Nestvlotten voor de zwarte stern op Engelermeer

Nestvlotjes voor sterns 2016 cropNestvlotten op het Engelermeer moeten ervoor zorgen dat de zwarte stern, ook wel bekend als de zeezwaluw, naar het gebied trekken. Leden van IVN 's-Hertogenbosch en Peter van Dijk, toezichthouder van het gebied namens Hengelsportvereniging (HSV) De Meer waren dinsdagochtend 12 april al vroeg in de weer met het gereedmaken van de nestvlotten.
 
 

"De zwarte stern leefde hier zo'n 50 jaar geleden volop, maar is in de loop der tijd verdwenen omdat zijn leefomgeving veranderde. Een nestvlot is een alternatief voor het zo geliefde Krabbescheer waarop ze kunnen broeden", vertelt initiatiefnemer Rien van der Steen, stadsvogeladviseur van IVN.

Zwarte Stern op vlotjeKoloniebroeder
Het model is een zeer beproefd model dat met name in het westen en het midden van het land succes heeft. Het vlot bestaat uit een laag piepschuim, links en rechts een houten plankje die met kippengaas zijn vastgezet. Over het piepschuim ligt een matje van kunstgras dat overhelt waaraan de kuikens zich kunnen optrekken als ze uit het water komen. Een baksteen aan een nylon draad fungeert als anker.

De vlotten worden dicht bij elkaar geplaatst, want de zwarte stern is een koloniebroeder. Modder en plantjes wordt op het kunstgras gelegd om het de Zwarte stern zo comfortabel mogelijk te maken. De vlotten worden niet te dicht onder de struiken en bomen geplaatst, want dan vallen de nesten met eieren ten prooi aan kraaien en Eksters. Nu is het wachten op de zwarte stern. "In het begin zal de waterhoen, meerkoet en wend er misschien gebruik van maken. Maar dat vinden we ook leuk", aldus de vogelaars.

Bron: Brabantsdagblad 12 april 2016 Foto (c) Angela van den Dungen

sternvlotjes crop

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.