Introductie werkgroep Paddenstoelen

Vliegenzwammen

Op dit moment is de paddenstoelenwerkgroep 'slapend', dat wil zeggen dat er te weinig actieve leden zijn om deze werkgroep actief te houden. Als u zich kunt vinden in onderstaande doelstelling en, samen met anderen, behoefte hebt om deze werkgroep weer te 'wekken', neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Doelstelling
Ons doel is: in de natuur bezig zijn met onze hobby paddenstoelen en al doende onze kennis uitbreiden en verdiepen.

Meestal spelen onze bezigheden zich buitenshuis af en niet altijd op de gebaande paden. Want bossen, lanen en graslanden zijn een ware schatkamer waar de paddenstoelen je vanzelf binnenlokken. Open en bloot met kleurige vruchtlichamen, of klein en verborgen maar net zo mooi. Een toverwereld waarin ze niet naar paddenstoel ruiken, maar naar radijs, kokos, peren, chocola of haring.
Lees hieronder verder over onze activiteiten.

Geen hobby voor ongeduldige mensen en niks als je een lange, stevige wandeling van plan bent. Want veel kilometers maken we meestal niet. Veelvuldig stilstaan, bukken, kijken, ruiken en proeven. En dan fotograferen, speuren in de boeken en als dat niet genoeg is, meenemen naar huis en onder de microscoop bekijken.


LET OP
De werkgroep Paddenstoelen bestaat sinds 1997, maar is gestopt in 2014.

 

Onze activiteiten:

Inventarisatie-excursies

We hebben in de 11 jaar dat we nu bestaan enkele terreinen zeer regelmatig gevolgd. Dat zijn Eikenburg, Pettelaar, Engelenstede, Wijboschbroek en Zegenwerp. Voor een goede inventarisatie is het noodzakelijk om een aantal malen per seizoen langs te lopen, omdat de paddenstoelenflora in de loop van het seizoen verschuift. Maar we gaan tussendoor ook naar allerlei andere lanen, zandverstuivingen en bosjes in de omgeving van Den Bosch.

Ons excursieprogramma loopt van ongeveer juli tot en met ongeveer december, ongeveer, want aan het begin en het einde van de periode zijn we erg afhankelijk van de weersomstandigheden (droogte of vorst). Alle gegevens van onze inventarisaties worden doorgegeven aan het Karteringssysteem van de Nederlandse Mycologische Vereniging.

Monitor-excursiesalt

Daarnaast doen we ook mee aan het Monitorproject van de NMV. Dat wil zeggen dat we een paar gebiedjes uitgezet hebben waarin vele jaren achtereen van bepaalde aangewezen paddenstoelen de aantallen geteld worden. De NMV hoopt hiermee trends op het spoor te komen en meer te leren over de noodzakelijke leefomstandigheden van paddenstoelen.

 

altAndere excursies

Naast deze excursies 'met opdracht' gaan we af en toe ook naar een geheel ander gebied, soms onder leiding van een mycoloog. We gaan naar een landgoed op kleigrond, naar de duinen of bijvoorbeeld naar de Mortelen of de Kampina. We kunnen dan met eigen ogen zien dat de paddenstoelenflora in andere landschaptypen of op andere grondbodems verschillend is.

 
Binnenshuis alt

We houden ook studie-avonden en determinatiemiddagen. Deze activiteiten zijn nog in ontwikkeling en kunnen naar behoefte worden uitgebreid.

 

Nieuwsgierig geworden of enthousiast?
Neem dan eens contact op met de coördinator van onze werkgroep:

Yvonne Dijkman,
Bloemkeshof 21
5301 WK Zaltbommel

tel. 0418-541265

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons:


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.