- Ferd Sauter
Natuuroudercursus gestopt
De natuuroudercursus wordt helaas niet meer gegeven. Heb je interesse in het (samen) organiseren van deze cursus, neem dan contact op met
De natuuroudercursus wordt helaas niet meer gegeven. Heb je interesse in het (samen) organiseren van deze cursus, neem dan contact op met
Een IVN natuureducatie-cursus om met (school)kinderen de groene omgeving te ontdekken
Hoe mooi is het om met (school) kinderen de groene omgeving te ontdekken. Het IVN biedt leerkrachten, pedagogische medewerkers én (groot) ouders de mogelijkheid een korte cursus te volgen.
Wat kan de deelnemer na de cursus?
De IVN-cursist laat schoolkinderen speels en gericht genieten van de natuur in het gekozen thema.
Bijvoorbeeld door
o kinderen een bloemenschilderij te laten maken of boomschors te laten tekenen
o samen stil te zijn en te luisteren naar natuurgeluiden
o kinderen met een kleurenwaaier op pad te sturen om natuurtinten te vinden
o bomentikkertje te spelen
o kleine diertjes spotten.
IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o.geeft regelmatig cursussen voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die een school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie(NME).
Meer info bij coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman
De afgelopen terugkomdag natuurouders 19 januari was een succes; met 15 natuurouders en 5 docenten een gezellig samenzijn met koffie, thee en koekjes én ook leerzaam.
Het poepproject van Arianne (Fonkelsteen), de postenexcursie op Haanwijk van Nel en Rob (Bossche Broek, tevens Lineke en Daan) en de uitgebreide tuinvogeltellingsactiviteiten 2018 van Jorien (Het Palet, tevens Miekske en Maartjen) smaakten naar meer. Geweldig. Ook mochten we met zijn allen Kahoot spelen op onze smartphones met als winnaar Christel. Kahoot biedt de mogelijkheid om een kwis/quiz te maken. Het was een pittige natuurkwis, waarbij de resultaten van de deelnemers direct zichtbaar werden gemaakt, En tenslotte bleek de 'wip van Willem' een doorslaggevend succes te zijn. Met hout en metaal en daarna met lego maakte Willem een intelligente voederplaats voor koolmezen.
We hebben speciaal aandacht besteed aan de komende tuinvogeltelling op 25-27 januari 2019. Met verwijzing naar de site, lesdocumenten voor de school, filmpje en een quiz/kwis. Natuurlijk zijn we ook naar buiten geweest. We sloten feestelijk af en de aanwezigen ontvingen een leerzaam boekje ‘Het Bosboek’.
Op 8 september 2018 waren natuurouders actief op de tweede terugkomdag: een dag om ervaringen uit te wisselen en nieuwe activiteiten te volgen en uit te voeren.Op een prachtige dag achter het Cello-terrein in Rosmalen vertoefden wij naast ‘het huisje van Fleur’: Een echte schaftwagen met alle benodigdheden voor de kinderen in Het Bewaarde Land. Het eerste uur, gezeten op enkele buitenbanken, vertelden we elkaar wat we zoal voor basisscholen deden of willen doen. Francoise liet zien hoe je heel simpel een vlinder kunt vouwen, knippen en om je vinger doen. Wel pas nadat je in de natuur een vlinder ziet en die probeert na te kleuren.
Het IVN heeft promofilmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er zo leuk is aan de Natuuroudercursus.
Er is een filmpje voor IVN-afdelingen die erover denken om ook een natuuroudercursus te gaan organiseren en een filmpje voor Natuurouders die overwegen actief te worden als Natuurouder.
De gidsen van IVN 's-Hertogenbosch komen mooi in beeld!
Werkwijze
Voorbereiding van een groep vrijwilligers, de natuurouders, met het uitzetten van een excursie. Ook de vraag “Wie doen er mee: leraren, natuurouders en leerlingen? En ouders uit de klas om de kinderen te begeleiden?” Nodig: IVN ondersteunend materiaal via Jorien Bartelet.
Lees meer: IVN natuurouders op pad met basisschool Het Palet
Petra van Tongeren-Crom, natuurouder voorjaar 2018, maakte bijzondere ontdekkaarten over het leven van de mol en voedselketens. De kaarten zijn te downloaden en afzonderlijk van elkaar of juist in volgorde te gebruiken vooral voor onder- en middenbouw basisschool. Verdieping voor de bovenbouw is mogelijk.
