Lezing: Spechten, houthakkers van het bos

 Grote bonte specht verkleind 1503 09 003Het IVN/VNW-’s-Hertogenbosch e.o. organiseert op woensdag 16 november om 20.00 uur een lezing over spechten.

SPECHTEN hebben altijd tot de verbeelding gesproken, ook al houden ze er een nogal verborgen leefwijze op na. Zo komen ze bijvoorbeeld veelvuldig voor in allerlei strips en tekenfilms. Hierin gaan ze vaak als doldrieste houthakkers te keer. In feite zijn ze dat ook. Want ga maar na. Sommige soorten slaan hun snavel met een snelheid van 25 km per uur tegen massief hout. Dit dan ook nog eens 20 keer per seconde en maar liefst 12.000 keer per dag. Alleen van het idee al zou je hoofdpijn krijgen. Daarnaast is er aan spechten nog veel meer te beleven. Zaken die bij oppervlakkige waarneming vaak aan de aandacht ontsnappen. Hoogste tijd om daar eveneens bij stil te staan.

Gerard Compiet zal in woord en beeld aandacht besteden aan zaken die specifiek voor spechten zijn, namelijk aan hun

  •  Lichaamsbouw
  •  Sterk individualistische leefwijze
  •  Communicatie (bijv. via roep- en klopgeluiden)
  •  Manier van voortbewegen
  •  Manier van voedsel vergaren en
  •  Broedbiologie.

Alle inheemse soorten, die overigens alle vijf in de buurt voorkomen, worden voor het voetlicht gebracht. Kortom, na deze presentatie zult u tijdens uw wandelingen meer plezier aan spechten beleven!

De lezing wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. van Looystraat 5,  5216 SB ’s-Hertogenbosch.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons:


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.