatsen van tekst en afbeeldingen. 

Locatie
Dit is de plaats waar de activiteit plaats vindt. Voeg compleet adres met postcode toe (voor de navigatie).

Contact
Belangrijk! Altijd naam én e-mailadres invullen van de contactpersoon.
Gebruik een e-maildres van de contactpagina. Of vraag een IVN-e-mailadres aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Gebruik geen privé mailadres!

Start, eind, tijdsduur
Zet hier de start- en eindtijd van de activiteit.

Herhaaltype
Vul hier je voorkeuren in voor activiteiten die geregeld terugkeren.

 


Als je op de link “artikel toevoegen” klikt opent zich een nieuw venster met de z.g
“Editor”. Zeg maar de WORD van het systeem. (zie Gebruikersmenu links onderaan). Als je op het woord BEWERKEN klikt, dan opent ook dit venster.


Dit is wat je ziet:

artikel template1

  1. De titel
    Dit spreekt voor zich. Dit is de titel die straks boven de pagina komt te staan.
  2. Tekstveld
    Type hierin je tekst voor het artikel.
    LET OP: In geval van Kopiëren + Plakken (met name vanuit WORD) komt er veel “Opmaak
    code“ mee. Dit moet weggehaald worden. Dat doe je met de knop “Gummen”. Zie hieronder bij uitleg over de knoppenbalk
  3. Met de knop Afbeelding kun je afbeeldingen in het artikel plaatsen.
  4. Met de knop Link kan een link naar een andere pagina of naar andere bestanden (b.v. PDF) in het artikel gezet worden.
  5. Door de knop Lees meer te gebruiken, knip je het artikel in twee delen. Het is een goede gewoonte om de aandacht te trekken met een korte introtekst en daarna "Lees meer" te gebruiken. Anders wordt de hele pagina door één artikel in beslag genomen. De uiteindelijke lezer zal een introtekst met een uitnodiging “Lees meer….” op zijn beeldscherm zien.

Voor een uitgebreide beschrijving van alle knoppen zie hieronder.

N.B. E- mail adressen kun je gewoon intypen; deze worden automatisch omgezet naar een Mailto: link. Alle E-mailadressen op de site zijn beveiligd. Dat wil zeggen zij zijn voor een zoekrobot NIET als E-mailadres te lezen. Dit voorkomt SPAM.

Onder de tab Publiceren vul je nog een paar belangrijke zaken toe, die ervoor zorgen dat het artikel door lezers wordt gevonden op een logische plek.

Publiceren / Categorie -> Niet vergeten!
De IVN-website is onderverdeeld in Categorieën zoals Natuur ervaren, Vereniging, Natuurgebieden en subcategorieën zoals Natuurwandelingen of Bossche Broek. De gebruikte categorieën vind je bovenin het menu.
Jouw artikel wordt straks opgeborgen in een bepaalde categorie die je eenvoudig kunt kiezen d.m.v. het keuzemenu.
Het is belangrijk dat je deze categorie goed opgeeft. De gekozen categorie bepaalt waar een gebruiker van de website (en jijzelf !) het artikel kan terugvinden.
Voor de meeste menu-items kun je zo een artikel plaatsen, dat komt boven aan de webpagina te staan, of net onder een introductietekst.
Als je geen categorie opgeeft, verschijnt je artikel onder "Nieuws" op de website.

NATUUR-ACTIVITEITEN is bedoeld voor activiteiten die voor een breed publiek zijn.
VERENIGING is voor activiteiten die bedoeld zijn voor IVN-leden.

LET OP: niet voor alle menu-items kun je een nieuw artikel plaatsen; in dat geval is er maar één artikel gelinkt aan dit menu-item en kun je dus alleen dit artikel wijzigen. Als je vindt dat dat veranderd moet worden, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Publiceren / Alias van auteur
Hier kun je de naam van de auteur ingeven als dit iemand anders is dan jezelf.

Publiceren / Status
Als je hier gedepubliceerd kiest wordt het artikel niet zichtbaar op de website. Pas als je gepubliceerd aanvinkt is het zichtbaar.

