IVN organiseert regelmatig cursussen waarin je leert om meer te zien in de natuur. Voorbeelden uit het verleden zijn de basisnatuurcursus, cursus tuinbeleving, cursus vogelgeluiden en natuuroudercursus. En de uitgebreide natuurgidsenopleiding, voor mensen die natuurgids willen worden. Zie hieronder voor onze lopende cursussen en onze plannen voor de komende tijd.

Klik in het menu links voor

  • Natuurcursussen (deze pagina).
  • Natuur(groot)oudercursus, voor ouders en grootouders en anderen die met kinderen op scholen willen werken.
  • Afgeronde cursussen en cursus- en excursieverslagen.
  • Specifieke informatie voor cursisten.
  • Natuurschool, een club IVN-leden die het leuk vinden om verschillende zaken in de natuur te bekijken.

Meer weten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

thumb Grote bonte specht verkleind 1503 09 003De cursus is volgeboekt, volgend jaar weer....

En op de dag van het Landschap 17 april (tweede paasdag) is er een vroege vogelexcursie op landgoed Haanwijk. Houdt deze website in de gaten.

Dit voorjaar weer een vogelgeluidencursus: hoor het vogelkoor en verbaas je over de prachtige muziek die iedere ochtend gratis voor u wordt gemaakt!

Cursus voor beginners, waar we proberen om de meest voorkomende vogels te leren herkennen aan de zang. Duur excursie ongeveer 2 1/2 uur.

  1. Vrijdagavond 24 maart 2017, Heinis, 18.00 uur.
  2. Zaterdagochtend 8 april 2017, Wamberg, 5:58 uur.
  3. Vrijdagavond 21 april 2017, Haanwijk, 19:48 uur
  4. Zaterdagochtend 13 mei 2017, Engeler Meer, 4:48 uur
  5. Zaterdagochtend 20 mei 2017, Moerputten, 4:38 uur.

U denkt: vroeg? Ik denk: genieten! Aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; ik zet u dan op de wachtlijst voor de volgende vogelgeluidencursus.

bosuil

In het najaar van 2016 zal het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch weer een vogelcursus verzorgen voor beginnende vogelaars.

In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals grootte, verenkleed, vorm en kleur van de snavel en de kleur van de poten.

De cursus is bedoeld voor beginnende vogelaars die iets meer wil weten over vogels.

 

 

 

 

Lees meer over: Vogelcursus najaar 2016

HET MAXIMAAL AANTAL AANMELDINGEN VOOR DEZE CURSUS IS AL BEREIKT, DE AANMELDING IS GESLOTEN

vossenkeutel Medium

Weleens gedacht, tijdens een excursie, als u een loopspoor, een open geknaagde noot, een uitwerpsel op een graspol of steen zag, of een gerafeld boompje: "Wat is hier gebeurd, welk dier heeft dit gedaan?" Om u hiermee wat vertrouwder te maken, organiseert IVN afd. ’s-Hertogenbosch een cursus diersporen. De cursus wordt verzorgd door Annemarie van Diepenbeek, o.a. auteur van de in Nederland veel gebruikte Veldgids Diersporen (uitgegeven door KNNV Uitgeverij). Een bijzondere cursus, die meerwaarde kan geven aan uw natuurbeleving. Door het spoor te herkennen visualiseer je namelijk het dier dat het spoor achterliet. Vooral leuk en spannend bij sporen van dieren die je nooit of zelden te zien krijgt. Zo weet je na deze cursus hoe je kunt zien of een hol door een vos of door een das bewoond is. En of een braakbal van een uil, een roofvogel of misschien wel van een reiger afkomstig is.

 

Dat een vos niet alleen muizen en konijnen eet is af te lezen uit zijn uitwerpselen.

Hier heeft een vos van een kersenmaaltijd genoten. Foto Annemarie van Diepenbeek. 

  

Lees meer over: Cursus diersporen, najaar 2016

BosscheBroek sNa twee jaar de beginnerscursus "vogelgeluiden in tuin en bos", dit jaar de cursus "vogelgeluiden in polder, moeras en bos" in natuurgebieden Bossche Broek, Engeler Meer en de Moerputten. Met dit jaar ook aandacht voor 'lastigere' soorten als de rietzangers, vooral later in het jaar. En we zoeken de watersnip en de blauwborst. Maar natuurlijk luisteren we ook naar merel, zanglijster, mezen en vinken. Geen theorie-avonden, maar naar buiten! Vijf cursusdagen, één op vrijdag­avond en de rest op zaterdagochtend, wanneer je kunt genieten van het vogelconcert in de vroege ochtend.

 

 

Lees meer over: Cursus vogelgeluiden in polder, moeras en bos, voorjaar 2016

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account