Afgelopen zondag stapte IVN Jeugd in de rol van Landschapsbeheer.
De o zo hollandse knotwilgen hadden weer en snoeibeurt nodig
Leuk om te zien hoe deze kinderen enthousiast door de modder renden om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het knotten van de wilgen.

Dit keer was het "rode pad" in de Moerputten de werkplek.
7 kleine én grote knotwilgen konden geknot worden. Knotwilgen die al een jaar of 4 niet geknot waren.
Dunne tenen, lange tenen, zware tenen, kromme tenen. Ze werden allemaal netjes afgezaagd.
Onder toezicht van (groot)ouders en begeleiders werden de tenen meteen omgezet tot een nuttig vlechtwerk. 
De wandelaars op het "rode pad"  worden door dit hek beschermd tegen de diepe modderplassen naast dat pad,

Dit "rode pad" was trouwens spekglad (zoals één van de kinderen al snel had gemerkt) en ook daar werd aan gewerkt.
De trap én het wandelpad werden ontdaan van modder en gevallen blad..

Hiermee heeft IVN jeugd ook meteen de aftrap gegeven voor IVN landschapsbeheer om het hele "rode pad" te reviseren (natuurlijk in overleg met Staats Bosbeheer). IVN landschapsbeheer zal namelijk aankomend half jaar hier diverse voorbereidingen treffen om dit pad beter begaanbaar te kunnen maken.
Het vlechtwerk van de jeugd is daar een goed voorbeeld van..

Top gedaan allemaal!!!

IMG 20241208 133456IMG 20241208 133313

IMG 20241208 133401 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan de Koning benoemd tot erelid van IVN 's-Hertogenbosch.

“Dat regelt Jan.”Erelid IVN Jan de Koning 2024 07cZijn naamgenoot heeft hem niet uitgereikt, maar wel de voorzitter; Jan de Koning kreeg tijdens de Algemene Ledenvergadering van het IVN ’s-Hertogenbosch op 21 november een lintje voor zijn enorme inzet voor de vereniging. Hij is 18 jaar bestuurslid geweest en hij heeft een grote rol gespeeld bij de doorstart van het IVN in 2011.

Jan was volkomen verrast dat hij in het zonnetje gezet werd. Hij staat niet graag in de
belangstelling en onder de grootste geheimhouding heeft het bestuur de aanvraag voor deze onderscheiding voorbereid. Er werd opgesomd wat Jan de afgelopen 20 jaar allemaal voor de verenging gedaan heeft zoals het bijhouden van de activiteitenkalender en het gastheerschap op Landgoed Haanwijk.

Jan zorgt er graag voor dat iedereen het naar z’n zin heeft en dat het niemand aan iets ontbreekt. Hij is de personificatie van vriendelijkheid. Bescheiden, aangenaam in de omgang en nooit op de voorgrond. Menig IVN-er zegt regelmatig “Dat regelt Jan.” Normaal regelt hij de oorkondes, deze keer was dat voor hem gedaan. De versnaperingen zijn ook op 21 november weer door Jan verzorgd en we hebben een borreltje gedronken op zijn welverdiende lintje.

foto rewildingMet rewilding worden natuurlijke processen hersteld en keren verdwenen diersoorten terug. De natuur hoeft niet te worden getemd, maar is een bondgenoot. In binnen- en buitenland is Rewilding tegenwoordig in de mode. Er wordt veel over geschreven en gediscussieerd. In tal van landen starten nu projecten met Rewilding; soms voor het eerst. In Nederland echter is er al meer dan 35 jaar ervaring met Rewilding, dat toen nog natuurontwikkeling heette.

Rewilding is echter niet zo maar ontwikkelen van nieuwe natuur. Het is ontwikkelen van natuur die zo veel mogelijk op eigen benen staat, waar rivieren weer mogen kronkelen, duinen mogen stuiven, insectenplagen mogen toeslaan en grazers zelf bepalen waar ze grazen, rusten, schuren, zandbaden nemen of juist niet komen. Natuur waar (angst voor) de wolf bepaalt waar dieren durven grazen en waar niet. Kortom, natuur waar natuurlijke processen weer tot leven worden gewekt.

Dergelijke natuur levert geen statisch eindbeeld op of een specifiek natuurdoel. Het doel is open, dynamiek is welkom en soorten komen en gaan. Vaak levert het rijke bloeiende graslanden op vol struiken, bomen en bosjes, maar ook andere uitkomsten zijn mogelijk. De beheerder kijkt, geniet, monitort en stuurt met name bij via natuurlijke processen.

De spreker neemt u mee langs tal van voorbeelden uit binnen- en buitenland, laat zien dat Rewilding werkt, dat mensen en economie er baat bij hebben en dat Rewilding op elke schaal mogelijk is – zelfs in een achtertuin, dakterras of balkon.

Op woensdag 11 december 2024 houdt Leo Linnartz, verbonden aan Ark Rewilding Nederland, een lezing over dit onderwerp.

Locatie: Jeugdnatuurwacht, Peellandstraat 1, Vught. 19.30 – 22.00 uur. De toegang is gratis.

Aanmelden kan (als je dat nog niet hebt gedaan) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

molshoopEen zonnige en warme septemberdag (8 september) is de jeugdnatuurgroep op ontdekking gegaan in de uiterwaarden van de Maas (Empelse Waard). Na een korte kennismaken, zijn wij op pad gegaan langs de Maas. Hier hebben wij molshopen gezien en keutels van konijnen, maar ook grote struiken (meidoorns) die vroeger als erfafscheiding is gebruikt (voordat er prikkeldraad was). Vragen over de Maas zijn ook gesteld; hoe lang is deze rivier, door welke landen stroom deze en wat is het verschil met de Rijn qua type afwatering. Even verderop was er een klimparcour van meerdere bomen. Dikke stammen van de meerdere wilgen vormen de armen van octopus (zowel over het zand als water).  Maar ook met de laarzen het water in, dammetjes maken met een schep en uiteraard steentjes ketsen over het water. Ook hier zijn sporen ontdekt, zoals lijnen in het zand (golven die door schepen en boten gemaakt worden), een wand met heel veel gaten (overzwaluw heeft zijn nestje hierin) en van de bever (platgelopen gras). Ook even ruiken aan de blaadjes van watermunt. Via de dijk is de wandeling terug gemaakt naar de verzamelplaats.  

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.