natuuropschool 2015aIVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o.geeft regelmatig cursussen voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die een school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie(NME).

Meer info bij coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor een overzicht van geplande en afgeronde cursussen voor natuur(groot)ouder, inclusief de succesverhalen, Lees de artikelen hieronder.

presentatie filmpjes natuuroudersHet IVN heeft promofilmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er zo leuk is aan de Natuuroudercursus.

Er is een filmpje voor IVN-afdelingen die erover denken om ook een natuuroudercursus te gaan organiseren en een filmpje voor Natuurouders. De gidsen van IVN 's-Hertogenbosch komen mooi in beeld!

 

  

Lees meer over: Promofilmpjes Natuuroudercursus

NOC Haanwijk 20171111 SmallZaterdag 11 november hebben zo'n 12 cursisten van de natuur(groot)oudercursus hun diploma behaald op een afsluitende ochtend op landgoed Haanwijk. Natuurouders en -grootouders gaan in de klas helpen en met kinderen naar buiten de natuur in. Prachtige voorbeelden zagen we bij de laatste les, waar de cursisten een korte activiteit hadden voorbereid. Op de natuuroudercursus-pagina vindt u de succesverhalen van deze dag. 

 

 

 

 

IVN natuurouder kinderenNa vier succesvolle natuuroudercursussen hebben ruim 60 opa’s, oma’s en ouders hun certificaat ‘natuurouder’ behaalt. Dat betekent dat zij aan het werk kunnen voor basisscholen en ook wel voor de IVN jeugdnatuurgroep en/of het bewaarde land.

Niet elke natuurouder is even actief. De IVN werkgroep school en natuur blijft zoeken naar mogelijkheden om de natuurouderactiviteiten te verduurzamen. Daartoe bespreekt de werkgroep mogelijkheden van terugkomdagen, een digitaal platform en de oprichting van een schoolgidsengroep.

Gelukkig zijn er ook heel wat succesverhalen te vertellen over de inzet van natuurouders. Daartoe vooral deze bijdrage.

Lees meer over: Natuurouders, een uitkomst voor basisscholen.

biesbosch slakWordt u onze natuur(groot)ouder?

Samen met de leraar en kinderen natuur beleven daar waar het hoort: In de natuur!

Op 21 september 2017 start een korte, gratis cursus voor natuur(groot)ouder waarin u de praktijk van natuuronderwijs ervaart en meer inzicht verwerft om kinderen, onder supervisie van de leraar, te begeleiden in de natuur. De cursus bestaat uit 7 lessen met theorie en praktijk.

Lees meer over: 21 september: start natuuroudercursus najaar 2017

270px 5 stip LHBNajaar 2016 start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een gratis natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam “Natuur(groot)oudercursus” en bestaat uit drie binnenlessen en 4 buitenlessen in de maanden september, oktober en november. 

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar.

Lees meer over: Natuur(groot)oudercursus, najaar 2016

Deze cursus is inmiddels succesvol afgerond.

natuuropschool 2015b

Dit voorjaar start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. weer met een cursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie.

 Ook deelnemers aan de cursus in 2015 zijn welkom.

De cursus wordt gehouden op woensdagavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en zal bestaan uit drie woensdagavonden en vier zaterdagochtenden. De cursusdata zijn: binnen 6, 13 en 20 april en buiten 9, 16 en 23 april en 21 mei.

Vooralsnog is deelname alleen mogelijk voor scholen binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar mocht jouw school buiten de gemeente liggen en is men toch geïnteresseerd, neem dan contact op.

Je kunt je als school aanmelden om mee te doen met dit initiatief. Stuur daarvoor een e-mail met je gegevens naar coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit najaar start het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een cursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam ‘Cursus voor Natuur(groot)ouder’.

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar. Welke leraar vindt ondersteuning niet fijn bij natuur en milieueducatie in de klas of bij het ontdekken en beleven van de natuur buiten de school? Bijvoorbeeld bij veldwerk rondom vruchten en zaden, of het lopen van natuurpaden. Natuur(groot)ouders helpen de leraar om kinderen deze ervaringen te laten ondergaan en ontdekken. Activiteiten onder én na schooltijd vergroten het effect van een kennismaking met natuur en milieu.

Het IVN docententeam bestaat uit ervaren, tot natuurgids opgeleide vrijwilligers, die de natuur in de directe leefomgeving een warm hart toedragen. Onze missie is om door voorlichting en educatie dit gevoel op anderen over te dragen.

Lees meer over: Natuur(groot)oudercursus, najaar 2015

romeinse veldheerEen eigen overwinnaarskroon

Werkvormen (doelen/thema's):

  1. verhalende inleiding (inleiding/idee van Romeins Halder), 2 minuten
  2. buitengeluiden beluisteren (herkenning geluiden/onderscheid natuur- en cultuurgeluiden), 3 minuten
  3. bladeren zoeken (verschil en gelijkheid benoemen), 5 minuten
  4. bladerkroon knutselen (creativiteit, iets tastbaars meenemen), 10 minuten

Leeftijd: 6-7 jaar (groep 3)

Locatie: Bomenlaan Haanwijk richting Klein Herlaer, beginnend bij museum Romeins Halder tot aan bank tegenover sterrenbos

Lees meer over: Succesverhaal: Caesar op Haanwijk

kwartetafbeeldingHet samenhang kwartet van Jan van Nuland leert kinderen op een speelse manier de samenhang tussen Planten, Insecten, Vogels en Roofvogels. Download de pdf met de kaartejs en de oefeningen.

 

Op basisschool de Fonkelsteen in Zaltbommel was er onlangs een themawerkdag in het kader van 'Kleurrijke wereld'. Gedurende de dag waren er diverse workshops en activiteiten voor alle leerlingen van de school. 

Lees meer over: Succesverhaal: De Fonkelsteen

Programma:

Kinderen ervaren natuur buiten. Na een belevingsmoment en uitleg nemen ze dingen mee in de tas naar school want daar gaan ze een werkstuk/tekening maken van een “Groezel”.  Geschikt voor groep 5/6.

Eventuele toevoegingen: Wat voor een geluid maakt jouw “Groezel”? Waar staat zijn bed?

Lees meer over: Succesverhaal: Maak je eigen groezel

Hoe zetten de natuurouders met basisschool het Bossche Broek een natuurdag voor groep 7/8 op?

De groepen van 6 of 8 kinderen verplaatsen zich van het ene naar het andere onderdeel aan de hand van een wegmarkering: opeenvolgende nummers langs het pad per onderdeel. De leraren maken de groepsindeling.

Lees meer over: Succesverhaal: Natuurspeurtocht op Haanwijk