- Tineke Cramer
Stapstenen Groote Wetering in 2022
Dit adoptiegebied van de IVN is ook dit jaar weer regelmatig bezocht. Half maart was het alweer feest voor de Wilgenlangsprietmotjes. De wilgenkatjes bloeiden en dus werd er volop gesnoept, niet alleen door de Wilgenlangsprietmotjes, liefhebbers genoeg als de zon even schijnt. Uit alle spleetjes en gaten komen ze tevoorschijn, de hommels en bijen, verschillende vliegensoorten, kevertjes en wantsen.
Een maandje later slopen ook de eerste libellen uit, de Vuurjuffers (de Bruine winterjuffers overwinteren en komen op de eerste zonnige dagen al tevoorschijn). De Oranjetipjes kondigden op 10 april het voorjaar aan. Op 23 april heeft een deel van de insectenwerkgroep het gebied afgespeurd naar alle aanwezige insecten. De nakomelingen van de voorjaarsvlinders snoepten van het vers uitgelopen blad. In mei trof ik een Kleine vos aan in de zon op het insectenhotel. De laatste jaren waren ze nauwelijks te zien, hopelijk gaat het nu weer de goede kant op. Alle waarnemingen zijn weer genoteerd en opgenomen in de bijgevoegde tabellen (tabel 1 dagvlinders, tabel 2 libellen, tabel 3 nachtvlinders en micro’s, tabel 4 overige insecten).
Het aantal soorten libellen was laag dit jaar. Dat kan mede komen doordat de plassen niet erg toegankelijk waren, zodat er gemakkelijk soorten over het hoofd gezien worden. Ook waren de plassen langere tijd volledig bedekt met waterplanten. De minder algemene Kanaaljuffer, die hier pas een paar jaar aanwezig is, was er dit jaar ook. De algemene Steenrode heidelibel lijkt hier in aantal af te nemen, de Bruinrode heidelibel was wel aanwezig, net als de algemene Bloedrode heidelibel. De nachtvlinders zijn weer regelmatig geteld. De Spaanse vlag, die dit jaar op veel plaatsen te zien was, dook ook hier op. Een andere nieuwe nachtvlinder was de Geelbruine bandspanner, een zeldzame soort. De verschillende pijlstaartvlinders blijven natuurlijk altijd spectaculair: zo zagen we Groot avondrood en de Populierenpijlstaart.
Zebrarupsen van de St-Jacobsvlinders zagen we lekker eten van het Jacobskruiskruid, denkend dat ze door het gif veilig waren. Dat was niet altijd zo, zie op bijgaande foto de sluipwesp haar eitjes in de rups prikken! Daar komt dus geen vlinder meer uit.
Link naar tabellen:
2022_Tabel-1_Stapst_GW_dagvlinders_2005-2022.pdf
2022_Tabel-2_Stapst_GW_Libellen__2005-2022.pdf
2022_Tabel-3_Stapst-GW_micro-macro-nachtvlinders.pdf
2022_Tabel-4_Stapstenen_waarnemingen-overige_insecten.pdf