Leptoglossus occidentalis 01a Rosmalen 19 10 2013 kopieJanuari 2017, ijs en sneeuw in het Karregat, vlinders vielen er niet te ontdekken. In maart daarentegen was het voorjaar volop aangebroken: de Kleine vos en de Gehakkelde aurelia,  die overwinterd hadden, kwamen zich warmen aan de lentezon, evenals allerlei ander klein grut, zoals o.a. lieveheersbeestjes en verschillende wantsen.

 

 

 

 

  

Op 30 maart was de temperatuur vroeg in de avond 19 graden en is voor het eerst dit jaar de nachtvlinderval gezet. Door het gunstige weer was er goed gevlogen en troffen we een mooie verzameling voorjaarsvlinders aan. Niet alleen vlinders, ook twee Grote spinnende watertorren waren de val in gedoken. Verder in het jaar heeft de val nog in augustus en oktober gestaan en hebben we in de nacht van 11 op 12 juni met het laken nachtvlinders geïnventariseerd. De resultaten hiervan staan op de site www.ivn-s-hertogenbosch.nl  onder Natuurgebieden – Het Karregat.

Ook de aangetroffen dagvlinders en libellen voor dit jaar staan op de site. Er is daarover weinig nieuws te melden.

Er loopt dit jaar een project van Naturalis over wantsen. Men wil de verspreiding van een aantal families landwantsen goed in kaart brengen en daarvoor is hulp nodig van zoveel mogelijk waarnemers. Iedereen kan zijn waarnemingen met foto op www.waarneming.nl  melden. Voor het Karregat heb ik de onderstaande soorten door kunnen geven.

Groene schildwants

Palomena prasina

Schildwantsen

Bessenschildwants

Dolycoris baccarum

Schildwantsen

Roodpootschildwants

Pentatoma rufipes

Schildwantsen

Grauwe schildwants

Rhaphigaster nebulosa

Schildwantsen

Bremschildwants

Piezodorus lituratus

Schildwantsen

Mijterwants

Aelia acuminata

Schildwantsen

Pyjamaschildwants

Graphosoma lineatum

Schildwantsen

Zuringrandwants

Coreus marginatus

Randwantsen

Smalle randwants

Gonocerus acuteangulatus

Randwantsen

Bladpootrandwants

Leptoglossus occidentalis

Randwantsen

Gewone kielwants

Elasmucha grisea

Kielwantsen

Berkenkielwants

Elasmostethus interstinctus

Kielwantsen

Meidoornkielwants

Acanthosoma haemorrhoidale

Kielwantsen

Brilglasvleugelwants

Stictopleurus abutilon

Glasvleugelwantsen

Kaneelglasvleugelwants

Corizus hyoscyami

Glasvleugelwantsen

Rood-zwarte halsbandwants

Deraeocoris trifasciatus

Blindwantsen

Boomsikkelwants

Himacerus apterus

Sikkelwantsen

Geringde roofwants

Rhynocoris annulatus

Roofwantsen

Leptoglossus occidentalis 01a Rosmalen 19 10 2013 kopieDe Bladpootrandwants is in 2007 voor het eerst aangetroffen in Nederland. Oorspronkelijk is het een soort uit Noord-Amerika, maar deze invasieve exoot is  in de laatste 10 jaar hier een algemene soort geworden. In de herfst komen er vaak vragen over, omdat hij in deze tijd een overwinteringsplek zoekt en daarbij vaak in huizen binnenkomt, zelfs op bovenste verdiepingen van flats. Het is een goed herkenbare, vrij grote wants met een bladvormige verbreding in de achterpoot.

Sprinkhanen waren er ook weer: de Sikkelsprinkhaan, Moerassprinkhaan, Grote groene sabelsprinkhaan, Struiksprinkhaan, Zuidelijk en Gewoon spitskopje, Zuidelijke boomsprinkhaan, Knopsprietje.

De Levendbarende hagedis en Rugstreeppadjes heb ik verschillende keren gezien in het gebied.

Op het gebied van flora kan ik melden dat de Struikheide zich steeds verder uitbreidt, de Dopheide in iets mindere mate. Onze topper, de Waterlobelia is met ongeveer 100 exemplaren ook stabiel aanwezig. Dit jaar zijn er ongeveer 10 in bloei gekomen en hebben dus weer voor zaad gezorgd. De Ronde zonnedauw, waarvan de laatste jaren slechts een enkel exemplaar was, is dit jaar niet gezien. Moeraswolfsklauw en Oeverkruid was aanwezig.

De verschillende soorten korstmos (o.a. Rendiermos, Rood bekermos en  de Rode heidelucifer) breiden zich uit.

In oktober is er door Cor Haest tijdens het ruimen van maaisel een wespengrondnest ontdekt in het schraal grasland (noordelijk deel Karregat). De wespen hadden hem eerst ontdekt en vielen aan. Bij een bezoek in november bleek het wespennest geplunderd op een manier die alleen gedaan kan zijn door de Wespendief, een vogel die leeft van o.a. poppen en larven van wespen.

Andere vogels die gemeld zijn, zijn de Zwarte specht (drinkend bij de poel, zieZwarte specht Karregat 2017 06 21 kopie foto), Groene en Grote bonte specht, Boomkruiper, Boomklever,  Holenduif, Houtduif, Zwarte kraai, Gaai, Boerenzwaluw, Buizerd, Koolmees, Merel, Zanglijster, Roodborst, Spreeuw, Tjiftjaf, Winterkoning, Zwartkop,  Groenling en een overvliegende Slechtvalk.

Tineke Cramer, december 2017