Op zondagmorgen 2 oktober gaat IVN Landschapsbeheer niet aan het werk in het Engelermeer mar in het Karregat. Zie voor verdere informatie de Activiteitenkalender.

bossche broek gidsen
Drie trotse nieuwe gidsen, Marja Goossens, Irene Derks en Yvonne van Os (v.l.n.r.)

Gistermiddag, zaterdag 17 september, hebben Irene, Marja en Yvonne met succes de cursus Excursieleider Bossche Broek afgesloten met een inspirerende rondleiding.

Aanleiding van deze cursus is het versterken van onze gidsenpool. Het idee om enkele enthousiaste gidsen op te leiden die publiekswandelingen in Het Bossche Broek voor hun rekening willen nemen wordt in eerste instantie opgepikt door 6 IVN leden. Door persoonlijke omstandigheden zijn 2 deelnemers niet opgegaan voor het examen. Ron, zal zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd zijn kennis en stijl ten toon spreiden. Hiermee komt het totale aantal nieuwe gidsen voor nu uit op 3, een welkome aanvulling!

220918 Dag van het Kanaalpark Jan en Eef bij de stand
Jan de Koning (2e van links) en Eef Merkelbach (met pet) bij de IVN-stand 

 

IVN Natuureducatie ’s-Hertogenbosch droeg actief bij aan het programma van de Dag van het Kanaalpark op 18 september 2022.

Hof Eyghentijds
Het Kanaalpark ligt aan de oostzijde van het Máximakanaal in Rosmalen. Via de entree aan De Blauwe Sluisweg kom je al snel bij Hof Eyghentijds. De voormalige proefboerderij voor de varkenshouderij is nu een soort bedrijfsverzamelgebouw, horecagelegenheid en natuurboerderij ineen. De missie van de eigenaren is om mens, dier en natuur hier samen te brengen. Ontspanning en bezinning in min of meer landelijk gebied. En op een duurzame manier, zo begrijp ik uit de website.

Op meer dan 50 pl                aatsen werd 1-3 juli 2022 naar nachtvlinders gekeken , zo ook op Stapsteen : de Groote Wetering te Maliskamp. De insectenwerkgroep van IVN den Bosch organiseerde dit, zij zetten het vlinderlaken op en smeerden de bomen in met stroop, een lekkernij voor de vlinders .

Iedereen was welkom om te komen kijken en een twintigtal mensen deden dit ook, een mix van IVN leden en niet IVN leden. Vele soorten vlinders werden waargenomen , waaronder groot avondrood, zwart weeskind en vliervlinder. Het was een gezellige inspirerende avond.

 

Buitenlokaal Brabants LandschapIedere tweede zondag van de maand, van april t/m september, is het buitenlokaal op Landgoed Haanwijk geopend van 12.00 tot 14.30 uur. Ook sociale tuinderij De Scheve Schup kan dan bezocht worden. Voor cultuurliefhebbers is Museum Romeins Halder aan te raden. Maak de dag naar Landgoed Haanwijk extra speciaal met een vaartocht over de Dommel. 


Buitenlokaal Haanwijk
Het ideale startpunt voor een verkenning van het veelzijdige Landgoed Haanwijk is het Buitenlokaal van Brabants Landschap. Hier geven vrijwilligers van Natuurgroep Gestel en IVN ‘s-Hertogenbosch uitleg over het landgoed. Om 12.30 uur start een gratis excursie onder leiding van natuurgidsen. Bij voldoende animo is er ook een stiltewandeling. Kom op tijd en wandel mee, aanmelden is dus niet nodig.

Vaartocht over de Dommel
Het bezoek aan Landgoed Haanwijk wordt extra speciaal met een vaartocht. Reserveer deze via www.vestingfietsen.nl , uiterlijk 48 uur van tevoren en o.v.v. Publieksexcursie Haanwijk.De vaartocht start om 10.45 uur bij de aanlegsteiger in Halder en duurt ongeveer 1 uur. Daar verruilen deelnemers het vaste land voor het water en stappen zij in een fluisterboot van de Hertogboeren om ‘s-Hertogenbosch en zijn omgeving eens te bekijken vanaf de Dommel. U vaart onder meer langs Kasteel Maurick in Vught en Oud Herlaer in Sint- Michielsgestel. Voor de vaartocht betalen volwassen deelnemers € 11, - per persoon. Beschermers van Brabants Landschap betalen op vertoon van de jaarkaart € 8, - per persoon. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis meevaren. Kinderen ouder dan vijf jaar kunnen tegen het gereduceerde tarief van € 5,50 per kind mee. Voor kinderen van beschermers van Brabants Landschap geldt een bedrag van € 4, - per kind. Betaling dient vooraf plaats te vinden d.m.v. telebankieren (aan boord kan niet worden gepind).


