- 1907: Bouw van boerderij "De Noordpool"; Marinus Tibosch had drie winters daarvoor met steekschop, paard en boerenkiepkar de omgeving opgehoogd met zand uit Rosmalen.
- 1920: Kerstmis 1920 overstroming; water staat tot de dakgoot van de Noordpool. Fam. Tibosch vlucht met vee naar Berlicum tot Februari. Jaar daarop "goed grasjaar", vanwege bemesting door Maaswater.
- 1940-1945: Tweede Wereldoorlog. Duitse uitkijkpost bij wiel dat dan Duitse Wiel gaat heten. Duits geschut op de redoute.
- 1942: sluiten Beerse overlaat.
- 1950 (?) : zandafgravingen in het Heinisgebied, waarschijnlijk gebruikt voor stadsuitbreiding (de Vliert?).
- 1970: Begin jaren '70 eist de gemeente 's-Hertogenbosch het Heinisgebied, dat toen nog van de gemeente Rosmalen was, op voor stadsuitbreiding. Projectontwikkelaar Stienstra sluit een contract met de gemeente over het vestigen van flats en een hotel in het Heinisgebied. Na protesten wijzigt de gemeente het bestemmingsplan ten gunste van de natuur. Met dank aan Steven Tibosch, boer en wethouder van Rosmalen, (bewoner van boerderij "de Noordpool" aan de Heinisdijk). Uiteindelijk (20 jaar later) wordt de gemeente veroordeeld tot het betalen van 80 miljoen gulden aan Stienstra.
- 1985: Aanplant van bos langs Reitscheweg (oostelijk deel van de Heinis).
- 2017: aanleg poel van Verkuijlen, achter het huis van Jan Verkuylen in de Herven. In de jaren hierna wordt het aangrenzende dijkvak (tegenover Herven 60) ingezaaid met wilde bloemen en minder frequent gemaaid. Op inititief van de werkgroep Natuur op Noord worden er vier bomen geplant: moerbei, walnoot en twee meidoorns.
- 2022: inzaaien van nieuwe boekweitakker op de 'Heinisdag' in april 2022. Deze akker in de hoek Balkweg - Bruistensingel krijgt de naam 'Tiboschakker '.
Natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch
- Ferd Sauter