- 1757: de Waal en de Maas zijn bijna twee maanden dichtgevroren; als het gaat dooien onstaan ijsdammen en kruiend ijs tot wel 5 m hoog. Te Orthen,een Gehugt ten Noorden, kort onder deze Stad, op den Rosmaalsen Dyk gelegen, heeft het bekommerlyk gestaan; de meeste Muren der Huizen, aan den Noordkant, zijn vernield en ingestort; de Dyk, waar in ook drie Breuken gevonden worden, eene bij het Huis van de Grindt, en twee aan de Hennis, stroomde doorgaans vier of vyf voeten over; hier was ook gene schuilplaats, als op Solders of Gebinten.
Jacob Pierlinck: De verschrikkelijke Watersnood Langs de Rivieren de Waal en de Maas, voorgevallen in de Maand February des Jaars 1757, Isaak Tirion, Amsterdam, 1757.
- 1781: Overstroming waarbij het Platte wiel ontstaat.
- 1815: wegens oorlogsdreiging worden gronden buiten de stad 's-Hertogenbosch onder water gezet (inundatie). Dat geldt ook voor de polders rond de Heinisdijk.
- 1829 - 1839: Wederom inundatie, nu vanwege de Belgische opstand. Ondanks herhaalde verzoeken van het Polderbestuur van de Polder de Vliert aan de 'Opperbevelhebber van de vesting 's-Hertogenbosch' en aan de koning, blijft dit 10 jaar in stand. Ook herhaalde verzoeken om restitutie van grondbelasting hebben geen effect.
- 1850: In Februari 1850 .... Door twee doorbraken in de dijken naa de Hennist bij Rosmalen stroomde het water met ontzettende kracht den Vliertschen polder in. Onze stad stond geheel blank, op de Markt en eenige straten na. Sedert 1799 was het water niet zo hoog geweest. Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant, van 13 mei 1916 "Uit de oude historie van Den Bosch en Brabant".
- 1855: ....een doorbraak in den dijk [bij Alem FS] viel ter breedte van ruim 120 ellen, waarvan de diepte onpeilbaar is, en Maas en Waal stormden daarop met een woedend geweld in de Noord-brabantsche benedenpolders; den 5 [= 5 maart FS] werd het nog gestuit door de binnen dijken, doch het klom steeds, en na den middag begon het over de Orthensche en Gerwensche [= Hervense FS] dijken te loopen , het gevaar was groot. Menschen en vee hebben zich op de Orthenschans en in de stad zoo spoedig mogelijk moeten redden , de dijken van Gerwen en dien van den Hennis begonnen overteloopen , het grootste gedeelte der stad staat reeds onder water, in de achterbuurten, waar het zeer ellendig uitziet, worden zoo veel mogelijk levensmiddelen gebragt , wijl vele menschen zich in liet geheel niet buitens huis kunnen begeven en op hunne zolders gevlugt zijn. ....Den 6 maart is, zooals daags te voren voorzien werd, de dijk te Orthen niet alleen overstroomd, maar daarin is ook een groot gat geloopen, ook de Hennens dijk [= Heinisdijk FS] tussen Gerwen [= Herven FS] en Rosmalen , bezweek; en met een verval van een Nederlandsche el stadwaarts , de gehele stad staat met uitzondering van het kleinste hoogste gedeelte onder water , de ellende is groot. ... Groot en hartverscheurend is de ramp, welke ons op nieuw treft ; zouden wij in onze omstreken dan altijd veroordeeld blijven om in den winter door dijkbraak en ijs geteisterd te worden, en in den zomer door het opperwater vernield te worden? Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant (PNHC), van 8 maart 1855, www.delpher.nl.
- Men zal zich herinneren, dat bij den laatsten watersnood twee menschen van het gehucht Orthen en Gerwen jammerlijk het leven verloren en spoorloos verdwenen. liet lijk van een van hen, met name A. van der Krabben, is donderdag morgen onder de citadel bij het sluisje gevonden..... Ook bet tweede lijk, dat van P. Engelen, is heden in de nabijheid van het in den dijk gespoelde gat onder het gehucht Gerwen gevonden. PNHC, 23 april 1855, www.delpher.nl.
- 1860: De "redoute te Herven" (verdedigingswerk) wordt aangelegd: een gesloten aarden werk, vierkant met natte gracht. In 1870 met negen stukken geschut bewapend. In 1926 als verdedigingswerk opgeheven, jeugdhuis, later woonhuis van kunstschilder Titselaar (witte huis op heuvel ten westen van volkstuintjes).
- 1880: Kaart van het waterschap van de Polder van der Eigen. Op deze kaart staat het Platte wiel aangegeven als "Gat van Hanna Coolen". Hanna Coolen was een weduwe die de herstelkosten van de dijk niet kon opbrengen en door het polderbestuur onteigend werd (wanneer?).
- 1880-1899: In deze periode is het wiel ontstaan dat later Duitse Wiel is gaan heten.
Deel deze informatie via jouw social media: