Op zondag 26 augustus 2012 organiseerde IVN / Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. een natuurwandeling in Mariaburgbos in Rosmalen. Centraal stond het onderwerp ‘Natuurherstel’. Het natuurgebied Mariaburgbos is een onderdeel van de Hooge Heide, een kleinschalig agrarisch landschap met houtwallen, bosjes en oude boerderijen, tussen Rosmalen, Nuland en Berlicum.
Het Mariaburgbos, vernoemd naar het voormalige klooster Mariaburg aan de Graafseweg (A59: Den Bosch-Nijmegen), is volop in ontwikkeling. In de winter 2010-2011 zijn er door de gemeente ’s-Hertogenbosch diverse natuurherstelwerkzaamheden uitgevoerd zoals het uitdunnen van het bos ten behoeve van de kruidachtige onderbegroeiing, het open kappen van bosranden en maken van open plekken in het bos, die hierdoor kunnen opwarmen door de zon. Zo kunnen vlinders en andere insecten hier beter gedijen. Op de opengemaakte plekken kunnen weer, zoals vroeger, heideveldjes ontstaan. De gerooide stronken van de gekapte bomen zijn in rillen op elkaar gestapeld en vormen zo schuil-en huisvestingmogelijkehden voor diverse soorten dieren.
In het bos liggen oude akkers, die ontstaan zijn door het ontginnen van ‘woeste grond’ (zo werd dat in het begin van de vorige eeuw genoemd). Die akkers zijn vaak omringd door de karakteristieke eikenhakhoutwallen. De randen van de natuurakkers zijn ten behoeve van de insecten ingezaaid met kenmerkende bloemen als korenbloem, klaproos en kamille. Op een van die akkers, wordt biologisch graan geteeld. Een klein deel hiervan wordt niet geoogst; daarvan maken in de winter vogels en kleine zoogdieren dankbaar gebruik. In het bos zijn bijna 40 soorten vogels geteld. In de lanen met oude bomen, met holtes en spleten, wonen maar liefst 6 soorten vleermuizen: watervleermuis, franjestaart, rossen vleermuis, laatvlieger, dwergvleermuis en de grootoorvleermuis.