Natuurbeleving op maat header foto

Wie zijn wij?

Wij zijn op 1 januari 2016 officieel van start gegaan als IVN-werkgroep met de naam:Natuurbeleving op Maat. 
We zijn een werkgroep met acht vaste leden en een aantal IVN-ers die ons desgevraagd willen ondersteunen.

 

Wat willen wij?

Wij willen natuurbelevings-activiteiten verzorgen voor doelgroepen met een specifieke behoefte (meestal een beperking)

Tot nu toe waren dat bijvoorbeeld ouderen in instellingen, thuiswonende ouderen die bijna de deur niet meer uit komen en dreigen te vereenzamen en een groep mensen met psychische problemen. Maar als zich andere doelgroepen aandienen dan gaan we kijken wat we voor hen kunnen betekenen.

Wij willen hen (weer) in aanraking brengen met de natuur, indien mogelijk naar buiten krijgen en laten bewegen. Als dat niet mogelijk is halen we de natuur naar binnen, naar de mensen toe.


Hoe doen wij dat?

Ons uitgangspunt is natuurbeleving, we willen alle zintuigen prikkelen, zien, horen, voelen ruiken en proeven. We willen natuurherinneringen van vroeger ophalen ook door bv een verhaal, liedje gedichtje of zelfs een sprookje

We maken daarbij vooral gebruik van de natuur om ons heen, wat op dat moment te zien is, groeit en bloeit.

Bij een activiteit in een instelling (bijv. een verzorgingshuis) halen we de natuur naar binnen en maken we soms ook gebruik van een diaserie of Powerpoint presentatie. En als het enigszins mogelijk is gaan we even met de mensen naar buiten, al is het maar een rondje door de tuin bij de instelling.

Voor mensen die nog zelfstandig wonen en meer mobiel zijn kunnen we wandelingen organiseren in de  eigen omgeving. We hanteren dan dezelfde uitgangspunten, we vertellen over de natuur, maar schenken ook aandacht aan cultuurhistorische aspecten.


Meedoen of meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de coördinator:

Peter van der Heijden

Tel. 06-45522625

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

natuuropmaat greveling 2022aBewoners druppelen met vragende gezichten binnen. Maken eerste opmerkingen: Oh, wat gaat er gebeuren vanmiddag? Ze zien bloemen, appels, mensen met groene t-shirts…

Zullen we maar beginnen? Dan springt Peter Pan tevoorschijn, in herfstrood gekleed met groene muts. En zingt het lied van de kruiden en bloemen, die smeken om geplukt, gegeten, gevlochten te worden.

_TVW5787.jpgVoor bewoners en hun begeleiders van de Binckhorst, werd op zaterdag 13 november een binnen en buitenactiviteit georganiseerd.

Het thema was herfst.                                                                                                      Voor de activiteit verzamelden werkgroepleden, o.a. zaden, bladeren, mooie takjes, paddenstoelen, dennenappels, vruchten en kruiden. Het werken met de natuurlijke materialen, het ruiken,voelen en proeven, leverde vele positieve reacties op bij de deelnemers. Het resultaat mocht er zijn. Met blije gezichten en in het bezit van een zelfgemaakt natuurschilderijtje en geurpotje keerde men huiswaarts.

Helaas was het weer van dien aard dat de buitenactiviteit grotendeels werd afgelast.

 

De werkgroep Natuurbelevinatuur op maat 20210125aBewoners van Park de Grevelingen.ng Op Maat organiseert natuuractiviteiten aan veelal kwetsbare mensen. Al vroeg in het voorjaar van 2020 kwam een stop op alle geplande activiteiten. Wat nu, hoelang gaat dit duren? Lang dus! Om toch contact te houden met onze doelgroep hebben wij aan de hand van foto’s van eerdere activiteiten, een kaart vormgegeven op een dubbel A4 formaat met daarop ook ons logo en de wens elkaar weer snel te mogen ontmoeten om samen van de natuur te kunnen genieten. De kaarten werden in de zomer door ons gedistribueerd aan de betreffende tehuizen. De bewoners herkenden de activiteit en soms zich zelf en dat gaf weer even een vreugdevolle herinnering.

Nieuwehagen okt 19

Op woensdag 16 okt hebben we Zorgcentrum Nieuwehagen bezocht. Voor een 20-tal bewoners van verpleegafdeling en aanleunwoningen gaven we een herfstpresentatie. Ingrid, de coordinator zorg en welzijn schreef het volgende stukje op de facebook pagina van de instelling:

De natuurpresentatie die door de IVN verzorgd werd, gaf ons een leuke middag!! De prachtige foto’s en het materiaal zoals mooie gekleurde bladeren, kastanjes en andere zaden lieten zien hoeveel moois er in de natuur is. Dit mocht ook weer verwerkt worden in een mooi schilderijtje. De resulaten waren prachtig.

