nov2015 1Ligging: 2,5 km ten noordwesten van de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel. Bereikbaar via het gehucht Halder aan de weg van Vught naar Sint-Michielsgestel (parkeerplaats aanwezig), daar de brug over de Dommel oversteken. Naast de ingang ligt kasteel Nieuw Herlaer. Er is ook een parkeerplaats bij het Buitenlokaal van Brabants Landschap, bereikbaar via Dooibroek - Haanwijk.
Toegankelijkheid: vrije toegang op wegen en paden. Er is een wandelroute uitgezet (3,7 km) met blauw-rode paaltjes. 
Blauw-witte paaltjes geven de verbindingsroute weer naar De Pettelaar en het Sterrenbosch. Aansluiting op het wandelnetwerk. Honden aangelijnd toegestaan. Niet fietsen op de wandelpaden.

Eigenaar en beheer: Brabants Landschap. 

 
Geschiedenis

Tijdens de Romeinse tijd was in de omgeving al sprake van bewoning. Bij Halder en Ruimel zijn resten gevonden van Romeinse villa's. Stichters van Haanwijk zouden leden zijn geweest van het geslacht Herlaer. Archieven uit 1570 en 1590 maken voor het eerst melding van een hoeve op Haanwijk.
Het landhuis of kasteeltje stamt deels uit 1649, en deels uit de 18de eeuw. Karakteristiek is het oude torentje. Volgens een tekening van J. de Grave (1643-1712) bestond het gebouw uit twee haaks op IMG 4432elkaar staande vleugels. Het torentje was er ook al!
De huidige ingang dateert van 1834.    
De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18de eeuw. Het nabijgelegen bakhuis is mogelijk 18de eeuws en werd in 1960 hersteld.


Landschap

Haanwijk ligt in het beekdal van de Dommel en de Essche Stroom. Dit beekdal is ondiep, maar wel heel breed. Eeuwenlang liepen hier kronkelende riviertjes. Het Dommeldal heeft op een aantal plaatsen natuurlijke hoogteverschillen. Zij zijn ontstaan door windafzettingen en overstromingen. Het landhuis ligt op een oude zandrug. De Dommel scheidt Haanwijk van landgoed Maurick.
De akkers kregen door eeuwenlange bemesting een dikke minerale laag. Ook op Haanwijk zijn enkele van dergelijke oude landbouwgronden aanwezig. Nu wordt er ecologisch geboerd.     
De lager gelegen gebieden liepen nogal eens onder water. Met behulp van dijkjes hielden de bewoners droge voeten. Menig wandelpad op Haanwijk ligt op een dijk. Het parkbos werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl: semi-natuurlijk, met kronkelpaden en onverwachte doorkijkjes.

 

De dikke van Haanwijk

BHIC archief foto

De toendertijd dikste populier van Nederland stond vlakbij de ingang van landgoed Haanwijk langs de laan richting Halder. Hij werd in 1986 geveld, vanwege de veiligheid van wandelaars en fietsers. Hij was toen 150 jaar oud en had een omtrek van 6,80 m op borsthoogte. Lees hier meer over de dikke van Haanwijk en bekijk een filmpje over het vellen van deze boom op de website van het BHIC. 

 

 

 

 

 

Buitenlokaal Brabants Landschap

Informatiepunt Brabants Landschap. Het buitenlokaal is bedoeld voor groepen die de natuur in willen.

 Lees hier meer over natuurbeleving voor kinderen en download de speurtocht.

 

 

 

nachtvlinderKom kijken in de wonderlijke wereld van de nachtdieren: natuurgidsen van het IVN 's-Hertogenbosch laten u op zaterdag 26 augustus deze nachtdieren zien op landgoed Haanwijk. Kijk met bewondering naar deze dieren en verbaast u zich over de eeuwenlange strijd tussen deze twee diergroepen. Wat doen vleermuizen om een nachtvlinder te pakken te krijgen en wat doen nachtvlinders om niet gepakt te worden?

Lees meer over: 26 augustus: Nachtvlinders en vleermuizen

 

haanwijk 20170417 dagvanhetlandschapTweede Paasdag was er weer de Dag van het Landschap, waar Brabants Landschap, IVN 's-Hertogenbosch en Natuurgroep Gestel de natuur op landgoed Haanwijk lieten zien. Zo'n 220 wandelaars (waaronder 30 kinderen) genoten van de wandelingen en daarnaast waren er nog regelmatig mensen die de kramen met informatie bezochten en meededen aan de activiteiten in de kindermoestuin, vogelnestjes maken en vleermuiskasten timmeren.

Lees meer over: Dag van het Landschap Haanwijk

de-haan-van-HaanwijkGa er in de komende zomervakantie op uit in de natuur!

Op het landgoed Haanwijk kunnen (groot)ouders met kinderen op een speelse manier kennismaken met de natuur. Via onderstaande link kun je een folder downloaden waarin een speurtocht met allerlei spelletjes en zoekopdrachten staat. 

De tocht duurt ongeveer anderhalf en is geschikt voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

Dit NME-project is ontwikkeld door de leden van de gidsencursus, die het natuurgebied Haanwijk als hun adoptiegebied hebben: 

José van Oers-Abbink, Maaike Boerakker, René Giebels en Jan de Koning.


Download hier de speurtocht op Haanwijk

biodiversiteitsdag 2016aOnze jaarlijkse biodiversiteitsdag voerde ons dit jaar naar het landgoed Haanwijk. Eetbare planten, bosuilen en een heerlijke lunch waren de belangrijkste ingrediënten van deze dag.

 

Lees meer over: Verslag Biodiversiteitsdag 2016