IVN organiseert regelmatig cursussen waarin je leert om meer te zien in de natuur. Voorbeelden uit het verleden zijn de basisnatuurcursus, cursus tuinbeleving, cursus vogelgeluiden en natuuroudercursus. En de uitgebreide natuurgidsenopleiding, voor mensen die natuurgids willen worden. Zie hieronder voor onze lopende cursussen en onze plannen voor de komende tijd.

Klik in het menu links voor

 • Natuurcursussen (deze pagina).
 • Natuur(groot)oudercursus, voor ouders en grootouders en anderen die met kinderen op scholen willen werken.
 • Afgeronde cursussen en cursus- en excursieverslagen.
 • Specifieke informatie voor cursisten.
 • Natuurschool, een club IVN-leden die het leuk vinden om verschillende zaken in de natuur te bekijken.

Meer weten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

groene academie 20180204Op www.degroeneacademie.nl vind je alle activiteiten, waarbij je meer kan leren over natuur en landschap in Noord-Brabant. Opleidingen, cursussen, workshops of lezingen, laat je verrassen door het veelzijdige aanbod! Of bied je aan als docent via de Groene academie.

De Groene academie is een initiatief van Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Soortenorganisaties.

 


Foto: Liselotte Schoo

blauwborst BosscheBroek TitiavanHeusdenIn de cursus vogelgeluiden gaan we op stap naar verschillende natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch en proberen we vogelgeluiden te leren kennen. Deze cursus is voor beginners, mensen die nog (bijna) niets van vogelgeluiden weten. Geen theorie-avonden, maar naar buiten! Vijf excursies, waarvan drie in de vroege ochtend, wanneer u kunt genieten van het vogelconcert van alle ontwakende vogels. Start: 1 uur vóór zonsopgang of 1 uur vóór zonsondergang, duur excursie ongeveer 2½  uur. De volgende excursies zijn gepland:

 1. Zaterdagavond 17 maart 2018, Heinis
 2. Zaterdagochtend 31 maart 2018, Wamberg
 3. Zaterdagavond 7 april 2018, Bossche Broek
 4. Zaterdagochtend 21 april 2018, Moerputten
 5. Zaterdagochtend 28 april 2018, Engeler Meer.

 foto: Titia van Heusden

Lees meer over: 17 maart: start vogelgeluidencursus

witte l voor blauwe achtergrondOp zaterdag 2 december in een decor van mist en rijp, begeleid door de Kramsvogel en een Goudvink, is de basisnatuurcursus najaar-2017 afgesloten met een excursie op Haanwijk. Al hoewel afsluiten bij deze cursus maar gedeeltelijk waar is. In het voorjaar staat er  weer een voorjaarsaflevering in de steigers. De inschrijving daarvoor is geopend. Voor het voorlopig programma zie helemaal onderaan. Na afloop van de excursie was er koffie met banketletter en volop tevredenheid over de cursus. Er waren lovende woorden naar elkaar van deelnemers en cursusteam. De cursus was geslaagd; mooi verwoord in een sinterklaasgedicht van een van onze cursisten.

Lees meer over: Basisnatuurcursus 2017 afgerond; 2018 volgeboekt.

nestkastjes

In het voorjaar van 2018 zal IVN/VNW ’s-Hertogenbosch weer een vogelcursus verzorgen.

De cursus is helaas al volgeboekt; als u zich aanmeldt komt u op een wachtlijst.

In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals grootte, verenkleed, vorm en kleur van de snavel en de kleur van de poten. De cursus is bedoeld voor beginnende vogelaars die iets meer wil weten over vogels. De cursus bestaat uit vier theorieavonden en vier excursies.


Lees meer over: voorjaar 2018: vogelcursus

aawebchloroidestussenlamellenEr zijn heel veel redenen om meer aandacht aan paddenstoelen te besteden: het zijn fantastische verschijningen en we weten er te weinig van. Genoeg om er dit najaar eens extra naar te kijken. We gaan dat doen volgens de Natuurschool-werkwijze. Dus met en van elkaar leren en uitproberen van werkvormen.

