wildcameraEen artikel met de titel: "Een marter in de tuin? Dat zou geweldig zijn', IVN plaatst wildcamera's om dieren te spotten" verscheen op 6 februari jl op de website van Omroep Brabant.

 

 

 

 

John Gallast van het IVN werkt mee aan het bijzondere wildproject. Volgens hem hebben dieren het in Nederland niet gemakkelijk. “Dieren hebben het steeds moeilijker. Vroeger was de landbouw kleinschaliger en had je houtwallen en mestvaalten rondom boerderijen. Kortom, er was toen veel meer diversiteit, maar de stad rukt op, met alle gevaren van dien voor zoogdieren. Zeker voor de nachtdieren, die zijn vaak schuw.”

Jaco Wijsman rechts en mede dierenfanaat John Gallast foto Eva de Schipper
IVN-gidsen John Galast (l) en Jaco Wijsman (r) Foto: Eva de Schipper

'Blij met gemeente Den Bosch'
Wat doet nu die oprukkende stad met dieren en welke dieren kom je er zoal tegen? Dat wil het IVN nu letterlijk en figuurlijk in beeld brengen. Hiervoor zijn onder meer in Den Bosch wildcamera’s opgehangen die er enkele weken zullen blijven hangen. Uiteindelijk zal het project over het hele land uitgebreid worden. “Ik ben blij dat het hier ook wordt opgepakt en dat de gemeente dit bekostigt”, vertelt John Gallast.

Wildcamamera's
De camera’s zijn op tien centimeter boven de grond aangebracht, vlakbij visolie om de dieren te lokken. Van elke beweging van wat voor beest(je) dan ook maakt de camera tien infrarood opnamen, in zwart-wit, waardoor te zien is welk dier zich er ophoudt.

Geweldig spannend
John Gallast: “Zo hebben we al een eekhoorn gespot en zouden we normaal gesproken ook egels kunnen zien, maar die houden nu winterslaap. Denk verder aan muizen, bunzings of wezels, maar ook aan vossen. Die worden wel vaker in steden gespot. Dassen niet, die zijn daar te bang voor. Ik ben zo nieuwsgierig wat er langskomt. Ik zou het geweldig spannend vinden wanneer er ook marterachtigen op de olie afkomen. Die zou ik graag in mijn tuin willen tegenkomen.”

Met de kennis die deze beelden oplevert, wil het IVN stadstuinen zoogdiervriendelijker maken. Het is dan ook logisch dat ook de Zoogdiervereniging en de universiteit van Wageningen hierbij betrokken zijn.

Camera in uw tuin?
Inmiddels heeft het IVN zoveel aanvragen voor cameraplaatsingen dat ze zijn volgeboekt!

Werkgroep Zoogdieren
Dit wildcamera-project is een activiteit van de werkgroep Zoogdieren.
Meer lezen over de activiteiten van deze werkgroep kan hier.

Bron: website Omroep Brabant  Auteur: Hans Jansen