Natuur(groot)oudercursus, najaar 2016

270px 5 stip LHBNajaar 2016 start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een gratis natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam “Natuur(groot)oudercursus” en bestaat uit drie binnenlessen en 4 buitenlessen in de maanden september, oktober en november. 

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar.

 

Welke leraar vindt ondersteuning niet fijn bij natuur en milieueducatie in de klas of bij het ontdekken en beleven van de natuur buiten de school? Bijvoorbeeld bij veldwerk rondom vruchten en zaden, of het lopen van natuurpaden. Natuur(groot)ouders helpen de leraar om kinderen deze ervaringen te laten ondergaan en ontdekken. Activiteiten onder én na schooltijd vergroten het effect van een kennismaking met natuur en milieu.

Het IVN docententeam bestaat uit ervaren, tot natuurgids opgeleide vrijwilligers, die de natuur in de directe leefomgeving een warm hart toedragen. Inmiddels zijn er in de regio ’s-Hertogenbosch 27 natuur(groot)ouders opgeleid. Op scholen is een enthousiaste, elkaar inspirerende groep ontstaan. Er is sprake van school- en wijkgebonden activiteiten, waaraan school en (groot)ouders/bewoners actief deelnemen. Dat willen we als IVN/VNW ’s-Hertogenbosch graag blijven ondersteunen.

We willen vrijwilligers opleiden, liefst in een groepje per basisschool. In de cursus is ruimte voor ongeveer 20 deelnemers. We zijn op zoek naar scholen en vrijwilligers die gebruik willen maken van dit aanbod. Ook leraren en deelnemers aan de cursus in 2015 zijn welkom.

  • De cursusdata zijn: binnen 22 en 29 september en 13 oktober en buiten 24 september, 1 en 22 oktober en 5 november.
  • De cursus wordt gehouden op donderdagavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur.
  • Op 5 november willen wij de cursisten de gelegenheid bieden alleen of samen een veldopdracht voor te bereiden en uit te voeren. Daarvoor ontvangen cursisten naast het cursusmateriaal een gratis tasje met veldwerkmaterialen.

Het IVN heeft wervingsmateriaal en kan voorlichting geven op scholen (bijvoorbeeld tijdens ouderavonden). Het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch wil de drempel tot deelname zo laag mogelijk houden en biedt de deelname aan de cursus gratis aan met behulp van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

We vragen aan alle deelnemers een borg van € 25 die men terugkrijgt als de cursus is doorlopen.

Vooralsnog is deelname vooral bedoeld voor scholen binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch (waaronder ook Nuland). Maar mocht uw school buiten deze gemeente liggen, bijvoorbeeld Vught of Zaltbommel, en is er wel belangstelling, neem dan contact op.

U kunt zich als school of als cursist aanmelden om mee te doen met dit initiatief. Stuur daarvoor een e-mail met uw naam, emailadres en telefoonnummer naar coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.