Hij staat er, de ooievaarspaal in de Maasuiterwaard bij Gewande. Opgericht in een sneeuwlandschap, dat nu nog even niet doet denken aan broedende ooievaars. Maar alle overige voorwaarden zijn aanwezig.
Een forse paal van 8 meter hoog draagt een ronde plaat, met daarop een ooievaarsnest, gevlochten van wilgentenen. Aan de binnenkant is een rand wit geschilderd, zodat het lijkt of er al eerder ooievaars hebben gebroed. Niets is nagelaten om de ooievaars, die hier al regelmatig zijn gesignaleerd, te verleiden om het nest in gebruik te nemen.
Plan Maasuiterwaarden
Donderdag 11 februari was er een bijeenkomst in museum Hertogsgemaal, waarvoor o.a. omwonenden en leden van het IVN waren uitgenodigd. Wethouder Jetty Eugster en IVN-vertegenwoordiger Gerard Sluijter gaven een toelichting op het gebeuren.
De oprichting van de ooievaarspaal is het eerste project in het plan om de Maasuiterwaarden meer natuurlijk in te richten. Dat plan past weer in het grotere geheel van de ‘Groene Delta’, het streven om alle natuurgebieden rondom ’s-Hertogenbosch samen te voegen tot een geheel.
Het plan Maasuiterwaarden omvat het gebied tussen Bokhoven en Gewande. Hierin zullen verschillende projecten worden verwerkelijkt, o.a. een meer natuurlijk inrichting van de rivieroevers, het weer verbinden van oude nevengeulen met de Maas, herinrichting van de dijk en de ‘groene vingers, en verruiming van de mogelijkheden tot recreatie en natuurbeleving.
De ooievaars
Het aantal ooievaars in Nederland was na de Tweede Wereldoorlog sterk teruggelopen. Sinds de oprichting van ooievaarsstations o.a. ‘Het Liesveld’ bij Groot-Ammers (1969) en dat bij Rossum gaat het langzamerhand steeds beter met de ooievaars. Wandel of fiets ’s zomers maar eens langs de Waal of de Maas en de kans is erg groot dat je ooievaars tegenkomt, stappend door het weiland of hoog in de lucht rondjes draaiend.
De Maasuiterwaarden zijn een bij uitstek geschikt leefgebied voor ooievaars. Dat hadden ze zelf ook al ontdekt. Bewoners van Gewande signaleerden de statige vogels de laatste jaren regelmatig. De vogels zochten voedsel in de weilanden en overnachtten in de dode boom bij Gemaal Caners. Daardoor ontstond het idee een nestpaal te plaatsen, in de hoop dat de ooievaars zich er definitief zullen vestigen.
Natuurlijken kijk we allemaal uit naar het voorjaar en de zomer, om te zien of onze verwachtingen waar zullen worden en het geklepper van ooievaars is te horen…