Stapstenen van de Groote Wetering 2017

Stapstenen Groote Wetering 2017 01 21Januari 2017, sneeuw en ijs in het gebied. De Hazelaar was in bloei, zoals het hoort in deze tijd. Begin maart was er volop zon, zodat de winter-overwinteraars tevoorschijn konden komen. De eerste Dagpauwogen en Citroenvlinders gingen op zoek naar  nectar in een lekker lentezonnetje. Eind maart kwamen de Boomblauwtjes uit hun pop en vlogen de Wilgenlangsprietmotjes rond de bloeiende wilgen.

Dit jaar zijn we ook weer begonnen met de nachtvlinder-inventarisaties.  Op 27 mei hebben we het laken opgezet bij de kleine stapsteen (Torenstraatje). Het was aangenaam weer dus waren er veel verschillende vlinders te bewonderen, van het kleine Kroosvlindertje tot de grote  Lindepijlstaart. Naast de vlinders waren er o.a. ook vliegen en muggen, kevers (o.a. de Meikever en diverse soorten lieveheersbeestjes) en wantsen. Van Hoornaars, waardoor we vorig jaar herfst zijn verjaagd, heb je in dit jaargetijde gelukkig minder last.  De nachtvlinderval heeft daarna nog een drietal keer gestaan bij de schuilhut bij de grote stapsteen. Op de site van het IVN – www.ivn-s-hertogenbosch.nl – staat een lijst van alle waargenomen vlinders en libellen, onder het kopje Natuurgebieden – Groote Wetering. Op de site www.waarneming.nl staan alle waarnemingen met datum (gebied: Rosmalen - Loofae rt-Noord).

In verband met het wantsen-project van Naturalis e.a. heb ik alle wantsen die ik tegen kwam ook genoteerd. Er zijn veel meer wantsen, maar daar zijn veel kleine, lastig te vangen en determineren soorten bij. Het project betreft voornamelijk de grotere soorten, die redelijk goed te determineren zijn. Onderstaande soorten zijn aangetroffen.

Groene schildwants

Palomena prasina

Schildwantsen

Snuitkeverschildwants

Arma custos

Schildwantsen

Grauwe schildwants

Rhaphigas nebulosater

Schildwantsen

Roodpootschildwants

Pentatoma rufipes

Schildwantsen

Zuringrandwants

Coreus marginatus

Randwantsen

Smalle randwants

Gonocerus acuteangulatus

Randwantsen

Berkenkielwants

Elasmostethus interstinctus

Kielwantsen

Meidoornkielwants

Acanthosoma haemorrhoidale

Kielwantsen

Gewone pantserwants

Eurygaster testudinaria

Pantserwantsen

Boomsikkelwants

Himacerus apterus

Boomsikkelwantsen

Vierpuntsierblindwants

Adelphocoris quadripunctatus

Blindwantsen

Het project loop volgend jaar ook nog, dus zal ik kijken of ik de lijst nog wat uit kan breiden.

Er staan  ook weer een aantal vogels op de waarnemingenlijst: de  IJsvogel, Ekster, Houtduif, Koolmees, Merel, Roodborst, Spreeuw, Tjiftjaf, Winterkoning, Zanglijster, Groenling, Grote bonte specht, Groene specht, Putter, Vink, Zwartkop, Blauwe reiger,  Scholekster, Holenduif, Zwarte kraai, Kauw, Gaai, Fitis, Witte kwikstaart, Rietgors, Kleine karekiet, Boerenzwaluw, Gierzwaluw, Wilde eend, Meerkoet, Nijlgans, Kievit, Buizerd, Zwarte specht en Roek  zijn gezien of gehoord.

Tineke Cramer, december 2017

Hieronder een kleine collage van beelden uit de stapstenen (Lindepijlstaart, Gevlekte groenuil, Koperuil, Hagedoornvlinder, Kleine mosboorder, Meidoornkielwants, rups Wapendrager).

nachtvlinders stapstenen GW kopie

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.