IMG 7700
Ligging:
2,5 km ten noordwesten van de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel. Bereikbaar via het gehucht Halder aan de weg van Vught naar Sint-Michielsgestel (parkeerplaats aanwezig), daar de brug over de Dommel oversteken. Naast de ingang ligt kasteel Nieuw Herlaer. Er is ook een parkeerplaats bij het Buitenlokaal van Brabants Landschap, bereikbaar via Dooibroek - Haanwijk.
Toegankelijkheid: vrije toegang op wegen en paden. Er is een wandelroute uitgezet (3,7 km) met blauw-rode paaltjes. 
Blauw-witte paaltjes geven de verbindingsroute weer naar De Pettelaar en het Sterrenbosch. Aansluiting op het wandelnetwerk. Honden aangelijnd toegestaan. Niet fietsen op de wandelpaden.

Eigenaar en beheer: Brabants Landschap. 

 

 

 

 Museum Romeins HalderGeschiedenis

Tijdens de Romeinse tijd was in de omgeving al sprake van bewoning. Bij Halder en Ruimel zijn resten gevonden van Romeinse villa's, houten waterputten en een pottenbakkersoven, alsook duizenden Romeinse munten, scherven aardewerk en mantelspelden en amforen.

Stichters van Haanwijk zouden leden zijn geweest van het geslacht Herlaer. Archieven uit 1570 en 1590 maken voor het eerst melding van een hoeve op Haanwijk. In een in 2017 gerestaureerde 'wederopbouwschuur' is het museum Romeins Halder gevestigd.

 

 

 

 

IMG 6468Het landhuis of kasteeltje stamt deels uit 1649, en deels uit de 18de eeuw. Karakteristiek is het oude torentje. Volgens een tekening van J. de Grave (1643-1712) bestond het gebouw uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Het torentje was er ook al! De huidige ingang dateert van 1834. Het landhuis is in 2018 ingrijpend gerestaureerd. Hierin is nu een horecagelegenheid gehuisvest.

Na een wandeling kunt u uw dorst lessen in Koffie- en theehuis 't Haantje.

De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18de eeuw.

 

 

 

 

 Bakhuis

 

 Bakhuis

Regelmatig (meestal eens per maand op zondagen) bakt hier een beroepsbakker in een met een met takkenbossen gestookte oven diverse soorten brood: tarwebrood, volkoren-tarweroggebrood, stokbrood en nog andere soorten brood.

 

 Oude dijk ingangLandschap, flora
De lager gelegen gebieden liepen nogal eens onder water. Met behulp van dijkjes hielden de bewoners droge voeten. Menig wandelpad op Haanwijk ligt op een dijk. Veel land is nog als hooiland in gebruik. Op de akkers zijn faselia ('bijenplant'), lucerne, klaprozen, korenbloemen en gele ganzenbloemen te vinden. Het parkbos werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl: semi-natuurlijk, met kronkelpaden en onverwachte doorkijkjes. Langs de lanen en paden staan schitterende oude platanen, esdoorns, eiken, beuken en robinia's.

In de bosjes en houtwallen groeien lelietjes-van-dalen, dalkruid en salomonszegel. 

 

 

  De dikke van Haanwijk

De toendertijd dikste populier van Nederland stond vlakbij de ingang van landgoed Haanwijk langs de laan richting Halder. Hij werd in 1986 geveld, vanwege de veiligheid van wandelaars en fietsers. Hij was toen 150 jaar oud en had een omtrek van 6,80 m op borsthoogte. Lees hier meer over de dikke van Haanwijk en bekijk een filmpje over het vellen van deze boom op de website van het BHIC. 

 Fauna

In het bos van Haanwijk is een omvangrijke dassenburcht gevestigd. Vogelliefhebbers komen op Haanwijk ruimschoots aan hun trekken: u kunt er o.a. de witte en gele kwikstaart, roodborsttapuit, putter, goudvink, boomkruiper en -klever, tuinfluiter en bonte vliegenvanger vinden. Op de weilanden  zijn ooievaar, blauwe- en zilverreiger niet zeldzaam.