Download hier de ontdekkaart over de mol
Op 21 april 2018 studeerde William af als volleerd natuurouder met de activiteit 'eten en drinken uit de natuur'. Hij liet zijn mede cursisten zoeken, besprak verschillende planten en maakte daarna een heerlijk watermunt-hondsdraf thee.
Met brand- of dovenetel Maak je een lekkere soep echt af Zet maar op het vuur die ketel Voor thee met watermunt of hondsdraf Kleefkruid, Zevenblad, Rood en witte klaver Het is zowaar allemaal eetbaar Ja… de natuur heeft goede waar Niet alleen een kok, maar ook een graver
Kun je de beste kruiden vinden Kleine veldkers, een pittige plant
Een hartige saus voor je beste vrienden Natuurlijk, daarmee kan het ook |
Look-zonder-look (Alliaria petiolata) Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van. De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades. |
|
Grote brandnetel (Urtica dioica) De grote brandnetel bevat veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium. Vergeet geen handschoenen mee te nemen als je deze gaat plukken! Zodra je de plant kookt verliest deze de prikkende kracht en kun je de plant veilig eten. |
|
Kleefkruid (Galium aparine) Galium aparine, daar kun je niet omheen. Het blijft vaak aan je kleding kleven. Wanneer je de jonge scheuten kookt, verdwijnt ook de kleefkracht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de groente ergens blijft kleven op weg naar je maag! |
|
Paardenbloem (Taraxacum officinale) Misschien verrast het je dat deze plant eetbaar is omdat het door veel mensen als onkruid wordt gezien. De jonge bladeren zijn, behalve voor het konijn, ook voor mensen prima eetbaar. Als je deze jonge bladeren afdekt en ze blijven wit, zijn ze minder bitter. Deze bladeren staan ook wel bekend als ‘molsla’. Ook de gele bloemen kun je zonder te koken eten. |
|
Hondsdraf (Glechoma hederacea) Hondsdraf, is een plant die wellicht niet gelijk een belletje doet rinkelen. Net als weegbree zie je de plant vaak in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is vooral geschikt om thee van te zetten. Het bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden. |
|
Watermunt (Mentha aquatica) Een overblijvende plant, die in Nederland veel voorkomt langs waterkanten, in moerassen, rietlanden en vochtige bossen. De fris kruidige plant is geschikt om te gebruiken in allerlei gerechten, maar je kunt er ook heerlijke thee van zetten. |
Zaterdag 11 november hebben zo'n 12 cursisten van de natuur(groot)oudercursus hun diploma behaald op een afsluitende ochtend op landgoed Haanwijk. Natuurouders en -grootouders gaan in de klas helpen en met kinderen naar buiten de natuur in. Prachtige voorbeelden zagen we bij de laatste les, waar de cursisten een korte activiteit hadden voorbereid. Op de natuuroudercursus-pagina vindt u de succesverhalen van deze dag.
Na vier succesvolle natuuroudercursussen hebben ruim 60 opa’s, oma’s en ouders hun certificaat ‘natuurouder’ behaalt. Dat betekent dat zij aan het werk kunnen voor basisscholen en ook wel voor de IVN jeugdnatuurgroep en/of het bewaarde land.
Niet elke natuurouder is even actief. De IVN werkgroep school en natuur blijft zoeken naar mogelijkheden om de natuurouderactiviteiten te verduurzamen. Daartoe bespreekt de werkgroep mogelijkheden van terugkomdagen, een digitaal platform en de oprichting van een schoolgidsengroep.
Gelukkig zijn er ook heel wat succesverhalen te vertellen over de inzet van natuurouders. Daartoe vooral deze bijdrage.
Wordt u onze natuur(groot)ouder?
Samen met de leraar en kinderen natuur beleven daar waar het hoort: In de natuur!
Op 21 september 2017 start een korte, gratis cursus voor natuur(groot)ouder waarin u de praktijk van natuuronderwijs ervaart en meer inzicht verwerft om kinderen, onder supervisie van de leraar, te begeleiden in de natuur. De cursus bestaat uit 7 lessen met theorie en praktijk.
Lees meer: 21 september: start natuuroudercursus najaar 2017
IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.
Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.
Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.
Algemeen e-mailadres:
algemeen@ivn-s-hertogenbosch.nl