IMG 2741

Zaterdag 9 juni is de Basiscursus Natuur en Landschap afgesloten met een excursie waarbij biodiversiteit het thema was. Het was een  excursie waarbij de cursisten op zoek gingen naar de veelheid aan soorten. Vooraf werd een inschatting gemaakt van de te verwachten aantallen. 

Tegelijk met deze afsluiting start de inschrijving voor een nieuwe cursus in het najaar.

 

 

Het gebied Isabella bos - Drongelens kanaal, is een gebied met een rijke historie. En het  rivierenlandschap en het zandlandschap ontmoeten elkaar hier. Dus er was ook veel te ontdekken aan het landschap en zijn waterbergingsfunctie. Maar zoals vermeld het accent deze laatste excursie lag toch vooral op de soorten. Er waren geen groepen uitgesloten, maar o.a. zoogdieren waren beperkt vindbaar. Zeker als we ons zelf niet mee tellen. Paddenstoelen vonden we verrassend genoeg al wel, zelfs een duivelsei. Dat je ook niet overal tegelijk op kunt letten zorgde er voor dat er weinig vogels gespot werden. Wel is er nog een luistersessie speciaal voor vogels gehouden. Planten en insecten kende de meeste waargenomen aantallen. Zitten ook in het zelfde gezichtsveld. 69 planten en 53 insecten zorgden met de anderen voor een totaal generaal van 179. Meer als vooraf ingeschat was. Een geslaagd examen dus. Naast de vele waarnemingen werd wat langer stil gestaan bij o.a. de linde, een hommelnest, kroonkruid en veldnamen. Met als gevolg dat de tijd, net als de vogels en insecten vliegensvlug voorbij waren. We waren wel allemaal op tijd terug, om gezamenlijk nog met koffie en gebak af te sluiten. Daarbij nog even wat informatie en complimenten gewisseld. En dan afscheid nemen van elkaar. Enkele hebben al het voornemen om in het najaar weer mee te doen. Daarmee is de inschrijving voor de najaarscursus Natuur en landschap geopend!

Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het najaars programma bevat de onderwerpen paddenstoelen, landschap, vruchten en zaden, vogels, bomen, natuurfotografie, flora en fauna in de winter, tuinvogels, mossen, ecologie en seizoenen. De geplande data zijn:

woensdag 12 september 2018

les

zaterdag 15 september 2018

exc

woensdag 26 september 2018

les

zaterdag 6 oktober 2018

exc

woensdag 10 oktober 2018

les

zaterdag 20 oktober 2018

exc

woensdag 24 oktober 2018

les

zaterdag 3 november 2018

exc

woensdag 7 november 2018

les

zaterdag 17 november 2018

exc

woensdag 21 november 2018

les

zaterdag 1 december 2018

exc

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

Wat bieden we?

  • wandelingen en excursies in natuurgebieden rondom 's-Hertogenbosch 
  • cursussen over planten, dieren en landschappen.
  • landschapsbeheer (o.a. wilgen knotten) in natuurgebieden
  • jeugdnatuurgroep, die met de jeugd (7-12 jaar) op pad gaat in de natuur.
  • natuurpaden (ommetjes) in de omgeving
  • werkgroepen, die planten en dieren monitoren en natuurbescherming ondersteunen.

facebookbutton