 

Boerderij Out Herlaer mei 2021Boerderij Out-Herlaer

Vanuit Haanwijk kun je wandelen naar de boerderij Out-Herlaer. Deze is gebouwd op de fundamenten van de het kasteel Oud-Herlaer, de zetel van de vroegere heerlijkheid Herlaer. Van het oude kasteel is al sprake in de elfde eeuw. In de 18e eeuw werd het kasteel gesloopt en met het materiaal werd later een boerderij gebouwd. In 2017 is de boerderij gekocht door Brabants Landschap, dat er een 'Brabants Buitenmuseum' wil vestigen. Het is de bedoeling dat het gebied rond Haanwijk en Out-Herlaer één gebied gaan vormen, waarvan natuur, cultuurhistorie en kunst de drie pijlers vormen.

 

 

 

Buiten Museum HerlaerBuiten Museum Herlaer is een initiatief van het Noordbrabants Museum en Brabants Landschap. De komende jaren worden internationaal bekende kunstenaars uitgenodigd een sculptuur aan het museum toe te voegen, dat te maken heeft met de natuur, de monumenten en de geschiedenis van het omringende landschap.

 

 

 

 

 Buitenlokaal Brabants Landschap

Informatiepunt Brabants Landschap. Het buitenlokaal is bedoeld voor groepen die de natuur in willen.

 

 

 

 

Infocentrum Brabants Landschap sIedere tweede zondag van de maand is het Buitenlokaal geopend voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Binnen krijgt u informatie over het werk van Brabants Landschap en er start een rondleiding door het prachtige gebied onder leiding van een natuurgids van IVN of Natuurgroep Gestel om 13.00 uur. Bij mooi weer zal de bakker in het oude bakhuisje brood bakken. De vrijwilligers van de Kindermoestuin laten de tuin en hun werk met de kinderen zien. Het museum Romeins Halder is open van 12.00 uur tot 16.00 uur. Theehuis ’t Haantje is bij mooi weer geopend.

 

IMG 3831Het landgoed Haanwijk, met als middelpunt het landhuis, is een belangrijke trekpleister in het Museale Landachapspark Out Herlaer. Het landhuis, daterend uit 1649, was echter bouwvallig en nodig aan restauratie toe.

Eigenaar Brabants Landschap pakt het voortvarend en zorgvuldig aan. Het metselwerk en de historische tegelvloeren worden hersteld, en het torentje van nieuw lood voorzien. Het klokje wordt er weer ingehangen. De oorspronkelijke raamindeling wordt gehandhaafd maar aan de krijgen binnenkant voorzetramen, ter wille van de isolatie. En er komt een nieuw horecaterras.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor de bouwvakvakantie 2018 gereed zijn.

 

 

(Bron: Brabants Dagblad)

 

haanwijk 20170417 dagvanhetlandschapTweede Paasdag was er weer de Dag van het Landschap, waar Brabants Landschap, IVN 's-Hertogenbosch en Natuurgroep Gestel de natuur op landgoed Haanwijk lieten zien. Zo'n 220 wandelaars (waaronder 30 kinderen) genoten van de wandelingen en daarnaast waren er nog regelmatig mensen die de kramen met informatie bezochten en meededen aan de activiteiten in de kindermoestuin, vogelnestjes maken en vleermuiskasten timmeren.

de-haan-van-HaanwijkGa er in de komende zomervakantie op uit in de natuur!

Op het landgoed Haanwijk kunnen (groot)ouders met kinderen op een speelse manier kennismaken met de natuur. Via onderstaande link kun je een folder downloaden waarin een speurtocht met allerlei spelletjes en zoekopdrachten staat. 

De tocht duurt ongeveer anderhalf en is geschikt voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

Dit NME-project is ontwikkeld door de leden van de gidsencursus, die het natuurgebied Haanwijk als hun adoptiegebied hebben: 

José van Oers-Abbink, Maaike Boerakker, René Giebels en Jan de Koning.


Download hier de speurtocht op Haanwijk

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.