We gaan op woensdagmiddag van 13.30 tot 16 uur op pad in 3 gebieden en gaan op zoek naar paddestoelen. We gaan kijken tot welke groep ze horen en zullen tot veel vragen komen. En deze vragen gaan we stellen en kijken of er antwoorden te vinden zijn. Ben je nieuwsgierig genoeg. Ga mee. Stuur een mailtje naar cursussen@ivn-s- hertogenbosch.nl. En kom mee.

Lees meer over: 6/20 september, 4/18 oktober, 1 november: aandacht voor paddenstoelen

thumb Grote bonte specht verkleind 1503 09 003De cursus is volgeboekt, volgend jaar weer....

En op de dag van het Landschap 17 april (tweede paasdag) is er een vroege vogelexcursie op landgoed Haanwijk. Houdt deze website in de gaten.

Dit voorjaar weer een vogelgeluidencursus: hoor het vogelkoor en verbaas je over de prachtige muziek die iedere ochtend gratis voor u wordt gemaakt!

Cursus voor beginners, waar we proberen om de meest voorkomende vogels te leren herkennen aan de zang. Duur excursie ongeveer 2 1/2 uur.

 1. Vrijdagavond 24 maart 2017, Heinis, 18.00 uur.
 2. Zaterdagochtend 8 april 2017, Wamberg, 5:58 uur.
 3. Vrijdagavond 21 april 2017, Haanwijk, 19:48 uur
 4. Zaterdagochtend 13 mei 2017, Engeler Meer, 4:48 uur
 5. Zaterdagochtend 20 mei 2017, Moerputten, 4:38 uur.

U denkt: vroeg? Ik denk: genieten! Aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; ik zet u dan op de wachtlijst voor de volgende vogelgeluidencursus.

bosuil

In het najaar van 2016 zal het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch weer een vogelcursus verzorgen voor beginnende vogelaars.

In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals grootte, verenkleed, vorm en kleur van de snavel en de kleur van de poten.

De cursus is bedoeld voor beginnende vogelaars die iets meer wil weten over vogels.

 

 

 

 

Lees meer over: Vogelcursus najaar 2016

HET MAXIMAAL AANTAL AANMELDINGEN VOOR DEZE CURSUS IS AL BEREIKT, DE AANMELDING IS GESLOTEN

vossenkeutel Medium

Weleens gedacht, tijdens een excursie, als u een loopspoor, een open geknaagde noot, een uitwerpsel op een graspol of steen zag, of een gerafeld boompje: "Wat is hier gebeurd, welk dier heeft dit gedaan?" Om u hiermee wat vertrouwder te maken, organiseert IVN afd. ’s-Hertogenbosch een cursus diersporen. De cursus wordt verzorgd door Annemarie van Diepenbeek, o.a. auteur van de in Nederland veel gebruikte Veldgids Diersporen (uitgegeven door KNNV Uitgeverij). Een bijzondere cursus, die meerwaarde kan geven aan uw natuurbeleving. Door het spoor te herkennen visualiseer je namelijk het dier dat het spoor achterliet. Vooral leuk en spannend bij sporen van dieren die je nooit of zelden te zien krijgt. Zo weet je na deze cursus hoe je kunt zien of een hol door een vos of door een das bewoond is. En of een braakbal van een uil, een roofvogel of misschien wel van een reiger afkomstig is.

 

Dat een vos niet alleen muizen en konijnen eet is af te lezen uit zijn uitwerpselen.

Hier heeft een vos van een kersenmaaltijd genoten. Foto Annemarie van Diepenbeek. 

  

Lees meer over: Cursus diersporen, najaar 2016

BosscheBroek sNa twee jaar de beginnerscursus "vogelgeluiden in tuin en bos", dit jaar de cursus "vogelgeluiden in polder, moeras en bos" in natuurgebieden Bossche Broek, Engeler Meer en de Moerputten. Met dit jaar ook aandacht voor 'lastigere' soorten als de rietzangers, vooral later in het jaar. En we zoeken de watersnip en de blauwborst. Maar natuurlijk luisteren we ook naar merel, zanglijster, mezen en vinken. Geen theorie-avonden, maar naar buiten! Vijf cursusdagen, één op vrijdag­avond en de rest op zaterdagochtend, wanneer je kunt genieten van het vogelconcert in de vroege ochtend.

 

 

Lees meer over: Cursus vogelgeluiden in polder, moeras en bos, voorjaar 2016