Publiceren / Tonen op de voorpagina?
Als je hier JA aanvinkt is het artikel op twee plaatsen te zien: bij de categorie/subcategorie (bijv Natuurgebied / Bossche Broek) EN op de voorpagina als nieuwsbericht bovenaan de pagina.

Publiceren / Start Publiceren
Dit is de datum vanaf wanneer dit artikel te lezen is op de website. Door op het kalendertje achter het invulveld te klikken kun je een datum invoeren.

Publiceren / Stop Publiceren
Dit is de datum tot wanneer dit artikel te lezen is op de website. Door op het kalendertje achter het invulveld te klikken kun je een datum invoeren. Dit is handig als een activiteit geweest is, dan gaat het automatisch van de site af. Als je dit veld LEEG laat, blijft een artikel er altijd op staan.

Publiceren / Zichtbaar voor
Hiermee bepaal je wie het recht heeft om een artikel te zien. Standaard is: Íedereen'. Alleen voor b.v. notulen van vergaderingen gebruiken we 'Zichtbaar voor leden'. Zij moeten dan dus eerst als lid inloggen.

Opslaan Annuleren
Als je klaar bent, klik je op Opslaan.

 

Ga eerst, in het tekstveld, op de plaats staan waar je de afbeelding wilt invoegen. Voor een standaard artikel is dat helemaal vooraan, vóór het eerste woord van het artikel. 
Door te klikken op de knop Afbeelding opent een nieuw venster. Je ziet nu de mappen op de IVN-server, zodat je een bestaande afbeelding kunt gebruiken. In de volgende paragraaf wordt uitgelegd hoe je een eigen afbeelding of ander document van je eigen PC kunt uploaden naar de IVN-server.

Let op
Om de site snel te houden is het advies om het formaat van een afbeelding op max 640x480 px te uploaden, beter nog 300 x 200 px. Als een afbeelding te groot is, duurt het laden te lang. Zo nodig kun je een afbeelding verkleinen door in het menu rechts van de afbeelding te klikken op "maak miniatuurafbeelding" (symbool met twee vierkantjes onder het oogje), dan komt er een nieuwe sub-map "Thumbnails", met daarin de verkleinde afbeelding. 

Tip: verklein de afbeelding voor het uploaden: rechtermuis - openen met Paint - Ctrl W - Horizontaal 40% - OK - Save. En check even hoe groot de afbeelding nu is. Evt. kun je 'm nogmaals met 40% verkleinen. Foto's van 100 KB zijn voor de website groot genoeg. 

Let op
Upload een afbeelding met een zinnige naam, (dus niet IMG123456.jpg) zodat je die later ook kan terugvinden. Graag ook met de naam van de fotograaf.

Let op:
Upload een afbeelding in de juiste map 

Screenshot 1


Bestaande afbeelding invoegen
De map Algemeen is bedoeld voor documenten en afbeeldingen voor algemeen gebruik op de website.
De mappen met NG ervoor zijn bedoeld voor documenten en foto’s per Natuurgebied.
De mappen met WG ervoor zijn bedoeld voor documenten en foto’s per Werkgroep.
Op deze manier houden we de informatie overzichtelijk bij elkaar.
Dus schrijf je een artikel voor een werkgroep, klik dan eerst op de map van die werkgroep om de foto’s te gebruiken.
Klik je op een foto, dan komt de bestandsnaam automatisch in het veld : URL afbeelding te staan. De Beschrijving van de afbeelding komt straks bij de afbeelding te staan als je er met je muis over gaat. De Titel van de afbeelding kan gebruikt worden om als onderschrift te gebruiken (wel het vakje aanvinken).

Met Dimensies kun je de grootte van de afbeelding regelen. Met Uitlijning kun je aangeven of de foto LINKS of RECHTS moet uitlijnen.Ben je klaar, klik dan op INVOEGEN (helemaal onderaan) en je afbeelding staat in de tekst.Eventueel kun je een afbeelding vergroten / verkleinen door de hoeken te verplaatsen met de muis. 

Voor een standaard artikel kiezen we de volgende waarden:

- Afbeelding invoegen helemaal vooraan, vóór het eerste woord van het artikel.

- Dimensies breedte (eerste getal) : 300 (proportioneel aanvinken)

- Uitlijning links

- Marge Boven 3 (gelijke waarden aanvinken).
 
