natuuropschool 2015aIVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o.geeft regelmatig cursussen voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die een school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie(NME).

Meer info bij coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor een overzicht van geplande en afgeronde cursussen voor natuur(groot)ouder, inclusief de succesverhalen, Lees de artikelen hieronder.

presentatie filmpjes natuuroudersHet IVN heeft promofilmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er zo leuk is aan de Natuuroudercursus. 

Er is een filmpje voor IVN-afdelingen die erover denken om ook een natuuroudercursus te gaan organiseren en een filmpje voor Natuurouders die overwegen actief te worden als Natuurouder. 
De gidsen van IVN 's-Hertogenbosch komen mooi in beeld!  

  

Lees meer over: Promofilmpjes Natuuroudercursus

Excursies en opdrachten over diersporen en waterdiertjes 

natuurouder aan het werk het Palet

Werkwijze
Voorbereiding van een groep vrijwilligers, de natuurouders, met het uitzetten van een excursie. Ook de vraag “Wie doen er mee: leraren, natuurouders en leerlingen? En ouders uit de klas om de kinderen te begeleiden?” Nodig: IVN ondersteunend materiaal via Jorien Bartelet.

 

 

 

 

Lees meer over: IVN natuurouders op pad met basisschool Het Palet

Petra van Tongeren-Crom, natuurouder voorjaar 2018, maakte bijzondere ontdekkaarten over het leven van de mol en voedselketens. De kaarten zijn te downloaden en afzonderlijk van elkaar of juist in volgorde te gebruiken vooral voor onder- en middenbouw basisschool. Verdieping voor de bovenbouw is mogelijk.

Download hier de ontdekkaart over de mol

Download hier de Ontdekkaart over Voedselketen

Op 21 april 2018 studeerde William af als volleerd natuurouder met de activiteit 'eten en drinken uit de natuur'. Hij liet zijn mede cursisten zoeken, besprak verschillende planten en maakte daarna een heerlijk watermunt-hondsdraf thee.  

Eetbare wilde planten 

eetbere wilde planten           

Met brand- of dovenetel

Maak je een lekkere soep echt af

Zet maar op het vuur die ketel

Voor thee met watermunt of hondsdraf

Kleefkruid, Zevenblad, Rood en witte klaver

Het is zowaar allemaal eetbaar

Ja… de natuur heeft goede waar 

Niet alleen een kok, maar ook een graver


In het veld of aan de waterkant

Kun je de beste kruiden vinden

Kleine veldkers, een pittige plant 


Maar met Look-zonder-look

Een hartige saus voor je beste vrienden

Natuurlijk, daarmee kan het ook 

 

look zonder look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata)

Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van.

De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades.

brandnetel
Grote brandnetel (Urtica dioica)

De grote brandnetel bevat veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium.

Vergeet geen handschoenen mee te nemen als je deze gaat plukken! Zodra je de plant kookt verliest deze de prikkende kracht en kun je de plant veilig eten.

kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine)

Galium aparine, daar kun je niet omheen. Het blijft vaak aan je kleding kleven.

Wanneer je de jonge scheuten kookt, verdwijnt ook de kleefkracht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de groente ergens blijft kleven op weg naar je maag!

paardebloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Misschien verrast het je dat deze plant eetbaar is omdat het door veel mensen als onkruid wordt gezien.

De jonge bladeren zijn, behalve voor het konijn, ook voor mensen prima eetbaar. Als je deze jonge bladeren afdekt en ze blijven wit, zijn ze minder bitter.

Deze bladeren staan ook wel bekend als ‘molsla’. Ook de gele bloemen kun je zonder te koken eten.

hondsdraf

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf, is een plant die wellicht niet gelijk een belletje doet rinkelen. Net als weegbree zie je de plant vaak in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is vooral geschikt om thee van te zetten. Het bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden.

watermunt

Watermunt (Mentha aquatica)

Een overblijvende plant, die in Nederland veel voorkomt langs waterkanten, in moerassen, rietlanden en vochtige bossen. De fris kruidige plant is geschikt om te gebruiken in allerlei gerechten, maar je kunt er ook heerlijke thee van zetten.

certificaat Petra voorjaar 2018De vijfde Natuuroudercursus werd op 21 april 2018 afgerond met prachtige proeven van bekwaamheid door de cursisten. Op het natuurgebiedje De Meerendonk mochten de mede cursisten en docenten kleuter zijn of basisschoolleerling. Elke cursist verzorgde binnen een biologisch moment, een biologisch onderwerp, twee werkvormen. Dat leverde een grote diversiteit van mooie momenten op waardoor wij de natuur nog beter leerden bekijken en ons daarover verwonderen.
 
