Deelname aan onze activiteiten is op eigen risico

na inloggen ziet u alle activiteiten, ook die alleen voor leden bestemd zijn

Login voor leden

Activiteitenkalender

Agenda

Download als een iCal bestand
Lezing: Hoogwaterbescherming en Biodiversiteit
Woensdag, 06. Maart 2024, 20:00 - 22:00
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

lezing hoogwaterbescherming 20230306 ChristinaElich

IVN Natuureducatie ’s-Hertogenbosch organiseert op woensdag 6 maart 2024 om 20.00 uur een lezing over “Hoogwaterbescherming én Biodiversiteit”.
Christina Elich organiseert de lezing. Zij is omgevingsmanager bij Waterschap De Dommel en houdt zich bezig met het herstel van waterkeringen en hoogwaterbescherming. Bij vernieuwd beleid voor dijkversterkingsactiviteiten laat het Waterschap zich onder andere adviseren door ecologen. Met een vegetatie die bestaat uit zoveel mogelijk soorten grassen en kruiden worden keringen en dijken sterker en wordt de biodiversiteit sterk verhoogd. Ecoloog Cyril Liebrand van EURECO is een van die adviseurs en deskundige op het gebied van aanleg, beheer en onderhoud van bloemrijke dijken in Nederland. Cyril sluit aan bij de lezing en zal toelichting geven op wat soortenrijke bloemrijke dijken zijn en hoe je ze kunt ontwikkelen.


‘Flower Power Dike ‘ In 2015 presenteerde de (ex) Deltacommissaris Peter Glas, voorheen watergraaf van Waterschap De Dommel zijn concept “Flower Power Dike” de bloemrijke sterke dijk. Daarna zijn er in Nederland steeds meer initiatieven ontstaan om op dijken naast de waterstaatkundige functie ook biodiversiteit een plek te geven. Er wordt gewerkt aan een voorstel om nationaal beleid hierop aan te passen.

Vergroten biodiversiteit. Anders dan bij de primaire waterkeringen (dijken) langs grote rivieren, hebben keringen langs de Dommel een ‘natte voet’. De combinatie van deze oeverzone met het droge dijktalud biedt de mogelijkheid om een hoge biodiversiteit te ontwikkelen. Zeker wanneer de delen van de dijk op verschillende tijdstippen worden gemaaid en er dus altijd ‘staand gewas’ is. Op dijktaluds bij Halder komen we bijvoorbeeld al plantensoorten tegen zoals geel walstro, biggenkruid, klein streepzaad, knoopkruid, schapenzuring, akkerhoornbloem, vlasbekje, rolklaver, bitterzoet, knolboterbloem, ringelwikke, lange ereprijs en diverse orchideeën (zie foto rechtsboven). De dijken zijn al mooi maar kunnen mooier en biodiverser.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.

Locatie Grote zaal BBS Nieuw-Zuid, Jac. Van Looystraat  5  5216 SB ’s-Hertogenbosch

Deelname aan onze activiteiten is op eigen risico

na inloggen ziet u alle activiteiten, ook die alleen voor leden bestemd zijn

Login voor leden

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.