Activiteitenkalender

Agenda

 
Lezing: De huiszwaluw en andere zwaluwen.
Woensdag 11 Maart 2020, 20:00 - 22:15

Gezien het advies van RIVM voor Noord-Brabant is deze lezing afgelast en wordt verschoven naar een latere datum!

 

zwaluw van AD uitsnedeDe lezing wordt verzorgd door Marja Goossens. Marja heeft in 2018 meegewerkt aan het landelijk onderzoek naar de huiszwaluw en volgde hiervoor een deel van de huiszwaluwkolonie van Fort Isabella.

Huiszwaluwen zijn echte cultuurvolgers. Ze maken hun nesten aan gebouwen in steden, dorpen en op het platteland. Voorwaarde is de beschikbaarheid van modder voor nestmateriaal en voldoende vliegende insecten als voedsel.
Het aantal huiszwaluwen gaat achteruit. Dit komt vermoedelijk door de sterke afname van vliegende insecten. Ook de beschikbaarheid van nestmateriaal en nestlocaties neemt af. Daarbij komt dat op sommige plaatsen, nesten door mensen worden verwijderd waardoor kolonies verdwijnen.


2018 was het Jaar van de Huiszwaluw. Door veel onderzoekers zijn bijna duizend nesten in honderdenvier kolonies gevolgd. Hierdoor zijn voor het eerst goede landelijke broedgegevens van huiszwaluwen verkregen. In 2019 is het onderzoek voortgezet. Tijdens de lezing zal Marja vertellen over de resultaten van het onderzoek. Ook zal ze in het kort iets vertellen over de andere zwaluwen in Nederland, zodat de verschillen tussen de soorten duidelijk worden.

De lezing wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o.

Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.Locatie: Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

facebookbutton

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2020 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.