 
 
 

Lees meer over: Natuuroudercursus voorjaar 2018 afgerond

NOC Haanwijk 20171111 SmallZaterdag 11 november hebben zo'n 12 cursisten van de natuur(groot)oudercursus hun diploma behaald op een afsluitende ochtend op landgoed Haanwijk. Natuurouders en -grootouders gaan in de klas helpen en met kinderen naar buiten de natuur in. Prachtige voorbeelden zagen we bij de laatste les, waar de cursisten een korte activiteit hadden voorbereid. Op de natuuroudercursus-pagina vindt u de succesverhalen van deze dag. 

 

 

 

 

IVN natuurouder kinderenNa vier succesvolle natuuroudercursussen hebben ruim 60 opa’s, oma’s en ouders hun certificaat ‘natuurouder’ behaalt. Dat betekent dat zij aan het werk kunnen voor basisscholen en ook wel voor de IVN jeugdnatuurgroep en/of het bewaarde land.

Niet elke natuurouder is even actief. De IVN werkgroep school en natuur blijft zoeken naar mogelijkheden om de natuurouderactiviteiten te verduurzamen. Daartoe bespreekt de werkgroep mogelijkheden van terugkomdagen, een digitaal platform en de oprichting van een schoolgidsengroep.

Gelukkig zijn er ook heel wat succesverhalen te vertellen over de inzet van natuurouders. Daartoe vooral deze bijdrage.

Lees meer over: Natuurouders, een uitkomst voor basisscholen.

biesbosch slakWordt u onze natuur(groot)ouder?

Samen met de leraar en kinderen natuur beleven daar waar het hoort: In de natuur!

Op 21 september 2017 start een korte, gratis cursus voor natuur(groot)ouder waarin u de praktijk van natuuronderwijs ervaart en meer inzicht verwerft om kinderen, onder supervisie van de leraar, te begeleiden in de natuur. De cursus bestaat uit 7 lessen met theorie en praktijk.

Lees meer over: 21 september: start natuuroudercursus najaar 2017

270px 5 stip LHBNajaar 2016 start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een gratis natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam “Natuur(groot)oudercursus” en bestaat uit drie binnenlessen en 4 buitenlessen in de maanden september, oktober en november. 

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar.

Lees meer over: Natuur(groot)oudercursus, najaar 2016

Deze cursus is inmiddels succesvol afgerond.

natuuropschool 2015b

Dit voorjaar start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. weer met een cursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie.

 Ook deelnemers aan de cursus in 2015 zijn welkom.

De cursus wordt gehouden op woensdagavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en zal bestaan uit drie woensdagavonden en vier zaterdagochtenden. De cursusdata zijn: binnen 6, 13 en 20 april en buiten 9, 16 en 23 april en 21 mei.

Vooralsnog is deelname alleen mogelijk voor scholen binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar mocht jouw school buiten de gemeente liggen en is men toch geïnteresseerd, neem dan contact op.

Je kunt je als school aanmelden om mee te doen met dit initiatief. Stuur daarvoor een e-mail met je gegevens naar coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit najaar start het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een cursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam ‘Cursus voor Natuur(groot)ouder’.

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar. Welke leraar vindt ondersteuning niet fijn bij natuur en milieueducatie in de klas of bij het ontdekken en beleven van de natuur buiten de school? Bijvoorbeeld bij veldwerk rondom vruchten en zaden, of het lopen van natuurpaden. Natuur(groot)ouders helpen de leraar om kinderen deze ervaringen te laten ondergaan en ontdekken. Activiteiten onder én na schooltijd vergroten het effect van een kennismaking met natuur en milieu.

Het IVN docententeam bestaat uit ervaren, tot natuurgids opgeleide vrijwilligers, die de natuur in de directe leefomgeving een warm hart toedragen. Onze missie is om door voorlichting en educatie dit gevoel op anderen over te dragen.

Lees meer over: Natuur(groot)oudercursus, najaar 2015

romeinse veldheerEen eigen overwinnaarskroon

Werkvormen (doelen/thema's):

  1. verhalende inleiding (inleiding/idee van Romeins Halder), 2 minuten
  2. buitengeluiden beluisteren (herkenning geluiden/onderscheid natuur- en cultuurgeluiden), 3 minuten
  3. bladeren zoeken (verschil en gelijkheid benoemen), 5 minuten
  4. bladerkroon knutselen (creativiteit, iets tastbaars meenemen), 10 minuten

Leeftijd: 6-7 jaar (groep 3)

Locatie: Bomenlaan Haanwijk richting Klein Herlaer, beginnend bij museum Romeins Halder tot aan bank tegenover sterrenbos

Lees meer over: Succesverhaal: Caesar op Haanwijk