Over het bos bij de Isabella kazerne


Wandelen door de bossen? Dichtbij de stad
De verdediginswallen van fort Isabella zijn inmiddels verworden tot wandelpaden en de 'natte grachten' zijn verlandt en overwoekerd. Dat maakt het geheel een aantrekkelijk stukje natuur om eens een kijkje te nemen. In dit afwisselende gebied zijn veel planten en struiken te vinden. De grote bomen die er staan bieden onderdak aan veel dieren zoals de specht en eekhoorn. Met een beetje geluk kan je die tegenkomen!

Ontdek via de overige menupunten hier links wat je leuk vindt om te doen.

{tab=Natuur beleven}

Wandelen door de bossen
De wallen zijn inmiddels verworden tot wandelpaden en de 'natte grachten' zijn verlandt en overwoekerd. Dat maakt het geheel een aantrekkelijk stukje natuur om eens een kijkje te nemen.

Rondwandeling
Op deze pagina staat een ommetje, een rondwandeling met uitleg door dit gebied. 


Google_Maps_luchtfoto

{tab=Geschiedenis}

De geschiedenis van de Isabellakazerne en Isabella-bos
We gaan terug naar 1618. ‘s-Hertogenbosch was toen onderdeel van het Spaanse rijk. Voor de verdediging van de stad, werd op de plaats van het gehucht “Het Reut” Fort Isabella aangelegd. De hooggelegen zandrug die van Vught naar de stad loopt diende goed verdedigd te worden, want dit was de enige toegang tot de stad als de ommelanden weer eens onder water stonden. De toegangsweg naar de stad liep door het fort. 

1629
Bij de belegering van de stad in 1629 werd het fort twee maanden voor de val van de stad zelf veroverd. Bij latere belegeringen vervulde het fort geen belangrijke rol meer.

In de jaren 1701-1702 werd het fort vernieuwd waarbij vooral de buitenwerken vernieuwd werden. Nog in 1872 werd het fort voorzien van extra verdediging. Dit was nodig door de aanleg van de spoordijk Den Bosch – Boxtel. Ook de toegangsweg komt nu buiten het fort te liggen.

NL-militairenTijdens de Belgische Opstand in 1830 was Fort Isabella een steunpunt van het Nederlandse leger. Daarna verloor het aan belang en werd 1914 opgeheven als verdedigingswerk. De gebouwen werden gesloopt en de wallen deels afgegraven, alleen het poortgebouw uit 1713, beter bekend als De Puist, werd gespaard. In 1993 werd de kazerne afgestoten en in gebruik genomen als asiel zoekers centrum (AZC).De omtrekken van het oude fort, dat als een vijfhoekige schans gebouwd is, zijn tot heden op luchtfoto’s en ook op de grond nog goed herkenbaar.


De naamgever
Isabella_van_spanjeIsabella Clara Eugenie van Aragon, ook bekend als Isabella van Spanje, werd geboren in 1566 in Segovia (Spanje) en was de dochter van de Spaanse koning Filips II.
Zij trouwde met Albrecht van Oostenrijk en kreeg vlak voor de dood van haar vader in 1598 de Zuidelijke Nederlanden als bruidsschat. Onder de Zuidelijke Nederlanden, die van uit Brussel bestuurd werden, vielen grofweg het huidige België en Luxemburg plus het huidige Noord-Brabant en delen van Limburg. 

In 1609 kon zij met de opstandelingen in de Noordelijke Nederlanden, de Republiek, een verdrag sluiten dat leidde tot het Twaalfjarig Bestand. Tijdens deze periode was er economische en culturele bloei in de Zuidelijke Nederlanden. Na afloop hiervan in 1621 en de dood van haar man in dat zelfde jaar, wilde zij terug naar Spanje en in een klooster treden. Dit werd haar niet toegestaan en zij bleef landvoogdes tot haar dood in Brussel in 1633.

De naamgeving van de kazerne, hoewel historisch verklaarbaar, is bijzonder. Feitelijk is de kazerne genoemd naar een vrouw die uit hoofde van haar functie oorlog voerde met ons land, streefde naar opheffing ervan en de terugkeer onder het gezag van de Spaanse troon!

Huidige toestand
Het fort zelf ligt op het grondgebied van de gemeente 's-Hertogenbosch. De zo kenmerkende grachten en versterkingen buiten het fort bevinden zich op Vughts grondgebied. Samen met de Vughterheide zijn ze eigendom van het ministerie van Defensie. 

Wandelen door de bossen
De wallen zijn inmiddels verworden tot wandelpaden en de 'natte grachten' zijn verlandt en overwoekerd. Dat maakt het geheel een aantrekkelijk stukje natuur om eens een kijkje te nemen.

 

Meer info:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isabellakazerne

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Isabella

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Sint-Anthonie

http://www.bossche-encyclopedie.nl/Overig/Forten/Fort%20Isabella.htm

http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/militaire%20geschiedenis/Kazernes%20%28Isabellakazerne%29.htm


{tab=Foto's}
{sfx album='5733822449148415569' display='album'}

{tab=koffie en thee drinken}
Koffie-& Theecafé ’t Stroopsoldaatje is gevestigd op Fort Isabella. Dit is de oud kazerne op het terrein van Fort Isabella, waar de historische panden nog steeds gebruikt worden voor woon- en bedrijvigheid. Er hangt een ongedwongen sfeer, met veel creativiteit heerst. Studenten, ondernemers, kunstenaars en voorbijgangers ontmoeten elkaar hier.

’t Stroopsoldaatje is een leuk adresje voor een lekkere koffie!
Een heerlijke cappuccino met de klassieke New York Cheesecake of verse muntthee met een vers gebakken appeltaartje. 

Openingstijden:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9:00 tot 16:00
en altijd de eerste zondag van de maand.

website: http://www.stroopsoldaatje.nl/

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.