parapluutjesmosOp 17 januari was de eerste excursie van de Mossen workshop naar de Nulandse Heide. Er werden 20 soorten bekeken. Het op naam brengen viel mede door het slechte weer niet mee. Maar met 19 soorten op naam en een niet nader te determineren Ulota soort een goed begin van het mossen avontuur. Enkele leuke soortje Rode Heidelucifer, Open en gebogen Rendiermos en Kraaklof. Naast de mossen was een alg soort die de bodem glad en glibberig maakte, de moeite van het vermelden waard.

 

 

vogelexcursie kraaijenbergseplassen 20180106Op zaterdag 6 januari was de eerste wandeling van het nieuwe jaar vanuit de vogelprojectgroep. Deze keer hadden we een excursie naar de Kraaijenbergse Plassen: deze plassen vormen een uitgestrekt gebied van ruim 475 hectare aan water en 200 hectare aan natuur in het Land van Cuijk, wat ligt in het noordoostelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Ervaren vogelspotters weten inmiddels de weg naar dit gebied te vinden. Langs de weg van Gassel naar Geest ligt een vogelkijkhut die kijkt op de zogeheten plas 5: in deze hut begonnen wij gelijk met vogels observeren, maar ook gingen we een gedeelte om de plas heen wandelen. Als resultaat hebben we o.a. waargenomen: nijlgans, wintertaling, kol- en grauwe gans, kuifeend, tafeleend, brilduiker, fuut, grote zilverreiger en een paartje grote zaagbek.

Lees meer over: 6 januari: vogelexcursie Kraaijenbergse plassen

Het bestuur was bijeen in het NME lokaal, De overgang van de ledenadminstratie van Cees van Zoelen naar Henk van de Ven heeft zijn beslag gehad. Beiden hebben nog veel te doen voor dat het helemaal rond is, maar het begin is gemaakt. Ook de begroting passeerde de vergadertafel. Ook werd even stil gestaan bij veiligheid tijdens IVN activiteiten. Daar gaan ze nog op verder. En de landelijk Bijentelling van april wordt meegenomen in de agenda. Verder nog veel meer zaken, Specifieke conclusie van de avond. we hebben als IVN meer geld dan tijd.

Op pad met carnavalkwakers is de titel van het IVN-natuurmomentje, dat deze week in de Bossche Omroep prijkt. Een mooi vergelijk tussen mensen en padden geschreven door Hanneke. Ook onze nieuwe werkgroep wordt genoemd. 

In dezelfde BO is de aankondiging van onze Natuurcurus te lezen.

 

De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst was met 66 gasten een van de drukste ooit. Voorzitter Ferd gaf iedereen naast de beste wensen ook een terugblik op het drukke jaar 2017. En we kregen al een blik op al de dingen die ons te wachten staan in dit nieuwe jaar. Er was weer aandacht voor de jubilarissen en afscheid nemende coördinatoren. De jaarpresentatie van de fotowerkgroep was van een hoog schoonheidsniveau. De quiztraditie, bedacht en opgevoerd door Gerard en Carla, bracht de reuring die deze happening elke keer heeft. Jacqueline komt de eer toe de kenniskroon te dragen in 2018. Ivonne en Monique zijn de gelukkigen die volgend jaar de quiz mogen organiseren. Een geslaagde en gezellige avond.