Tip: als je een aantal foto's wil plaatsen en je wilt ze een beetje netjes uitlijnen is het 't gemakkelijkst om eerst een tabel te maken (in de werkbalk van de artikel-editor de 9e knop van de tweede rij), b.v. een tabel van 3 kolommen en 4 rijen. Gebruik dan om en om een rij voor de foto's en voor het onderschrift. De onderschriften kun je gewoon intikken, voor de foto's klik je met de rechtermuis op een cel van de tabel en dan 'Afbeelding invoegen'. Zet de breedte van de foto's b.v. op 200 (bij Dimensies).

 

Hiermee kun je zelf foto’s of bestanden (zoals pdf) uploaden van je eigen PC naar een map op de IVN-server. Hiervoor moet je altijd eerst op de knop Afbeelding klikken (dus ook als het om b.v. een pdf-document gaat). Kies eerst een geschikte map waar je het bestand neer wil zetten, b.v. NG_BosscheBroek of WG_vlinders. Links van het vraagteken staat een knop Uploaden, als je daar op klikt, kun je een bestand van je eigen PC selecteren; klik daarna op Upload. Als het om een afbeelding gaat, klik je op Invoegen. Als het om een PDF- of WORD-document gaat, klik je op Annuleren en ga je verder met de volgende stap, n.l. een link toevoegen.



 

Klik op het icoon met de schakel of op de plek waar je met een

Hiermee kun je een link maken naar

  1. een andere pagina op deze website: kies onder Links Artikelen ...
  2. een pagina op een andere website: knip en plak het adres van de website in het vak URL: url invoer
  3. naar een document (b.v. PDF) dat je hebt geüploadt: klik op de knop Bladeren bladerenrechts van het vak URL en selecteer het document in een van de mappen.
 

artikel knoppenbalk
De knoppenbalk doet je denken aan Word. En de meeste knoppen werken ook zo.


Bovenste balk:
B Hiermee maak je tekst vet (Engels: bold  - sneltoets CTRL-B)
I  Hiermee maak je tekst schuin (Engels: italic - sneltoets CTRL-I)
U  Hiermee onderstreep je tekst (Engels: underline - sneltoets CTRL-U)

Streepjes Uitlijning van de tekst, volledig uitvullen, centreren,links of rechts uitvullen.

“  tekstformaat voor citaat

1/2/3: regels voorzien van volgnummer

3 bolletjes: regels voorzien van bolletje (bullet)

A: tekstkleur (standaard zwart)

marker: markeer tekst met kleur (b.v. geel markeren)

Paragraaf: geef aan of een tekst een paragraaf is of een KOP (kop 1 .. t/m kop 5)


Onderste balk

Afbeelding: afbeelding invoegen of bewerken - voor meer info zie de paragraaf Afbeelding invoegen

Afbeelding onderschrift toevoegen of bewerken. Hiervoor moet je eerst de afbeeling selecteren

Kettingschakel
: link maken naar een document of een andere webpagina - meer info zie de paragraaf Link toevoegen

Gebroken kettingschakel: link verwijderen

Anker: hiermee kun je in een tekst “ Ankerpunten” aanmaken, zodat je boven in de pagina een
link kan maken naar een bepaald ankerpunt verderop in de tekst.

Schaar: knippen van geselecteerde tekst

Twee velletjes: kopiëren van geselecteerde tekst

Eén velletje op klembord: plakken van gekopieerde of geknipte tekst.

LET OP: In geval van Kopiëren + Plakken (met name vanuit Word) komt er veel "opmaakcode" mee. Dit moet weggehaald worden. Dat doe je met de knop “Gummen”. Zie ook de volgende knop 'alleen tekst plakken'

T: alleen tekst plakken (dus zonder ingebouwde code van b.v. WORD) 

Alle Volgende knoppen (vierkantjes) hebben te maken met het gebruiken van tabellen. Tabellen zijn soms handig als je tekst en afbeeldingen netjes onder elkaar wilt zetten in mooie kolommen.

