nov2015 1Ligging: 2,5 km ten noordwesten van de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel. Bereikbaar via het gehucht Halder aan de weg van Vught naar Sint-Michielsgestel (parkeerplaats aanwezig), daar de brug over de Dommel oversteken. Naast de ingang ligt kasteel Nieuw Herlaer. Er is ook een parkeerplaats bij het Buitenlokaal van Brabants Landschap, bereikbaar via Dooibroek - Haanwijk.
Toegankelijkheid: vrije toegang op wegen en paden. Er is een wandelroute uitgezet (3,7 km) met blauw-rode paaltjes. 
Blauw-witte paaltjes geven de verbindingsroute weer naar De Pettelaar en het Sterrenbosch. Aansluiting op het wandelnetwerk. Honden aangelijnd toegestaan. Niet fietsen op de wandelpaden.

Eigenaar en beheer: Brabants Landschap. 

 
Geschiedenis

Tijdens de Romeinse tijd was in de omgeving al sprake van bewoning. Bij Halder en Ruimel zijn resten gevonden van Romeinse villa's. Stichters van Haanwijk zouden leden zijn geweest van het geslacht Herlaer. Archieven uit 1570 en 1590 maken voor het eerst melding van een hoeve op Haanwijk.
Het landhuis of kasteeltje stamt deels uit 1649, en deels uit de 18de eeuw. Karakteristiek is het oude torentje. Volgens een tekening van J. de Grave (1643-1712) bestond het gebouw uit twee haaks op IMG 4432elkaar staande vleugels. Het torentje was er ook al!
De huidige ingang dateert van 1834.    
De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18de eeuw. Het nabijgelegen bakhuis is mogelijk 18de eeuws en werd in 1960 hersteld.


Landschap

Haanwijk ligt in het beekdal van de Dommel en de Essche Stroom. Dit beekdal is ondiep, maar wel heel breed. Eeuwenlang liepen hier kronkelende riviertjes. Het Dommeldal heeft op een aantal plaatsen natuurlijke hoogteverschillen. Zij zijn ontstaan door windafzettingen en overstromingen. Het landhuis ligt op een oude zandrug. De Dommel scheidt Haanwijk van landgoed Maurick.
De akkers kregen door eeuwenlange bemesting een dikke minerale laag. Ook op Haanwijk zijn enkele van dergelijke oude landbouwgronden aanwezig. Nu wordt er ecologisch geboerd.     
De lager gelegen gebieden liepen nogal eens onder water. Met behulp van dijkjes hielden de bewoners droge voeten. Menig wandelpad op Haanwijk ligt op een dijk. Het parkbos werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl: semi-natuurlijk, met kronkelpaden en onverwachte doorkijkjes.

 

Buitenlokaal Brabants Landschap

Informatiepunt Brabants Landschap. Het buitenlokaal is bedoeld voor groepen die de natuur in willen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

biodiversiteitsdag 2016aOnze jaarlijkse biodiversiteitsdag voerde ons dit jaar naar het landgoed Haanwijk. Eetbare planten, bosuilen en een heerlijke lunch waren de belangrijkste ingrediënten van deze dag.

 

Lees meer over: Verslag Biodiversiteitsdag 2016

de-haan-van-HaanwijkGa er in de komende zomervakantie op uit in de natuur!

Op het landgoed Haanwijk kunnen (groot)ouders met kinderen op een speelse manier kennismaken met de natuur. Via onderstaande link kun je een folder downloaden waarin een speurtocht met allerlei spelletjes en zoekopdrachten staat. 

De tocht duurt ongeveer anderhalf en is geschikt voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

Dit NME-project is ontwikkeld door de leden van de gidsencursus, die het natuurgebied Haanwijk als hun adoptiegebied hebben: 

José van Oers-Abbink, Maaike Boerakker, René Giebels en Jan de Koning.


Download hier de speurtocht op Haanwijk

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account