De Koornwaardplas is vanaf de Maasdijk bij Gewande nauwelijks te zien. Je kunt er ook niet zo maar even gaan wandelen, want het gebied is tamelijk moeilijk toegankelijk. Bovendien, het grootste deel van de plas ziet er weinig boeiend uit: zandwinning en een watersporthaven.
Maar dat gaat veranderen. Binnenkort zal worden begonnen met het storten van 4,5 miljoen kubieke meter overtollig zand in de Koornwaardplas. Daarmee zal de diepte van deze voormalige zandwinning worden teruggebracht van plaatselijk 40 meter naar 10 meter. Tevens zullen de oevers meer glooiend worden gemaakt.
Hoewel het voor het bij de plas gevestigde zandwinbedrijf in de eerste plaats de bedoeling is restgrond kwijt te raken, is de opzet tevens de natuurwaarden van de plas te verhogen. Het project is een initiatief van zandwinbedrijf Dekker Van de Kamp, waarin deelnemen de Vereniging voor Natuurmonumenten en watersportvereniging Neptunus.
Specie
De grond die wordt gebruikt (‘specie’ zeggen de zandwinners) komt van diverse plaatsen in het land. Het gaat meestal om baggerspecie die overblijft van ontgravingsprojecten. De kwaliteit is, weer in vaktermen, van klasse A en B. Dit komt overeen met de gemiddelde kwaliteit van de grond in de uiterwaarden van de Maas. De grond wordt grotendeels met schepen aangevoerd, die de plas door de open verbinding met de Maas kunnen bereiken. Voor het verondiepen van de Koornwaardplas is een gigantische hoeveelheid zand nodig.
Tempo
Het tempo waarin dit beschikbaar komt bepaalt de duur van het karwei: het gaat minstens 10 jaar kosten. Ook het tempo waarin de aanleg van de nieuwe monding van de Zuid-Willemsvaart vordert is mede bepalend voor het tijdstip waarop we van dit nieuwe natuurgebied kunnen gaan genieten.