Vogelexcursie Biesbosch 10 augustus 2019

De leden van de vogelwerkgroep proberen minimal een keer per maand met elkaar op excursie te gaan. In de zomerperiode zijn altijd minder vogels te zien dn in de rest van het jaar. Na de broedtijd ruien veel vogels de veren en laten zich minder zien en horen.

Maar in de waterrijke Brabantse Biesbosch zijn altijd wel veel vogels te zien. Dus vertrokken we met 9 personen richting Werkendam.

De eerste stop was op de Bandijk.

 

De eenden waren in hun eclipskleed lastiger op naam te brengen maar de kemphanen, kieviten en grutto’s lieten zich goed zijn. Evenals de reigers en de vele lepelaars. Ook zaten er enkele casarca’s.

De tweede stop was bij Polder Harderhoek.
Na een stukje lopen konden we bijna rondom over het water naar de vogels kijken. Ver weg zagen we het nest van de visarend met daarop 1 juveniele en 1 adulte vogel. In de dode bomen zat een twee jaar oude zeearend. En veder allerlei soorten eenden, ganzen, en meeuwen.

Toen we terugliepen naar de auto’s vloog kwam als grote verassing een juveniele kwak over ons heen gevlogen.

De derde stop was bij de Deenenplaatweg.
Hier was een groep koereigers gemeld welke we graag wilden zien.
En inderdaad, in de verte tussen de koeien ontdekten we al snel een paar koereigers. Na iets dichterbij te zijn gelopen zagen we er 5 staan, 4 adulte vogels met een oranje snavel en 1 juveniel met een zwarte snavel.

   

 

De vierde stop was bij het Museumeiland.
Toen we vanaf de parkeerplaats naar het restaurant liepen vloog een grote roofvogels onze kant op. En ja, weer een zeearend. Door de ook aanwezige buizerds was de grootte van deze vogel goed te zien. Na de pauze maakten we hier nog een korte wandeling langs een kreek naar het open water. Het werd al flink warm, de vogels lieten zich minder zien.

    

De laatste stop hielden we bij het uitkijkplatform bij Polder Maltha.

     

Hier vlogen nog een paar bruine kiekendieven rond. En ook weer verschillende steltlopers zoals kemphaan en watersnip. En in het gras stond een goudplevier, grotendeels nog in het zomerkleed. Ondanks de rustige zomertijd en de iets te hoge temperatuur was het weer een geslaagde en gezellige dag met veel leuke soorten.

Foto’s: Hetty Kroese,

Tekst: Titia van Heusden

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.