 
Horizontale balk
: de knop Lees meer knipt je het artikel in twee delen. Het is een goede gewoonte om de aandacht te trekken met een korte introtekst en daarna "Lees meer" te gebruiken. Anders wordt de hele pagina door één artikel in beslag genomen. De uiteindelijke lezer zal een introtekst met een uitnodiging “Lees meer….” op zijn beeldscherm zien.

Gum: Gebruik het gummetje om storende opmaak uit een tekst te verwijderen. Selecteer hiervoor tekst in het tekstveld en klik daarna op het gummetje.

veger: code opruimen (?)


Rechts boven de knoppenbalk zie je EDITOR - CODE - PREVIEW
Als je de knoppenbalk ziet ben je inde Editor.
Met de knop CODE kan je de html editen
Met de PREVIEW knop kan je een voorbeeld zien.

 

Fotoalbums algemeen
Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de foto’s van de fotoalbums op de IVN website op de server van Google staan, maar getoond worden op de website van IVN.  De reden dat we hiervoor gekozen hebben is dat
a) het heel veel serverruimte bespaard,
b) het uploaden van de foto’s in albums eenvoudiger is.

Wat is Google foto’s?
Photo’s is een product van Google. In feite is het één grote bewaarplaats van foto’s.
De foto’s kunnen geordend worden op tijd, onderwerp, of in albums.

Inloggen op Google
Om foto's in het IVN foto-album te zetten moet je inloggen op de IVN account van Google. 
Vraag de webbeheerder om de inloggegevens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ben je al ingelogd met eigen account?
Log dan eerst even uit! 

ivn photos 1Waar vindt je de fotoalbums van het IVN op internet?
Hiervoor moet je eerst inloggen met het IVN account. Daarna ga je rechts bovenin naar het vakje met de 9 vierkantjes en je kiest voor Foto’s. zie afbeelding  -->
Nu kom je bij alle IVN foto’s



Nieuwe fotoalbums maken
Nieuwe albums toe voegen werkt als volgt.

Stappen op hoofdlijnen
Minimaal één bestaande foto selecteren en toevoegen aan album, daarna gebruik maken van de Upload om foto’s op eigen PC te selecteren en te uploaden.
Eventueel de eerste foto weer uit het album verwijderen.

 


Stappen in detail
ivn photos 2 


1. Eenmaal in Google Foto’s, klik je op Albums


 

 

 

 

 

2. Eenmaal in Albums, klik je op + Nieuw albumivn nw album

 

 

 


3. Nu wordt je gevraagd één of meerdere foto’s te selecteren.
Selecteer een foto door op het rondje links boven in de foto te klikken.

Nu zie je: X 1 geselecteerd en MAKEN.   Klik op MAKEN

IVN album maken

 

4. Nu heb je een album gemaakt met één (of meerdere) foto’s, en kan je verder gaan met:
4.1. De NAAM van het album .... klik op Naamloos en geef het album een relevante naam.

4.2. Uploaden van foto’s vanaf jouw eigen computer in dit album ( rechts boven op + klikken)
Daarna selecteer je de foto’s op jouw computer

IVN fotos toevoegen

 
4.3. Alle foto’s die je niet in het album wilt kan je verwijderen door op de foto te klikken en daarna op het kruisje links bovenaan de foto.

5. Instellingen aanpassen
Heb je eenmaal een fotoalbum gemaakt, dan kan je de instelling van dat album aanpassen door op de drie stipjes te klikken.
Je kan dan bijvoorbeeld de foto selecteren die als Albumomslag (= eerste foto) gaat dienen.

IVN albuminstellingen


6. Heb je eenmaal een fotoalbum gemaakt, geef dit dan door aan de websitebeheerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
om het album op de IVN website zichtbaar te maken.

 
 


Voor Video-filmpjes maken we gebruik van Youtube. 
Dat betekend dat je een filmpje moet uploaden naar ons kanaal op Youtube, en daarna "embedden" of insluiten in een pagina op onze site.

