Verstopt in de Nulandse Heide, tussen Nuland en Cello-locatie De Binckhorst, bevindt zich het fictieve ‘Bewaarde Land’. Een groep vrijwilligers laat hier jaarlijks vele tientallen basisschoolleerlingen, op speelse wijze, kennismaken met de natuur in al haar facetten. “Sommige scholen kiezen voor ons, in plaats van het jaarlijkse schoolreisje.”
Het is een feest om kinderen dichter bij de natuur te brengen!
Lees verder hoe je mee kan doen en bekijk het filmpje
“Ik vind dit echt het leukste wat er maar bestaat.” Sylvie Schreuder is aanstekelijk enthousiast aan het woord bij het huisje van bosvrouwtje Fleur. “Toen ik nog werkte, nam ik hier speciaal voor vrij. Het is zo geweldig om buiten bezig te zijn en de kinderen te zien genieten van de natuur.” In het bijzijn van Els van Gorp en coördinator Elize Kronenberg vertelt de vrijwilligster maar wat graag over haar favoriete hobby. Het Bewaarde Land dus. “Ik ben een ‘wachter van de lucht’, zoals we dat bij ons noemen. Els is dat van het water en dan hebben we ook nog een wachter van de aarde en een van het vuur. We begeleiden kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool in hun ontdekking van de natuur. In groepjes van vijf tot acht kinderen, waarmee we in korte tijd een band opbouwen, gaan we op pad. Op zoek naar de geheimen en wonderen van de natuur.”
Sprookjesachtig avontuur
Het Bewaarde Land is een initiatief van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Het natuurbelevingsprogramma draait al vanaf het begin van de jaren negentig. “Ook al een jaar of twintig in Brabant en sinds 2017 in Nuland. Eerder stond ons huisje ergens anders, maar de huidige plek is heel geschikt,” weet Elize. “Het gaat ons om de natuur- en milieueducatie, maar dan wel op kindvriendelijke wijze. De kinderen komen, met hun klas, drie dagen in drie opeenvolgende weken naar Het Bewaarde Land. Daar zijn ze een hele dag bezig in en mét de natuur.”
Huisje van mevrouw Fleur
De dagen beginnen op de plek waar het interview plaatsvindt, vult Els aan: “Bij dit huisje van mevrouw Fleur - dit jaar een meneer -, die in ons sprookjesachtige avontuur de schakel is tussen de wachters en de buitenwereld. Daar, aan de rand van Het Bewaarde Land, zingen we ons speciale lied, wat ze op school al hebben geleerd, wordt het verhaal verteld, gaat de zelfgemaakte praatstok rond en kiest iedereen zijn of haar eigen Bewaarde Land-naam, bijvoorbeeld Salamander, waarmee we de kinderen drie dagen mee aanspreken. We sluiten ook de dag af met soep van zelf verzamelde, eetbare kruiden.”
Ondergedompeld
De dames delen opgewekt hun ervaringen over het landverkenspel (“de wolken, diertjes, takjes, holletjes, we bekijken en onderzoeken alles wat we tegenkomen”), klimmen in bomen, de groet die de kinderen zelf bedenken (“voor als we een ander groepje tegenkomen”), het zintuigenspel en de stiltewandeling. “We gaan ook waterdiertjes zoeken. Larven, libellen, watermoren. Maar we doen vooral heel veel spelen. De kinderen worden drie dagen lang ondergedompeld in de natuur en respect, interesse en liefde voor de natuur wordt als vanzelf ontwikkeld. Het gaat puur om de beleving, het de hele dag bezig zijn met het leven.”
Alle kinderen krijgen ook een eigen Bewaarde Land-shirt. “Daar zijn ze meestal helemaal vol van. Ieder groepje krijgt een eigen kleur, passend bij de kleur van hun element, en daar mag iedereen dan zijn of haar Bewaarde Land-naam op schrijven en een tekening bij maken.”
In plaats van schoolreisje
Ieder jaar komen al scholen uit Rosmalen en Empel naar Het Bewaarde Land, om daar drie dagen te genieten van de natuur. Maar meer animo is altijd welkom. “Sommige scholen kiezen ervoor om het jaarlijkse schoolreisje over te slaan en komen in plaats daarvan naar ons. Wij draaien volledig met vrijwilligers om en de organisatie - planning, opleiding en materialen te kunnen blijven verzorgen, vragen we dertig euro per leerling. Als die eenmaal Het Bewaarde Land hebben bezocht, zijn ze altijd heel enthousiast. Het respect voor en het genieten van de natuur is iets magisch.”
Natuur, kinderen en enthousiasme
Voor de vrijwilligers is het steeds weer een feest om kinderen dichterbij de natuur te brengen, zeggen ze eensgezind. “De meesten reageren ook vol enthousiasme, dat werkt aanstekelijk.” De wachters kunnen in een korte opleiding die ene dag al meteen aan de slag. “Een keer meedraaien of gewoon komen kijken hoe het er aan toegaat, kan natuurlijk ook. We gaan lekker de hele dag de bossen in, samen met een klein groepje basisscholieren. En met dus die affiniteit hebben met natuur en kinderen en beschikken over een flinke dosis enthousiasme, meer is niet nodig.”