Donatie IXXI

natuuropmaat ixxi 20180804 b300

Al weer enige weken geleden werd de werkgroep “Natuurbeleving op Maat” verrast door Ruud van den Akker en zijn team van IXXI met een mailtje of wij een donatie van hen konden gebruiken om meer ouderen van de natuur te laten genieten. De opbrengst van IXXI’s Sample Sale op 31 mei 2018 zou worden verdeeld tussen Dream4kids en IVN ’s-Hertogenbosch. Tot onze grote verrassing kregen wij van IXXI een bedrag van 3100 Euro, te besteden om ouderen mee naar buiten te nemen, of op een andere manier te laten genieten van de natuur. HIERVOOR ONZE HARTELIJKE DANK. 

Introductie IVN werkgroep Natuurbeleving op Maat

Wie zijn wij

Wij zijn op 1 januari 2016 officieel van start gegaan als IVN-werkgroep met de naam:Natuurbeleving op Maat.

We zijn op dit moment een werkgroep met acht vaste leden en een aantal IVN-ers die ons desgevraagd willen ondersteunen.

Wat willen wij

Wij willen natuurbelevings-activiteiten verzorgen voor doelgroepen met een specifieke behoefte (meestal een beperking)

Tot nu toe waren dat bijvoorbeeld ouderen in instellingen, thuiswonende ouderen die bijna de deur niet meer uit komen en dreigen te vereenzamen en een groep mensen met psychische problemen. Maar als zich andere doelgroepen aandienen dan gaan we kijken wat we voor hen kunnen betekenen.

Wij willen hen (weer) in aanraking brengen met de natuur, indien mogelijk naar buiten krijgen en laten bewegen. Als dat niet mogelijk is halen we de natuur naar binnen, naar de mensen toe.


Hoe doen wij dat

Ons uitgangspunt is natuurbeleving, we willen alle zintuigen prikkelen, zien, horen, voelen ruiken en proeven. We willen natuurherinneringen van vroeger ophalen ook door bv een verhaal, liedje gedichtje of zelfs een sprookje

We maken daarbij vooral gebruik van de natuur om ons heen, wat op dat moment te zien is, groeit en bloeit.

Bij een activiteit in een instelling (bijv. een verzorgingshuis) halen we de natuur naar binnen en maken we soms ook gebruik van een diaserie of Powerpoint presentatie. En als het enigszins mogelijk is gaan we even met de mensen naar buiten, al is het maar een rondje door de tuin bij de instelling.

Voor mensen die nog zelfstandig wonen en meer mobiel zijn kunnen we wandelingen organiseren in de  eigen omgeving. We hanteren dan dezelfde uitgangspunten, we vertellen over de natuur, maar schenken ook aandacht aan cultuurhistorische aspecten.


Meedoen of meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de co
ördinator:

Will Sliphorst

Tel. 0735118754

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroepje "Natuur Op Maat" goed bezig!

Groepje NOM

Sinds ruim drie jaar is de werkgroep Natuur Op Maat al bezig met lezingen geven aan verzorgingstehuizen in Den Bosch en omgeving. Dit zijn korte interacties met ouderen waar we niet alleen uitleg geven maar ook met natuurmateriaal werken. Zoals met bloemen/planten/bladeren. Deze lezingen worden gehouden in de lenteperiode en in de herfst.

Zo zijn wij de afgelopen weken weer op Mariaoord geweest, De Grevelingen en bij Anthoniegaarde o.a. Kijk bij lees meer voor meer foto's!

José van Oers, Anne van Mulken, Will Sliphorst, Corry Vos, Sjan Janssen, René Giebels en Hanneke Luxemburg. 

 

De eerste lentepresentaties in 2017

Op 25 april vonden de eerste lentepresentaties plaats van de werkgroep Natuurbeleving op Maat

IMG 2927a

's Morgens deden we dit voor een groep mensen met niet aangeboren hersenletsel, en 's middags voor een groep dementeren van de dagopvang.

 

We hadden grote hoeveelheden wilde bloemen klaarstaan in emmertjes,

IMG 2928

 vaasjes en op dienbladen. We hebben ze bekeken, gevoeld, geroken en herinneringen van vroeger opgehaald. Ook hebben we er verhalen bij verteld en we hebben zelfs een liedje gezongen

Daarna hadden we een ppt presentatie over de ontwikkeling van kikkerdril tot kikker. Loeppotjes met kikkervisjes gingen rond, zodat iedereen het goed kon zien.

IMG 2930

 

De ochtendgroep kreeg na afloop een plantje mee, dat namen ze trots mee naar hun kamer om het daarverder te verzorgen en op te zien groeien.

Met de middaggroep hebben we als afsluiting een natuurschilderijtje gemaakt en ook dat was een groot succes.

 

We moesten beloven nog eens terug te komen en dat gaan we zeker doen.

IMG 2932a  IMG 2939

 

8 mei: Lentepresentatie Park Eemhof

 

Park Eemhof 080517 fiets 10In park Eemwijk hebben we voor een klein groepje bewoners met dementie een uurtje Natuurbeleving op Maat verzorgd. Met door ons meegebrachte bloempjes,blaadjes en takjes uit de directe omgeving (Oosterplas) konden de bewoners hun zintuigen prikkelen (zien voelen ruiken). Soms was er herkenning en herinnering, maar bovenal verwondering.

 Park Eemhof 080517vaasje 10

 

Met het materiaal dat op de tafel lag hebben we samen mooie natuurschilderijtjes gemaakt, die men na afloop mee kon nemen.

Maar een vaasje mocht natuurlijk ook! 

Will Sliphorst

17 juni: dag van de Q-koortspatiënt 2017

No 36 17 06 2017 Q-koorts wandeling ZuiderplasOp zaterdag 17 juni jl. werd de dag van de Q-koortspatiënt gehouden in het Provinciehuis. In dit kader werd onze werkgroep Natuurbeleving op Maat benaderd door de stichting Q-support, om een korte wandeling in de buurt van het Provinciehuis te realiseren. Er werd gekozen voor een postenwandeling vanaf het Provinciehuis naar de Heemtuin en terug. Een groep van ca. 80 patiënten deed mee aan de wandeling. Aan de hand van de vele positieve reacties van de deelnemers kan men terugblikken op een geslaagde wandeling. Dankzij José van Oers, Sjan Janssen, Ben van Bennekom en ondergetekende, hadden de patiënten en hun familie een actieve, leerzame en gezellige tijd en werd onze vereniging weer even voor het voetlicht gezet.  

Anne van Mulken.

Afsluiting Natuur in de buurtwandeling

Op 15 oktober 2015 vond de laatste van vijf Natuur-in-de-buurt-wandelingen plaats op Haanwijk.

Het weer was te slecht om te wandelen, dus werd er snel een binnenprogramma in elkaar gezet en we hebben ons prima vermaakt, getuige onderstaande groepsfoto met deelnemers en begeleiders.

groepsfoto natuur in de buurt

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

Belangrijke pagina's

Lijst met belangrijke pagina's