En ook de vrijwilligers waren enthousiast

IXXI.okt19

Op dinsdag 14 okt zijn we op bezoek geweest bij de groep waarmee we in juli op stap geweest zijn in het Oisterwijkse vennengebied.

We hebben samen de foto’s bekeken die Tineke gemaakt had en nagepraat over het uitstapje. Daarna hebben we herfstmaterialen bekeken en geluisterd naar bijzondere verhalen over de natuur. Het maken van een natuurschilderijtje was weer een groot succes. Een van de deelnemers had het schilderijtje dat we op de wandeling gemaakt hebben nog op zijn kamer hangen.

Tot slot konden we 2 mooie IXXI-collages met de foto’s van het uitstapje overhandigen zodat de mensen de foto’s altijd terug kunnen zien

grevelingen okt 19

Herfstpresentatie in De Grevelingen

Vrijdag 11 oktober hebben ruim 20 senioren kunnen genieten van een herfstpresentatie in zorgcentrum De Grevelingen. Aan de hand van Powerpoint-dia’s werden verschillende aspecten van de herfst belicht. Wat betekent de herfst voor mensen, dieren en planten?

Er was echt natuurmateriaal van dichtbij te bekijken, zoals paddenstoelen, takken, bladeren en typische herfstvruchten zoals appels, peren bessen, beukennootjes, kastanjes, eikels en hazelnoten.

Ondertussen werd rondgegaan met stukjes van verschillende soorten appels (Sterappel, Cox, Elstar) en kon men het verschil in smaak proeven.

Sjan vertelt, gekscherend, aan het seniorenpubliek: "Gisteren heb ik op mijn knieën door het bos gekropen om voor u deze paddenstoelen te plukken." Waarop een oude heer ad rem reageert: "Dat is heel mooi, mevrouw... ik zou wel willen dat ik met u kon ruilen..."

Annenborg okt 19

Natuurfeestje bij Annenborch Ouderenzorg in Rosmalen

Woensdag 9 oktober was werkgroep Natuurbeleving op Maat van IVN ’s-Hertogenbosch te gast in de gezellige huiskamer van De Linde, de afdeling binnen zorginstelling Annenborch waar mensen met dementie wonen.

Samen met 11 bewoners, activiteitenbegeleiders van De Linde en vrijwilligers van IVN werd er een geslaagde middag van gemaakt.

De natuur werd letterlijk de huiskamer in gebracht: takken met bladeren en bessen, kleurige bloemen, geurige kruiden, prikkende kastanjebolsters, lekkere walnoten om te kraken, en nog veel meer.

Aan een lange tafel zaten de bewoners bijeen en hebben prachtige natuurschilderijtjes gemaakt die ze na afloop mee naar hun kamer konden nemen.
In de pauze werd genoten van een kopje koffie of thee, waarbij een cracker met lekker ouwerwetse kweepeerjam werd geserveerd.

boomschors voelen IMGP2082

Donderdag 18 juni gingen we op stap met met een groep mensen van de afdelingen niet aangeboren hersenletsel en somatiek van Mariaoord.

We startten om 12.00 uur met een lunch in restaurant Groot Speijk in Oisterwijk (met dank aan IXXI). Om half 2 vertrokken we met 7 rolstoelers, 2 wandelaars, 6 begeleiders, 4 gidsen en een fotograaf voor een natuurwandeling. We hebben een prachtige tocht gemaakt langs Goorven en Venkraai, pauze met een drankje en een koekje op de visplek met prachtig uitzicht over het Kolkven. Daarna weer terug langs de Brouwkuip.

winterpresentati jan feb19 3

De afgelopen maanden hebben leden van onze werkgroep in 7 zorginstellingen natuurpresentaties gegeven met als thema “Dieren in de winter”. Een mooie powerpointpresentatie en veel materiaal: zoals o.a. een opgezette eekhoorn en wezel, een vossenschedel en takken met knaagsporen van de bever. Zo ging er ook een beverkeutel rond en wie er aan durfde te ruiken ontdekte tot zijn verbazing dat deze niet naar poep maar naar hout rook. Ook hebben we gezongen van het roodborstje wat op het venster tikt en de herder die op de grote stille heide zijn schapen weidt. Maar vooral hebben we veel herinneringen opgehaald.

Will Sliphorst

IMG 5370In 2018 heeft de werkgroep “Natuurbeleving op Maat” veel activiteiten  georganiseerd voor ouderen: wandelingen (met ondersteuning van een aantal gidsen), lezingen en een knutselmiddag. De fotografen Ben, Tineke en Peter hebben foto’s gemaakt en uitgedeeld: een tastbare herinnering.  Van de wandelingen bij de Oisterwijkse vennen en het bezoek aan de kinderboerderij zijn fotocollages gemaakt  (met dank aan IXXI) voor de Bekkerij, de Grevelingen en Eemwijk en daar opgehangen. (Het was af  en toe een hele klus met de privacywetgeving, maar het is gelukt.)

José van Oers

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.