IVN vogelexcursie Tiengemeenten 30 april

luchtfototiengemeentenMet 12 mensen van de vogelwerkgroep vertrokken wij om 08.00 uur vanuit station Oost richting Tiengemeten. Twee personen buiten onze werkgroep gingen ook mee.
Lees hier het verslag en de vogelwaarnemingen.


 

 

 

Meteen al lepelaars!
Om 09.15 uur waren we al in Nieuwendijk waar de eerste veerpont om 10.00 uur zou vertrekken. Achter het bezoekerscentrum zagen we al twee lepelaars o.a. Verder achter de grote parkeerplaats zijn we ook nog gaan verkennen. De Cetti’s zanger deed al vroeg zijn best daar! Fitissen en tjiftjaffen met de kleine karekiet en de rietzanger waren ook al goed wakker.

Onze gids was dat ook: zij zag een zwartkopmeeuw. De vergelijking met een kokmeeuw was goed te zien: die liep er toevallig in de buurt. De kop van de kokmeeuw is in de zomer chocoladebruin en loopt niet door in de achterkop. De zwartkopmeeuw heeft een grote duidelijke pikzwarte kopkap. Op de boot richting het eiland genoten we al van de stralende zon met weinig wind gelukkig. Ideaal vogelweer dus.

Ook al zitten de meeste vogelsoorten op Tiengemeten ver weg, we hebben toch wel het e.e.a. goed gezien. Zoals:de wintertaling, tafeleend, grote Canadese gans, slechtvalk, kluten, een mix van bontbekplevieren, bonte en kleine strandlopers met soms gewoon groenpootruiters en een zwarte ruiter er tussen. Tevens mooie zilverplevieren al vliegend waargenomen. Voor een aantal mensen werden de eerste gierzwaluwen waargenomen. Zo’n 50 ongeveer. Hun typerend schreeuwend geluid was nog niet te horen. Op de grote heuvel, Vliedberg geheten, hebben we een tijdje mogen genieten van vier jagende bruine kiekendieven. Van hieruit was het nog een klein half uurtje lopen naar de pont. Ondertussen begon het meer harder te waaien. Na 15.00 uur waren we weer op het vasteland.

Voor de paar nieuwe leden van de vogelwerkgroep was het soms te veel om al deze waargenomen soorten goed op zich te kunnen nemen. Maar iedereen kon zeer enthousiast op een mooie en interessante dag terugkijken!

Een bijzondere vogel werd ook nog gezien: de zogeheten kerosinevink….nou ja, echt bijzonder is hij niet.
We hebben in totaal 55 soorten gespot/gehoord. Ook nog in een flits een ijsvogeltje en een blauwborst gezien.

Hanneke

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.