Hoe werkt dat?
1. Login op Google met het account van IVN  (vraag de webbeheerder naar UN en PW)
2. Ga nu naar Youtube via het vakje met de 9 vierkantjes

ivn start youtube 

3. Ga daarna naar “Mijn kanaal” door op het paarse poppetje te klikken en upload de video’s in ons kanaal.

IVN mijn kanaal

Let op:
Hoe deel je de video’s? Publiek (voor iedereen) of verborgen (alleen zichtbaar via de link) of Privé (alleen zichtbaar als je ingelogd bent)

4. Video plaatsen in artikel op IVN website
Gebruik de EMBED code die je per video vind onder DELEN
Plak de <iframe> code in de webpagina van de website onder het tabblad CODE op de website.
Hiervoor mag ju ook de hulp inroepen van de webbeheerder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 


Hier zijn een aantal tips om de communicatie via de website -de tekstuele informatie- zo efficiënt en effectief mogelijk te ordenen en weer te geven. Schrijven voor het beeldscherm vereist nu eenmaal andere randvoorwaarden dan schrijven voor papier. De lijst is zeker niet volledig, maar is een handreiking om teksten zo helder mogelijk over te brengen.


Doelstelling van een tekst
• definieer zo nauwkeurig mogelijk de doelstelling van een tekst en realiseer je
waarover je schrijft. (naar welke informatie is je doelgroep op zoek?)
• wat is de boodschap?
• baken een onderwerp duidelijk af
• wat is de aard van de tekst: informatief, wervend,interactief
• verplaats je in de lezer.
Als je van de lezer/bezoeker interactie verwacht, pas dan de zgn. AIDA-methode toe voor de opbouw van uw tekst. Trek de aandacht van de lezer en wek interesse op een zodanige manier op, dat de informatiewens groeit en uitmondt in actie. AIDA: A = attention, I = interest, D = desire, A = action.

Structuur van de tekst
• voorzie de tekst van een kop (titel) die recht doet aan de inhoud.
• gevolgd door een lead (inleiding) noodzakelijk voor iedere tekst of pagina. (direct onder de kop) De inleiding is kort, kernachtig en bevat de belangrijkste informatie en wekt de aandacht op.
• deel je tekst op in bouwstenen, verdeel de bouwstenen in alinea’s (een bouwsteen is gemiddeld 4 tot 6 regels) (zie ook AIDA)
• maak tekstblokken voor beeldscherm veel korter danvoor papier
• maak gebruik van tussenkopjes (vet), voorzien van een kernachtig trefwoord
• maak gebruik van witregels, ze verhogen de attentiewaarde
• gebruik opsommingen (opsommingen komen in webteksten meer voor dan in papieren teksten, voorzie opsommingen van links)
• breng een logische volgorde (rode draad) aan
• zorg dat de tekst vindbaar is voor zoekmachines d.m.v. kernachtige woorden die te herleiden zijn tot het onderwerp

• vat lange teksten samen en neem een link op naar de volledige tekst als pdf-document of Word-document.
• Gebruik interne links (ankers) op een pagina om heen en weer te springen tussen
verschillende onderwerpen en boven en beneden op depagina.
• Gebruik geen onderstrepingen, dit lijkt op een weblink.

Leesbaarheid
• schrijf in de actieve vorm, niet lijdend en vermijd zoveel mogelijk voltooide deelwoorden.
• vermijd tangconstructies
• schrijf vanuit de lezer, de ontvanger van uw boodschap, schrijf niet zendergericht.
• persoonlijk, direct aansprekend
• helder, beknopt, kernachtig, to the point
• concreet, niet abstract
• eenvoudig met gangbare woorden (niet modieus, nietoubollig)
• vermijd zoveel mogelijk jargon of afkortingen.
• wissel lange en kortere zinnen af.

Tip
Maak bij lange teksten gebruik van de “Nieuwe Pagina” mogelijkheid.
Hierdoor wordt een tekst automatisch over meerdere pagina’s verdeeld en komt er een index bovenaan de pagina.

Checklist en pre-test
Check op:
  leesbaarheid: aansprekend, inspirerend, origineel, prettig
  volledigheid
  overzichtelijkheid
  feitelijke juistheid
  correcte spelling en grammaticaal correct
  interpunctie (leestekens)
  contactgegevens: naam, telefoonnummer, E-mailadres

Leg je tekst voor aan de webredacteur als je twijfelt.

Correcties
De webredacteur heeft de bevoegdheid om teksten te corrigeren.

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.