Soredieus leermosParapluutjesmosOp 28 maart gingen we met negen mensen op ontdekking in de Honderd Morgen.

Alhoewel het nog vroeg in het seizoen was en de natuur wat later op gang komt stonden er toch al enkele planten in bloei: Vogelmuur, Vroegeling, Paardenbloem, Paarse dovenetel, Klein kruiskruid en Klein hoefblad. 

Van andere planten kwamen de bladeren al tevoorschijn: Boterbloem, Brandnetel, Duizendblad, Fluitenkruid, Jakobskruiskruid, Kaver, Pitrus, Schijnspurrie, Smalle weegbree, Speerdistel, Zandzegge en Zuring. Op de donkergroene bladrozet van de Speerdistel zagen we een vuurrood snuitkevertje dat zich razendsnel naar beneden liet vallen. Een Witte kwikstaart bleef een eindje verder rustig rondscharrelen.

We kwamen op een prachtig veldje met verschillende soorten mossen: Leermos, Gewoon krulmos, Purpersteeltje en Grijs kronkelsteeltje. De parapluutjes van het Parapluutjesmos en de paarse steeltjes van het Purpersteeltje waren met het blote oog goed te onderscheiden.

Toen we bij het bruggetje kwamen vlogen een paar nijlganzen verschrikt op. We zagen ook paddenstoelen: het Bleekgrijs trechtertje en het Winterdonsvoetje.

Omdat de regen roet in het eten strooide hebben we alleen het gebied ten noorden van de dijk bezocht. We hopen op beter weer op woensdag 19 mei, als we opnieuw naar dit gebied gaan. Dan zullen er ook wel meer planten in bloei staan. Wie zin heeft om mee te gaan is welkom, we verzamelen om 19.00 uur bij het informatiebord.

m.m.v. Yvonne Dijkman