Sloop gebouwen
Bijna iedereen in ’s-Hertogenbosch en omstreken weet dat landgoed Coudewater verandert van een instelling voor geestelijke gezondheid in een omgeving waar je riant kunt wonen. De ontwikkeling van Coudewater gebeurt door VOF Land van Coudewater. Voordat de renovatie kan beginnen, is sloop van enkele panden nodig, o.a. aan de Peter de Gorterstraat. Slopen gebeurt onder verantwoordelijkheid van GGZ Oost Brabant. Om te mogen slopen, dient er een onderzoek naar natuurwaarden plaats te vinden. Omgevingsdienst Brabant Noord ziet daar op toe. En adviseert de gemeente. Er moet aan voorwaarden worden voldaan, zoals de check van de Natuurbeschermingswet. Die check was niet gebeurd en GGZ Oost Brabant had geen toestemming om te slopen. Desondanks had men een sloopbedrijf besteld. Als IVN veronderstelden we dat in de te slopen panden aan de Peter de Gorterstraat vleermuizen zouden kunnen zitten. Vrijdagavond 5 juli kregen we een seintje van de VOF dat GGZ Oost Brabant op 8 juli wilde gaan slopen. Een bestuurslid van IVN is die ochtend vanaf 06.00 uur gaan posten bij de bewuste panden. Omdat de sloop door dreigde te gaan, heeft hij de Omgevingsdienst Brabant Noord ingeschakeld. Die was meteen ter plaatse en heeft de sloop stilgelegd.
Schouw IVN
Het ging ons niet om behoud van de bewuste panden maar om het beschermen van flora en fauna. Die natuurwaarden beslaan het hele terrein van Coudewater en niet alleen deze panden. Vandaar dat we als IVN de GGZ en de VOF direct hebben aangeboden een schouw van de natuurwaarden van het hele gebied te maken. Daarmee toonden we onze constructieve houding. Tegelijk zouden we steeds dicht bij de ontwikkeling van het terrein zitten. En zodra natuurwaarden in het geding dreigden te komen, zouden we in een vroegtijdig stadium aan de bel kunnen trekken. GGZ en VOF waren zeer content over deze opstelling. Rien van der Steen en Cor Haest hebben een schouw uitgevoerd en daar een rapport van gemaakt. Dat rapport vormt een bouwsteen voor de verplichte onderzoeken voor sloop en herontwikkeling van Coudewater. Periodiek informeren GGZ en VOF ons over de voortgang. Dat gaat in goede harmonie. De GGZ heeft ons ook aangeboden om in overleg met hen in beperkte mate activiteiten op het terrein toe te staan. Een heel mooi aanbod! Cor Haest peilt de belangstelling bij werkgroepcoördinatoren.
Onderzoek en maatregelen
De GGZ heeft inmiddels een onderzoek uitgevoerd naar de natuurwaarden van de te slopen panden. Specifiek heeft men ook naar vleermuizen gekeken. Een gespecialiseerd onderzoeksbureau heeft 5 tot 6 soorten vastgesteld en ongeveer 65 verblijfplaatsen. Wij hebben dit onderzoek vertrouwelijk ter inzage gekregen en laten toetsen door Peter Twisk, de vleermuizenspecialist binnen onze gelederen. Zijn oordeel is dat het een gedegen rapport is met de juiste maatregelen. Het bureau gaat nu vóór het broedseizoen (start 15 mei) tijdelijke alternatieve verblijfplaatsen aanbrengen en in- en uitvliegopeningen in de te slopen panden afsluiten. Ook gaat men op plekken waar dat kan, nu al permanente vleermuiskasten en -hotels realiseren. De ijskelder op het terrein, die een grote vleermuispopulatie huisvest, blijft in de huidige staat bestaan.
Al met al is dit een mooi voorbeeld van een IVN dat niet alleen actief is op het gebied van natuur en landschap zoals dat nu aanwezig is. We zetten ons ook in om de natuurlijke omgeving van de toekomst in positieve zin te beïnvloeden. Dat gaat niet met verrekijker, loep of zoekkaart maar met overleg, kennis van zaken, overtuigingskracht en een constructieve grondhouding ten opzichte van alle belangen.
Harry van Haren