Natuurouders op herhaling, september 2018

terugkomdag 12 9 2018 ere aan JacoOp 8 september 2018 waren natuurouders actief op de tweede terugkomdag: een dag om ervaringen uit te wisselen en nieuwe activiteiten te volgen en uit te voeren.Op een prachtige dag achter het Cello-terrein in Rosmalen vertoefden wij naast ‘het huisje van Fleur’: Een echte schaftwagen met alle benodigdheden voor de kinderen in Het Bewaarde Land. Het eerste uur, gezeten op enkele buitenbanken, vertelden we elkaar wat we zoal voor basisscholen deden of willen doen. Francoise liet zien hoe je heel simpel een vlinder kunt vouwen, knippen en om je vinger doen. Wel pas nadat je in de natuur een vlinder ziet en die probeert na te kleuren.


Jacomien, natuurouder van het eerste uur (2015), kon bijna een geheel uur vullen met haar gerealiseerde activiteiten voor basisschool De Fonkelsteen. En Petra liet ons van haar mollenkaarten genieten; een prachtig ontdekspel.
En ja plotseling werd ons gesprek onderbroken door Peter Pan (Peter van Helden) met 2 voordragende begeleiders (Ivonne Smit en Jeanne Maas). Zij spraken en bezongen ons in het kader van ons 25 jarig jubileum IVN. Zij maakten duidelijk welke kanjers de natuurouders zijn om hun liefde en verwondering voor de natuur over te brengen op kinderen. Als dank ontving ieder een gerecycled potlood. Een prachtig intermezzo.
Daarna mochten we als kinderen mee het Bewaarde Land in met wachter Pluis (Pauline) en vrouw Fleur (José). We speelden verschillende kinderspelletjes als blind boom herkennen, stilte wandeling, en met een spiegeltje lopen om de vogels in de bomen te kunnen spotten. Deze activiteiten waren vooral bedoeld om te laten zien dat natuurouders ook als wachter in het Bewaarde Land kunnen werken.
De tijd was te kort om kruiden te zoeken en te gebruiken. Gelukkig had vrouw Fleur daarvoor al gezorgd en een heerlijke ‘brandnetelsoep’ gemaakt. Daarmee sloten we de dag af. Hoewel, de natuuroudercursuscoördinator werd tot zijn verrassing nog in de hoplauwerkrans gezet.
Een prachtige en leerzame dag.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.