Moerputten bij avond sDonderdagavond 26 mei organiseert IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch een natuurwandeling op een lenteavond in de Moerputten.

De wandeling begint om 20.00 uur en duurt tot in de schemering, dit is ongeveer 22.00 uur. Verzamelplaats is de parkeerplaats van het natuurgebied de Moerputten aan de Deuterseweg (achter het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis / weg van Den Bosch West naar Cromvoirt).

In het unieke natuurgebied de Moerputten, vlak aan de westrand van de stad Den Bosch, zijn nog nachtegalen, geliefd vanwege hun melodieuze zang, te horen. Tegen het vallen van de avond kunnen we met een beetje geluk ook nog genieten van de altijd wat mysterieuze vleermuizen. De IVN-gidsen hebben batdetectors bij zich, waarmee te ultrasone (hoge) signalen die de vleermuizen uitzenden om hun prooien te detecteren, ook voor het menselijk oor te horen zijn. Kortom: een spectaculaire natuurbeleving, voor jong en oud.

De wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig.

Inlichtingen bij Ben Meurs, tel. 0418-541265 of kijk op de website van IVN Den Bosch: www.ivn-s-hertogenbosch.nl

2015.04.06 Waterbeestjes scheppen

Weet jij wat er allemaal bij jou in de sloot leeft? Kom alles te weten over het waterleven en de waterkwaliteit in de Nederlandse sloten tijdens de IVN Slootjesdagen!

Kinderen van 4 tot 12 kunnen met IVN ’s-Hertogenbosch e.o. op zondag 14 juni 2015 samen met hun (groot)ouders op ontdekkingsreis in een doodgewone sloot. Onder begeleiding van ervaren IVN-natuurgidsen worden de kinderen gestimuleerd om lekker te gaan ‘scharrelen’ langs de oevers van het water. De ontdekkingsreis in het Bossche Broek start om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur.

 

Vertrekpunt: verlengde van de Zuiderparkweg, richting kruising met de Cicerostraat.

Tijdens de reis nemen we je mee in de onderwaterwereld van de sloten. IVN zorgt voor schepnetjes, waterbakken, loepjes en zoekkaarten om de namen van de waterdiertjes op te zoeken.Vergeet bij deze activiteit ook vooral niet om je laarzen mee te nemen! 

Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis en na afloop krijg je en leuke herinnering om mee naar huis te nemen.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jacqueline Bentlage, tel. 073- 6122216. Of kijk op de website www. ivn.nl/slootjesdagen of  www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Vlonder sWoensdagavond 27 mei organiseert IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch een natuurwandeling in de Moerputten. De wandeling begint om 20.00 uur en duurt tot in de schemering, dit is ongeveer 22.00 uur. Verzamelplaats is de parkeerplaats van het natuurgebied de Moerputten aan de Deuterseweg (achter het nieuwe Jeroen Bosch-ziekenhuis, aan de weg van Den Bosch-West naar Cromvoirt).

In het unieke natuurgebied de Moerputten, vlak aan de westrand van de stad           Den Bosch, zijn nog nachtegalen te horen, geliefd vanwege hun melodieuze zang. Tegen het vallen van de avond kunnen we met een beetje geluk ook nog genieten van de altijd wat mysterieuze vleermuizen. De IVN-gidsen hebben batdetectors bij zich, waarmee de ultrasone (hoge) signalen die de vleermuizen uitzenden om hun prooien te detecteren, ook voor het menselijk oor te horen zijn. Kortom: een spectaculaire natuurbeleving, voor jong en oud.

De wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig.

Inlichtingen bij Ton Joore, tel. 073-6125366. 


Geef hier aan of je Den Boschrietsangher digitaal als pdf wilt ontvangen in plaats van op papier per post.

Dank je wel!


Aanmelden om DenBoschrietSangher digitaal te ontvangen  


Werkplaats bannerDe Stichting Streekhuis Het Groene Woud heeft begin dit jaar ‘Werkplaats het Groene Woud’ gelanceerd.

Wat is deze  'Werkplaats'? Het is een online platform voor duurzame initiatieven in Het Groene Woud. Gebruikers kunnen een profiel aanmaken voor een goed idee en wat ze nodig hebben om dat te realiseren, of ze kunnen een profiel aanmaken van een aanbod, datgene wat ze kunnen delen om initiatieven verder helpen. De profielen van de goede ideeën worden gematcht aan profielen van aanbieders, en andersom. Zo kunnen partijen elkaar beter vinden, om kennis, materialen, locaties, menskracht en financiering te delen, en zo meer duurzame ideeën te realiseren.

Hoe meer mensen en organisaties de Werkplaats gebruiken, hoe groter de kans is dat er goede matches ontstaan. Wil je er meer over weten, ga naar  www.werkplaatshetgroenewoud.com.

Rosmalense zandverstuiving sIVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. doet mee aan de NL Doet dagen (nationale vrijwilligers dagen georganiseerd door het Oranje Fonds voor sociale initiatieven) op vrijdag 20 maart en zaterdag 21 maart.

Vrijdag 20 maart

Op deze dag komen ongeveer 12 leerlingen, leeftijd 15-19 jaar, van het Stedelijk VSO ’s-Hertogenbosch (Voortgezet Speciaal Onderwijs voor jongeren met een beperking) in de natuur werken. In overleg met de leerkrachten is er een speciaal programma samengesteld met een intensieve begeleiding door IVN en VSO.

In principe is dit een besloten werkmorgen (9.30-12.15 uur), maar als je toch zou willen deelnemen kun je contact opnemen met Cor Haest (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.: 073-5215160).

Zaterdag 21 maart, werkochtend voor publiek

Deze activiteit staat op de website www.NLdoet.nlKlik op klus zoeken en vul bij plaats Rosmalen in. 

Wiel van Armando sTijd: 10.00-13.00 uur.

Vertrekpunt: Deken van Roestellaan, Rosmalen, aan het begin van de zandverstuiving bij het kunstwerk ‘Wiel van Armando’.

Basiskamp: Sparrenburgstraat, beperkt toegankelijk, aan de achterzijde van het stuifzand.

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.