Museum Romeins Halder
Op deze zondagen is niet alleen het Buitenlokaal geopend, maar ook Museum Romeins Halder. Hier gaat u terug in de tijd naar de periode dat hier, langs de Dommel, Romeinen leefden. Het museum is geopend van 12.00 tot  6.00 uur. Om 13.30 uur wordt een museumwandeling georganiseerd. De kosten daarvoor zijn € 5,- per persoon (voor beschermers van Brabants Landschap € 4,- p.p. en kinderen t/m 12 jaar gratis). Deze wandeling kunt u bij de balie van het museum reserveren. Kijk op www.romeinshalder.nl voor meer informatie en overige openingstijden.

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Haanwijk kunt u uit drie routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com .

Praktische informatie
Adres Buitenlokaal: Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel. De andere genoemde locaties zijn
allemaal op loopafstand hiervan.
Parkeren: Kom bij voorkeur op de fiets. Auto’s parkeren aan de Halderse Akkers, Sint-Michielsgestel (bereikbaar via de Vughterweg). Vanaf hier is het een kleine kilometer wandelen door de prachtige laan.
Programma:
10.45 uur: vaartocht Vestingfietsen & varen/Hertogboeren
12.00 - 14.30 uur: Buitenlokaal geopend
12.00 - 14.30 uur: Tuinderij De Scheve Schup geopend
12.00 - 16.00 uur: Romeins Museum geopend
12.30 uur start natuurwandeling en eventueel stiltewandeling op Haanwijk.
13.30 uur: museumwandeling “Van nu tot de Romeinen ……. en weer terug”. Start vanaf het museum.

IMG 7571Zaterdag 23 april is de vogelcursus afgesloten met een geslaagde excursie naar Munnikenland. De in november gestarte cursus heeft zich door de corona tijd heen geslagen. Ook de stormen zorgden voor aanpassingen. Toch is het gelukt, door het enthousiasme en deskundigheid van de docenten, ook de cursisten kennis, enthousiasme en kennis over te dragen. De lessen maar nog meer de excursies waren verassend.En al gaat het om basiskennis van de vogels, we zijn elke excursie verrast met bijzondere waarnemingen, waar de cursisten en zelfs de docenten veel plezier aan beleefden. De vele complimenten na afloop, zullen er wel toe leiden, dat komend jaar weer een vogelcursus gepland gaat worden.

Programma Heinisdag zondag 24 april 2022

heinis kaartje3

 Alle activiteiten starten bij het infopunt naast het speelveld

Hoe laat  wat waar
10.00 opening infopunt 
10.15 - 11.00 leren van de bijen infopunt
11.00 - 11.30 rondetafelgesprek infopunt
11.00 - 12.00 IVN wandeling Heinis
11.00 - 12.00 waterdiertjes Heilige-Geestwiel
11.45 - 12.45 zaaien boekweitakker
13.00 - 13.30 pannenkoeken speelveld
13.30 - 14.30 rondleiding volkstuinen

volkstuinen

14.00 - 14.45 spelen in de natuur Heinistuin
14.00 - 15.00 IVN wandeling Heinis
14.30 - 15.00 rondetafelgesprek infopunt
15.00 - 16.00 IVN wandeling Heinis
16.00 afsluiting infopunt

 

10.15: Leren van de bijen: loop mee met een imker en bezoek de bijen

11.00 en 14.30: Rondetafelgesprek: denk mee over de toekomst van de Heinis

11.00, 14.00 en 15.00: IVN natuurgidsen laten de mooiste plekken van de Heinis zien en vertellen over de geschiedenis van het gebied.

11.00: waterdiertjes scheppen met natuurouders van IVN / Het Palet.

11.45: inzaaien van de boekweitakker met boekweit en wilde bloemen.

13.00: boekweit-pannenkoeken eten.

13.30: Rondleiding door de volkstuinen.

14.00: Kom je mee buiten spelen in de Heinis?
Je bent nooit te oud om buiten te spelen. Laat je inspireren door hoe je naar buiten ging als kind. Ga mee de natuur in met buitenspeelbazen Josine en Jamie. Onbevangen, ontdek wat je al kan en daag jezelf uit met wat je tegenkomt. Sleep een tak, til een steen, loop door het gras, sta op één been. Zo hard, zo vaak, zo zwaar en zo veel als jij wilt. Regen, wind, warmte of kou, we passen ons aan en genieten ervan.   Door wie: Josine, buitenspeelbaas NatuurlijkSportief.    Voor wie: spelen voor jong en oud!

Hieronder de lijst met artikelen die het nieuwsarchief vormen.
Deze artikelen zijn niet terug te vinden onder de werkgroepen of de natuurgebieden.
U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie rechts bovenin om de gehele site te doorzoeken.
Sorteren kan door op de kolomkop te dubbel-klikken.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.